Komoly pénzbüntetést kapott a Seagate, mert meghajtókat adott el a Huaweinek

Komoly pénzbüntetést kapott a Seagate, mert meghajtókat adott el a Huaweinek

2023. április 20. 13:38, Csütörtök
Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma 300 millió dollárra bírságolta a Seagate-et, amiért lemezmeghajtókat adott el a Huawei-nek, annak ellenére, hogy a kínai vállalat szerepel azon szervezetek listáján, amelyeknek bizonyos termékeket nem lehet engedély nélkül eladni.

2022 októberében a vállalat értesítette a befektetőket, hogy a Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatala (BIS) levelet küldött neki, amelyben az amerikai exportigazgatási rendeletek megsértését rótta fel neki. A Seagate kitartott amellett, hogy minden vonatkozó szabályt betartott, és hogy merevlemez-meghajtói nem tartoznak exporttilalom alá. Ez az álláspont most kiderült, hogy téves: a Seagate bejelentette, hogy egyezséget kötött a minisztériummal, amelynek értelmében öt év alatt 300 millió dollárt fizet, negyedévente 15 millió dolláros részletekben.

A beadványból kiderülnek a konkrétumok: miután a Huawei 2019-ben felkerült a hivatal tiltólistájára, a világ három merevlemezgyártója közül kettő, a Toshiba és a Western Digital bejelentette, hogy nem ad el több terméket a Huaweinek. A Seagate kitartott, és 2020 augusztusa és 2021 szeptembere között 7,4 millió merevlemezt értékesített Kínába, 429 tranzakcióban, összesen 1,1 milliárd dollár értékben. A helyzetet súlyosbította, hogy a Seagate gyártási folyamataiban harmadik fél termékeit használta, amelyhez szintén engedélyekre van szükség. Mindezeken túl 2020 decemberében a Seagate hároméves stratégiai együttműködési megállapodást is aláírt a Huawei-jel, amely a "stratégiai beszállítói" státuszt hozta meg számára. A Huawei-nek akkoriban nem volt más merevlemez-beszállítója.

Az ügy miatt a Seagate öt nappal előbbre hozta a harmadik negyedéves eredményeinek kihirdetését, és figyelmeztette a befektetőket, hogy 300 millió dolláros lyuk keletkezik a számokban. A Seagate legutóbbi teljes pénzügyi évében 11,66 milliárd dolláros bevételt és 1,65 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, ez a megállapodás tehát fájni fog. Egyéb követkemény is lesz, valószínűleg a vállalat vezető beosztású személyei is belebuknak a botrányba. A technológiai ipar többi része pedig láthatja, hogy az amerikai kormány nagyon is hajlandó érvényt szerezni a Kínával szembeni kereskedelmi szankcióinak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások