2028 után eltűnnek a süllyesztőben a merevlemezek

2028 után eltűnnek a süllyesztőben a merevlemezek

2023. május 11. 22:49, Csütörtök
Ezt jósolja a Pure Storage egyik vezetője, aki szerint az energiaköltségek fogják bevinni a kegyelemdöfést a technológiának.

"A merevlemezes technológia 67 éves. Öt megabájtos méretről jutott el oda, ahol ma tartunk. A legújabb, lézert használó HAMR-technológia elég figyelemre méltó, de egy korszak végén járunk." - nyilatkozta a HDD vs. SSD közötti kultúrharc legújabb fejezetében a Pure Storage kutatási és fejlesztési alelnöke, Shawn Rosemarin. "A leváltás legfőbb indoka nem az SSD-k csökkenő ára lesz - bár ez is szerepet játszik -, hanem az áramköltségek." A merevlemezgyártóknak persze más a véleményük: még 2021-ben a Seagate azt mondta, hogy az SSD egészen biztosan nem fogja megölni a lemezmeghajtókat. Fontos megjegyezni, hogy a flashmemóriával dolgozó és felhőtárolással foglalkozó vállalat a merevlemezgyártók konkurense. A nyilatkozat talán nem több vágyálomnál, de érdemes közelebbről is megvizsgálni az indokokat.

Rosemarin szerint két oldalról kerül harapófogóba a merevlemez-technológia, egyik oldalon a villamosenergia-költségek, a másik oldalon pedig a flash-tárolók terabájtonkénti költségének folyamatos csökkenése áll. Míg a PC-s játékosok a teljesítményük miatt rajonganak az SSD-kért, addig a vállalkozások inkább az olyan költségmutatókat figyelik, mint a TCO, azaz a teljes birtoklási költség. A flash-technológiára való áttérés egyik további, a vállalkozások számára fontos előnye a flash-technológia által kínált nagyobb sűrűség. A NAND-gyártók útitervei alapján ez az elkövetkező években jelentősen javulni fog.

"A világ áramtermelésének 3 százalékát az adatközpontok fogyasztják el. Ennek nagyjából egyharmada a tárolás, és ennek szinte egészét a forgó lemezek teszik ki. Ha tehát ki lehet iktatni a forgó lemezeket és áttérnénk flashre, akkor 80 vagy 90 százalékkal csökkenthető az üzemeltetési költség. Ezzel párhuzamosan az adatsűrűség nagyságrendekkel nő egy olyan környezetben, ahol a NAND-árak tovább csökkennek, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a merevlemezek eltűnnek." - mondta Rosemarin.


"Az Egyesült Királyságban az áram ára az utóbbi időben majdnem ötszörösére emelkedett. És az energiaárak felfelé sokszor mennek, de lefelé nagyon ritkán, vagy inkább soha. Sokszor megkérdezték már tőlem, hogy szerintem az áram ára csökkenni fog-e idővel. És őszintén szólva, bár szeretném, ha így lenne, és úgy gondolom, hogy vannak olyan technológiák, mint az atomenergia, amelyek idővel segíthetnek nekünk, de még évekbe telik, mire eljutunk odáig. Már most azt látjuk, hogy az országok kvótákat vezetnek be az áramra. Már előfordult óriáscégeknél, például tavaly nyáron volt olyan eset, hogy egy vállalat megpróbált belépni Írországba és azt mondták neki, hogy nem jöhet ide, nincs elég áramunk Önöknek."

A következő logikus lépés szerinte az lesz, hogy a kevésbé hatékony projektek nem kaphatnak tervezési vagy egyéb szükséges engedélyeket a működéshez. Úgy véli, az adott energiamennyiséget el fogják osztani a cégek között, például alkalmazottanként x kilowattot lehet használni, vagy bevételfüggően, esetleg az ország GDP-jéhez való hozzájárulással arányosítva. A villamos energia rendelkezésre állása nem csak az ár, hanem az adatközpontok elhelyezése vagy bővítése szempontjából is tényezővé válik. "Ma sok ügyfél számára gazdaságilag kivitelezhetetlen, hogy a teljes IT-rendszerét merevlemezekre építse. De ez a jövőben valójában lehetetlenné válik, mert az energiafogyasztás fogja korlátozni az adattárolási kapacitást. Az informatikai vezetők az energiafelhasználás alapján fognak támogatni vagy visszamondani projekteket, azaz korlátozniuk kell majd az adattárolást."

Ez nagyon meglepő vélemény a legújabb trendeket tekintve, mert manapság a cégek a gépi tanulási modellek javítására és a mesterséges intelligencia tréningezésére a lehető legtöbb adatot akarják tárolni. Ha Rosemarin nézete igaz, akkor az adatközpontokban nemsokára a merevlemezeket egységesen flash tárolók váltják majd fel. Nemsokára ki fog derülni hogy az energiaköltségek és a rendelkezésre állás, valamint a NAND árcsökkenése és a teljes élettartamra vonatkozó költségelőnye a forgólemezekkel szemben a jövőben versenyképtelenné teszi-e a HDD-ket. Az egy TB-ra jutó tárolási költséget és a nagy kapacitás és a lendületes teljesítmény közötti egyensúlyt kereső fogyasztók valószínűleg egy ideig a hibrid konfigurációk mellett maradnak, és a relatív erősségeik miatt keverik az SSD-ket és a merevlemezeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások