600 MHz-es Infineon DDR memória

600 MHz-es Infineon DDR memória

2001. április 14. 15:58, Szombat
A németországi székhelyű, kiváló minőségű memóriamoduljairól híres Infineon Techologies cég képviselői a napokban bejelentették, hogy elkészítették a világ leggyorsabb 128 Mbit-es DDR SGRAM (Double Data Rate Synchronous Graphics RAM) memóriachipjeit, melyet a közeljövőben minden bizonnyal előszeretettel alkalmaznak majd az újgenerációs monitorkártyákon, hiszen ezen a piacon manapság az egyik legégetőbb probléma a sohasem elég nagy memória-sávszélesség, mely eléggé behatárolja a grafikuskártyák teljesítményét. Az Infineon újdonsága egy rendkívül jól felépített kutató és fejlesztőmunka eredményeként jöhetett létre, az új memóriachipek pedig a korábban úttörőnek számító 32 Mbit-es DDR SGRAM chipek nyomdokaiba léphetnek.

Az Infineon új 128 Mbit-es SGRAM memóriája 4Mx32-es elrendezésben készül, és egyaránt ideális grafikus memóriát jelent a 32, 64, 128 és a 256 bites busszal történő felhasználásokhoz is. A JEDEC szabványba tartozó új BGA (Ball Grid Array) tokozással készülő memóriachipek már a 300 MHz-es működési frekvenciát is minden gond nélkül bírják, ami effektíve 600 MHz-et jelent, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy DDR memóriáról van szó. A korábbi TSOP, illetve TQFP tokozású memóriákkal egyébként nem lehetett ekkora működési frekvenciát elérni, így teljesen érthető az új tokozás bevezetése.

Az Infineon mérnökei az új memóriachipnek nem csak a frekvenciát növelték és a tokozást változtatták meg, hiszen ez önmagában minden bizonnyal nem vezetett volna megfelelő eredményhez, ezeken kívül az új chipek feszültségét is csökkentették. A mai elfogadott DDR szabvány által előírt 2,5 V-os működési feszültség helyett az Infineon új DDR chipjei már csak 1,8 V feszültséget igényelnek, ami több szempontból is kedvező lehet. Egyrészt ugyanis kevésbé melegszenek ezek az új chipek, másrészt pedig a csökkentett áramfelvétel révén a hordozható számítógépek esetében ideális megoldást jelenthetnek.

"Az 1,8 V-os feszültség és az új BGA tokozás révén az óriási teljesítmény mellett azt is sikerült elérnünk, hogy az új memóriachipek már minden extra hűtési megoldás (hűtőborda, ventillátor) nélkül is teljesen üzembiztosan képesek működni." - nyilatkozta Ernst Strasser, az Infineon Memory Business Group termékmenedzsmentért felelős igazgatója.

Az Infineon nemrégiben kezdte meg az új memóriachipek próbagyártását, és a tervek szerint még az idei év folyamán beindulhat majd a sorozatgyártás is. A 11 x 11 milliméteres 128 Mbites chipek ára ezres tételben várhatóan 33 dollár lesz majd. A végére hagytam azonban azt a szomorú tényt, hogy a híradások szerint az új memóriachipek a teljesen újfajta technológiák alkalmazása miatt nem kompatibilisek a jelenlegi grafikus chipekkel, így az Infineon 600 MHz-es memóriachipjei valószínűleg csak a következő generációs (pl.: NV25) chipekre épülő grafikuskártyákon tűnnek majd fel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások