A hollandok amerikai nyomásra visszafogják a chipgyártó gépek exportját

A hollandok amerikai nyomásra visszafogják a chipgyártó gépek exportját

2023. június 30. 11:33, Péntek
A holland kormány korlátozza a legmodernebb chipek gyártására képes berendezések exportját. Ez a lépés annak a szövetségesekre gyakorolt amerikai nyomásnak a közepette történt, hogy korlátozzák a csúcstechnológiai alkatrészek Kínába irányuló értékesítését.

"Nemzetbiztonságunk érdekében tettük ezt a lépést" - mondta Liesje Schreinemacher kereskedelmi miniszter, hozzátéve, hogy az ilyen berendezések katonai célúak lehetnek. Schreinemacher hozzátette, hogy ez csak "nagyon korlátozott számú" vállalatot és termékmodellt érint. Kínát nem nevezte meg. A szabályok, amelyek értelmében a fejlett chipgyártó berendezéseket gyártó vállalatoknak engedélyt kell kérniük, mielőtt exportálhatják azokat, várhatóan szeptember 1-jén lépnek hatályba. A bejelentést egy technikai dokumentum kíséri, amely meghatározza, hogy mely berendezésekhez lesz szükség engedélyre. Az új korlátozás az USA és két erős chipgyártó iparral rendelkező szövetséges ország - Hollandia és Japán - közötti magas szintű megállapodás eredménye, amelynek célja a korlátozások szigorítása, mivel Washington igyekszik megnehezíteni Peking számára a saját chipek előállítását.

Az ASML holland vállalat a számítógépes chipgyártók egyik legfontosabb berendezésszállítója, Európa legnagyobb technológiai vállalata. A cég ismételten kiadta márciusi nyilatkozatát, amelyben jelezte, hogy a második legfejlettebb "DUV" termékcsaládjának felső részéhez tartozó, számítógépes chipek gyártásához használt modelljei engedélyre szorulnak. A 2000-es sorozatú "és az azt követő" modelleket nevezték meg, és közölte, hogy nem számít arra, hogy a szabályok jelentős hatást gyakorolnak pénzügyi előrejelzéseire. Az ASML legfejlettebb EUV-gépeit még soha nem szállították Kínába. A társaság részvényei 3,6%-ot estek a hírek után, míg a kisebb rivális ASM International 1,8%-ot esett.

Az Egyesült Államok októberben nemzetbiztonsági okokra hivatkozva exportkorlátozást vezetett be az amerikai chipgyártó eszközök Kínába történő szállítására olyan amerikai vállalatoktól, mint a Lam Research és az Applied Materials, és más, kulcsfontosságú beszállítókkal rendelkező országoknál is lobbizott, hogy hasonlóan járjanak el. Kína elítélte a lépést, amely része a két ország közötti feszültségek fokozódásának, amely az 5G-berendezésektől kezdve az állítólagos kémléggömbökön át a Tajvan körüli kapcsolatokig mindenre kiterjedt. Az USA a jövő hónapban további szabályokat vezethet be.

Az Európai Unió országai közös kereskedelempolitikát folytatnak, és általában a Wassenaari Megállapodás alapján határozzák meg, hogy biztonsági okokból mely exportra vonatkoznak korlátozások. A Wassenaari Megállapodás néven ismert nemzetközi megállapodás értelmében az ASML nem adhat el engedély nélkül EUV-gépeket, de a holland szabályok most egyértelművé teszik, hogy az EUV-gépek is a holland szabályok hatálya alá tartoznak. Schreinemacher elmondta, hogy éves szinten körülbelül 20 engedélykérelemre számít, amelyek "az e szabály hatálya alá tartozó vállalatok teljes termékportfóliójának korlátozott részét képviselik". A közzétett új holland listát később más európai országok is átvehetik, vagy kiegészíthetik az uniós listát, bár kevés más európai ország exportál csúcstechnológiájú chipgyártó berendezéseket. A német gyártók alapvető alkatrészeket szállítanak az ASML-nek, többek között a Trumpf által gyártott lézereket és a Zeiss által gyártott lencséket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások