A Google nélkül sose fognak elterjedni az összecsukható telefonok

A Google nélkül sose fognak elterjedni az összecsukható telefonok

2023. április 9. 23:43, Vasárnap
Az Android fejlesztése nélkül értelmetlen ez a hardveres innováció.

Az összehajtható telefonok a hajlítható képernyő újdonságán kívül nem változtattak semmit azon, ahogyan a telefonjainkat napi szinten használjuk. Ma már műszakilag kiérlelt megoldások, de a hajtogatás érdekességén túl semmi egyebet nem nyújtanak. Sőt, inkább kiábrándító a használatuk, mert nem szokványos méreteket és képarányokat használnak, így az alkalmazások és játékok nem úgy néznek ki ahogy tervezték őket. Mivel kevés ilyen készülék van használatban a fejlesztőknek nincs motivációjuk arra, hogy időt, pénzt és energiát fektessenek egyedi - méretű vagy működésű - alkalmazások leprogramozására. A Google azonban hamarosan változtathat ezen, mert pletykák szerint májusban összehajtható Pixel telefonnal fognak jelentkezni. A vállalat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy a szoftveres problémákat úgy kezelje, hogy közben hardveres téren is meggyőző terméket tesz le az asztalra.

A szétnyitható Samsung Galaxy Z Fold 4 és a Honor Magic Vs normál méretű telefonokból szinte táblagép méretű eszközzé alakulnak át, több helyet biztosítva a képernyőn a videók, játékok és dokumentumok számára, de hiába tartanak már a sokadik generációnál, ezt a fejlesztést a szoftverek máig nem követték le. Az Androidot a hagyományos formájú okostelefonokhoz tervezték, amelyek általában 5-7 coll méretűek és szabványos képarányokkal rendelkeznek, például 16:9-cel. Az ilyen telefonok teljes mértékben kihasználják az Android előnyeit, mert az alkalmazásfejlesztők ezekre tervezik az alkalmazásaikat. Hogy miért? Mert ezek a leggyakrabban használt méretek, és az alkalmazásaikat a készülékek legszélesebb körére szeretnék optimalizálni.


Táblagép fronton ugyanez volt sokáig a probléma, de az Android 12L és a 13 megoldotta a méretezési problémák jórészét. Ennek ellenére ma is nagyon sok alkalmazás hagy rengeteg üres helyet a képernyőn, vagy furán nyújtott a kinézete, hogy illeszkedjen a képernyőhöz. A Galaxy Z Fold 4 például magas és keskeny. 23:9-es képarányú a külső oldalon, a belső kijelző pedig szögletesebb, 21:18-as képarányú. Egyik sem szabványos méret és ez csak egy termék, amire a fejlesztőknek figyelnie kellene.

Apple-eszközökön ilyen gond nyilván nincs, hiszen ugyan termékeik kijelzőmérete eltérő, mégis szinte azonos képarányokkal rendelkeznek. Androidnál azonban a sok különböző eszköz azt jelenti, hogy a fejlesztők extra munkát kapnak. A Google fontos célja ennek a csökkentése, a hajtogatható eszközök esetében is. Remélhetőleg egy összecsukható Pixel telefon nem csak egy újabb eszköz lesz a sorban, hanem ha a Google elkötelezett az összehajtható képernyős technológia mellett, akkor feltételezhető, hogy az Androidban láthatunk majd néhány olyan kulcsfontosságú frissítést, amely kifejezetten az ilyen telefonokra és a különböző formákra szabott.

A Pixel-telefonok általában kiváló Android-élményt kínálnak jó hardverbe csomagolva, jóval olcsóbban, mint a legutolsó iPhone vagy Galaxy S telefonok. Az alacsony ár elengedhetetlen a széles közönség megnyeréséhez, és ez arra ösztönözné a fejlesztőket, hogy több kihúzható készülékre szánt alkalmazást hozzanak létre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások