Az Intel vezetői optimisták

Az Intel vezetői optimisták

2001. április 19. 10:01, Csütörtök
[ZDNET] A Santa Clara-i székhelyű chipgyártó óriáscég, az Intel képviselői a napokban nyilvánosságra hozták a cég idei év első negyedévére vonatkozó üzleti mutatóit, melyek nem túl kedvezőek. A tavalyi év hasonló időszakához képest, de még a mostanit megelőző negyedévi mutatókhoz képest is nagyon gyengének számító gazdasági mutatók a szakértők szerint annak köszönhetőek, hogy mint tudjuk, ebben a piaci szegmensben egy ideje gazdasági hullámvölgy tapasztalható, valamint az Intel legnagyobb konkurense, az AMD is egyre nagyobb piaci részesedéshez jutott az utóbbi időkben. Az Intel bevétele a tavalyi év első negyedévében a mostanihoz viszonyítva több mint 63 százalékkal volt nagyobb.

Az Intel vezetői az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy időbe telik még, amire sikerül majd teljesen rendbe hozniuk a cég üzleti dolgait. A cég képviselői azt is elmondták, hogy szerintük hamarosan javulás várható a személyi számítógépek piacán, így talán már az idei év második felében kedvezőbb bevételi és nyereségi adatokról számolhatnak majd be. Emellett bejelentették, hogy a cég nemrégiben már leszállította az egymilliomodik Pentium 4-es processzort is.

"Úgy gondolom, hogy a PC-s fronton az idei év első negyedévében elég rosszul szerepeltünk, de terveink szerint az év második felében már pozítiv fejleményekről számolhatunk majd be." - nyilatkozta Paul Ottellini, az Intel Architecture Business Group általános menedzsere.

Szakértők szerint az Intel optimizmusa érthető, bár több dolognak is egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy a cég az idei év második felében már kedvezőbb gazdasági mutatókat tudjon felmutatni. Andy Bryant, az Intel egyik vezetője elmondta, hogy a második negyedévben végrehajtandó processzor-árcsökkentések újfennt jelentősen csökkenthetik majd a cég bevételét és profitját, míg a Pentium 4-es processzorok gyártási költségeit valószínűleg csak az idei év negyedik negyedévében tudják majd jelentősen csökkenteni. Bryant ezenkívül arról is beszámolt, hogy az Intel kommunikációs termékek és a flash memóriák piacán is elég rosszul szerepelt az elmúlt időkben, és elmondta, hogy szerinte ezeken a piacokon még több idő kell majd talpra álláshoz, mint a processzorok piacán.

Az Intel vezetői egyértelműen a Pentium 4-től várják a bevételi adatok javulását, azonban az előrejelzések szerint még sokáig a Pentium III-as processzorok maradnak a cég legkelendőbb termékei. A cég vezetői óriási reményt fűznek az új 0,13 mikronos csíkszélességű Pentium 4-es chipekhez, valamint az új, már nem a drága RAMBUS memóriát támogató Pentium 4-es chipsetekhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások