12 CPU mag lesz az Apple M3 Pro chipjében

12 CPU mag lesz az Apple M3 Pro chipjében

2023. május 15. 09:42, Hétfő
Az Apple első saját tervezésű M-szériás szilíciumlapkája sokkhullámokat okozott az egész iparágban és a cég mindent megtesz a tempó fenntartása érdekében.

A vállalat még csak arra készül, hogy bemutassa legújabb, M2 chipekkel szerelt Macjeit, de egy bennfentes megosztotta az M3 chip néhány kulcsfontosságú specifikációját. Mark Gurman a Bloombergnek egy olyan Apple M3 Pro SoC-ról mesélt, amelyik 12 CPU magot, 18 grafikus magot és 36 GB memóriát tartalmaz. Az M3 SoC állítólag az első 3 nm-es gyártástechnológiával készülő Apple Silicon M-sorozatú chip lesz. Ezek az infók azért láttak napvilágot, mert az Apple kénytelen volt kiadni külső fejlesztőknek néhány infót, hogy azok megkezdhessék a teszteléseket alkalmazásaik kompatibilitása érdekében. Egy Apple App Store fejlesztő árulta el ezeket a bennfentes információkat Gurman-nek azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a jövőre érkező M3 Pro alapszintű változata. Mert ne feledjük, hogy az Apple valószínűleg több változatot is készít majd az M3-ból, ahogyan az előző szériák esetében is tette, így az M3 Max és Ultra SoC még ennél is többre lesz képes.

Az M3 Pro 12 CPU magjából hat nagy teljesítményű mag (P-magok) lesz, amelyek mellé hat energiatakarékos mag (E-magok) társul. Ezek a számok összességében javulást jelentenek, de biztosan lesznek architektúrális fejlesztések is, továbbá az új TSMC N3-as eljárásnak is némi órajel/hatékonysági előnyt kell biztosítania, amellett, hogy az Apple változatlan chipméret mellett tud több tranzisztort/magot préselni ugyanakkora helyre. Emiatt valószínűleg még jobb energiagazdálkodásra és ennek következtében hosszabb akkumulátor-üzemidőre számíthatunk. (Nem mintha az Apple jelenlegi hordozható termékcsaládja szenvedne ebben a tekintetben, ami még izgalmasabbá teszi az M3-at.)


Gurman úgy véli, hogy az első M3-as lapkával ellátott Apple Macek 2023 vége/2024 eleje körül érkeznek. A 24 collos iMac lehet az első 3 nanométeres szilíciumlapkán érkező termék; az Apple multifunkciós gépét jelenleg az M1-gyel szállítják, és Gurman szerint az M2-t teljesen kihagyja majd. Az Apple reményei szerint M3 chip és az új Macek érkezése meglódítja a gyenge eladásokat. Az M2 nem mozgatta meg a vásárlókat, ezt mutatja a Mac-eladások közelmúltbeli 31%-os visszaesése. Mindehhez persze az általános rossz makrogazdasági környezet is hozzájárult, de úgy látszik, az M2 generációt kihagyó vásárlók fél év múlva már sokkal több magot kapnak a pénzükért, bővebb alapmemóriát, valamint az M3-as generációval szállított architektúrális finomításokat.

Az Apple természetesen nem fogja önálló termékként árulni az M3-at, a Maceket és a chipjeiket nem lehet így frissíteni, ehhez túlságosan integráltak. Ez azt jelenti, hogy árazásról lényegében nem beszélhetünk, azaz amelyik Mac a jövőben M3-mal lesz szerelve, az valószínűleg az M2 vagy M1 meghajtású társait fogja helyettesíteni változatlan áron. Ennek ellenére a jelenlegi világgazdasági helyzet és az ingadozó valuták miatt némely országban előfordulhat áremelkedés. Feltételezve, hogy az Apple korábbi árpolitikája változatlan marad, az M3 világba belépés 1200 dollár körüli összegbe fog kerülni a 13 collos MacBook Air képében. A 13 collos MacBook Pro ugyanezzel a chippel már 1300 dollár lesz. A joker a Mac mini, amit most M2-vel 600 dollárért árulnak, de nehéz megtippelni, hogy a vállalat ezt mikor frissíti.

Mint azt említettük, az alapmodell M3-at a Pro és Max opciók követik a csúcskategóriás laptopok számára. Az M3 Ultra lapka valójában két M3 Max lapka összekötve, és ez először a Mac Studio és Mac Pro modellekben kerülhet majd forgalomba. Persze mindez még nem garantált, hiszen a Mac Studio szintén nem frissült a bevezetése óta és még M2 Ultra sem létezik. A Mac Pro az utolsó Mac, amelyet Intel chipek hajtanak, és ugyanúgy használhat M2 Ultra chipeket, mint ahogy várhat az M3 Ultra-ra. De az biztos, hogy senkinek nem javasolt Mac Pro-t vásárolni amíg az Apple szilícium átállása be nem fejeződik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások