1 milliárd fonttal támogatják a helyi chipgyártást az angolok

1 milliárd fonttal támogatják a helyi chipgyártást az angolok

2023. május 23. 00:12, Kedd
Az Egyesült Királyság közzétette nemzeti félvezető stratégiáját, amely alapján a következő évtizedben 1 milliárd fontot fordítanak az ágazat támogatására. A munkáspárt szeirnt a bejelentésből hiányzik az ambíció, míg egy brit startup cég arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1 milliárd font kevesebb, mint egy egyszerű félvezetőgyár költsége.

London most bemutatott stratégiája a következő évtizedre akár 1 milliárd fontnyi befektetést ígér, ebből 200 millió fontot 2023-25 között terveznek elkölteni az Egyesült Királyság hazai iparának növekedésére, a készségek, a kutatás és fejlesztés megerősítésére, valamint a biztonsági és ellátási lánc kockázatai elleni védelemre. "A félvezetők képezik a mindennap használt eszközök alapját, és kulcsfontosságúak lesznek a jövő technológiáinak fejlesztésében" - mondta Rishi Sunak miniszterelnök. "Új stratégiánk arra összpontosítja erőfeszítéseinket, ahol erősségeink vannak, vagyis olyan területekre, mint a kutatás és a tervezés, hogy globális versenyelőnyünket ki tudjuk építeni."

Míg a brit kormány tisztviselői úgy mutatták be a stratégiát, mint amely "megszilárdítja az Egyesült Királyság globális tudományos és technológiai szuperhatalmi státuszát", mások kritizálták, hogy az nem elégséges, különösen más szereplők - például az USA, az EU és Kína - félvezetőipari beruházási terveivel összehasonlítva. Az ország következő évtizedre vonatkozó finanszírozási terveit a kritikusok "túl kevés túl későn" szavakkal minősítették.

A terv reagál a chip-ellátási láncok ellenálló képességének megerősítésére irányuló globális szándékokra is, megjegyezve, hogy a chipgyártás kelet-ázsiai, különösen tajvani koncentrációja jelentős sebezhetőséget okoz. A nemzetbiztonság szintén kiemelt szempont a protekcionizmus, az eszközök kiberbiztonsága és a chipgyártó létesítmények felvásárlása tekintetében. London a nemzetközi kapcsolatokat is erősíteni kívánja. Rishi Sunak brit miniszterelnök japán kollégáival aláírta a "Hirosimai Megállapodást", amelynek célja az együttműködés fokozása az ellátási láncok védelme és az egyes partnerek hazai kapacitásainak megerősítése érdekében. A megállapodás megerősíti a két ország közötti kutatási kapcsolatokat és megkönnyíti a tudáscserét. Az Egyesült Királyság nemzeti stratégiája három fő területre összpontosít: a hazai ágazat növekedése, az ellátási lánc megszakadása miatti kockázatok csökkentése és a nemzetbiztonság védelme.


Az első szakasz az Egyesült Királyság hazai chipiparának fellendítésére összpontosít, különösen a félvezetőgyártás, a kutatás-fejlesztés és a szakképzés területén. Az e területre vonatkozó tervek között szerepel a nemzeti félvezető-infrastruktúra kezdeményezésbe történő beruházás, amely magában foglalhat olyan intézkedéseket, amelyek az induló vállalkozások speciális szoftverekhez való hozzáférését, valamint a brit cégek üzleti és technikai támogatásának elérhetőségét javítják. A stratégia keretében egy új félvezető-tanácsadó testületet is létrehoznak, amely az ipar, a kormányzat és a tudományos élet szereplőit fogja össze, hogy a terv megvalósításán dolgozzanak. A kormány idén ősszel további terveket jelent be a chipgyártó ágazatba történő beruházások támogatására, különösen a kritikus technológiai és nemzetbiztonsági területeken jelen lévők számára.

Az Egyesült Királyság esetleges zavarokkal szembeni ellenálló képességének javítása érdekében London azt tervezi, hogy útmutatót tesz közzé a brit kis- és középvállalkozások lehetséges kockázatokkal kapcsolatos ismereteinek bővítésére, hogy azok lépéseket tehessenek azok mérséklésére. Emellett a tervek szerint létrehoznak egy kormány-ipari fórumot a potenciális sebezhetőségek azonosítására és az ellenük való fellépésre, különösen akkor, ha azok olyan kritikus ágazatokat fenyegetnek, mint az egészségügy vagy a sürgősségi szolgáltatások. A nemzetközi partnerségek ismét kulcsfontosságúak ezen a területen, és az Egyesült Királyságnak az Egyesült Államokkal, Japánnal és Dél-Koreával kötött technológiai szövetségeit említik a meglévő megállapodások példájaként.

A nemzetbiztonságot illetően a stratégia terveket vázol fel a brit vállalatok és technológiák védelmére a potenciális fenyegetésekkel szemben, többek között az exportellenőrzés, valamint a kormány és a területen dolgozó kutatók közötti együttműködés révén. Figyelmet fordítanak a hardverekbe épített sebezhetőségekre és további támogatást ígérnek olyan kezdeményezéseknek, mint a Digital Security by Design, amely rugalmasabb és megbízhatóbb hardver- és szoftvertechnológiák kifejlesztését célozza.

A stratégia kiadása jelentős késedelmet szenvedett, olyannyira, hogy az elmúlt hónapokban több kulcsfontosságú chipgyártó cég arra figyelmeztetett, hogy a megfelelő kormányzati támogatás hiányában kénytelenek lesznek elhagyni az Egyesült Királyságot. Az év elején az ARM, a legjelentősebb brit chiptervező bejelentette, hogy nem vezeti be részvényeit a londoni tőzsdére, hanem inkább az Egyesült Államokat választják. Sok megfigyelő azt is megjegyezte, hogy a London által előterjesztett 1 milliárd fontos összeg elhalványul az EU chipekről szóló törvényében előirányzott több mint 40 milliárd euróhoz vagy az Egyesült Államokban tavaly jóváhagyott 52 milliárd dolláros támogatáshoz képest.


A Cambridge-i székhelyű Paragraf startup - amely a világon egyedüliként képes grafént előállítani a félvezetők tömeges gyártásához -, azt mondta, hogy az adófizetők kötelezettségvállalásából egy alapszintű chipgyárat sem lehetne építeni. A cég alapítója és vezérigazgatója, Simon Thomas szerint az eddig nyilvánosságra hozott stratégia tartalma "őszintén szólva petyhüdt". "A konzervatív kormányzat olyan szuperlatívuszokat hirdet, mint a 'technológiai szuperhatalommá válás', anélkül, hogy meghatározná, mit is jelent valójában a 'szuperhatalom', vagy hogy bemutatná hogyan fogjuk egyáltalán elkezdeni elérni ezt a célt" - mondta.

A pénz a magánszektor beruházásaihoz képest is csekély. Ezen a héten az ADI félvezetőgyártó cég 630 millió eurót fektetett be egy limericki kutatási és gyártási létesítménybe. Gaurav Gupta, a Gartner tanácsadó cég munkatársa szerint a finanszírozás kutatási célokra elég, de ha a cél az, hogy versenyképesek legyenek a nagy szereplőkkel - Nvidia, Qualcomm, Broadcom és AMD -, akkor az 1 milliárd font "jelentéktelen".

Lucy Powell, az ellenzéki Munkáspárt digitális ügyekért felelős árnyék-államtitkára a terv bemutatására reagálva azt mondta, hogy "az évekig tartó késlekedés után ez a stratégia csalódást fog okozni a céljainak nagyságrendje miatt". "Az 1 milliárd fontos főcím mögött a valóságban 200 millió font van a következő három évre - ez lényegesen szerényebb ambíció, mint a versenytársainké. Az ARM amerikai tőzsdei bevezetését követően ez a stratégia kevés biztosítékot nyújt arra, hogy fenn tudjuk tartani és növelni tudjuk a gazdasági növekedés és a nemzetbiztonság szempontjából létfontosságú iparágat."

Julian David, a techUK kereskedelmi szövetség vezérigazgatója szerint a stratégia "lehetőséget ad arra, hogy megkezdődjön az Egyesült Királyság félvezetőiparának fényes jövője", de figyelmeztetett, hogy a stratégia végrehajtása nem késhet. "Tekintettel a stratégia elkészítésének elhúzódására, ha késleltetjük a végrehajtását fennáll a veszély, hogy még jobban lemaradunk a versenyben, és nem tudjuk biztosítani a helyünket ebben az értékes globális ágazatban" - mondta. "Ez kulcsfontosságúvá teszi a megvalósítást, és létfontosságú, hogy a kormány a stratégiát gyorsan tettekre váltsa".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások