Vízben oldodó NYÁK csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást

Vízben oldodó NYÁK csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást

2023. augusztus 1. 09:17, Kedd
Az Infineon szerint a növényi alapú nyomtatott áramköri lap megelőzheti az e-hulladék okozta problémákat.

A Infineon Technologies AG bejelentette, hogy olyan nyomtatott áramköri lapot készített, amely vízben oldódik. Németország legnagyobb félvezetőgyártója főként autókban, a Raspberry Pi-ben és ipari berendezésekben használt alkatrészeket készít, és most a Soluboard technológiájának felhasználásával gyártott tesztpéldányokat. A Jiva Materials nevű brit startup cégtől származó növényi alapú Soluboard új utat jelenthet a technológiai ipar számára az e-hulladék csökkentésére, segítségével a vállalatok 2030-ig teljesíthetik környezetvédelmi céljaikat. A Jiva biológiailag lebomló NYÁK-ja természetes szálakból és halogénmentes polimerből készül, és sokkal kisebb szénlábnyomot hagy maga után, mint az üvegszálas kompozitokból készült hagyományos lapok.

Érdemes megjegyezni, hogy véletlenül nehéz feloldani, mert a Soluboard-oknak legalább 30 percig kell nagyjából 90 Celsius-fokos vízbe merülniük a bomlás megkezdéséhez. Ilyenkor amellett, hogy a szálak feloldódnak, az eljárás megkönnyíti a hozzá kapcsolódó értékes fémek visszanyerését. "Megmaradnak a chipek és az egyéb áramkörök, amelyeket kiszűrhetünk" - jelentette ki Vikram Iyer, az University of Washington adjunktusa. Az alábbi videón látható, ahogy a Soluboard feloldódik egy tepsi forró vízben:


"A vízalapú újrahasznosítási eljárás alkalmazása nagyobb hozamot eredményezhet az értékes fémek visszanyerésében" - mondta Jonathan Swanston, a Jiva Materials vezérigazgatója és társalapítója. A Jiva szerint a lap 60 százalékkal kisebb szénlábnyommal rendelkezik, mint egy hagyományos NYÁK - konkrétan 10,5 kg szenet és 620 g műanyagot lehet megtakarítani négyzetméterenként. Az évente gyártott 18 milliárd négyzetméter áramköri lapot figyelembe véve ez sokat számít, ennyivel kell felszorozni ezeket a számokat.

Az Infineon három különböző áramköri lap prototípust készített a Soluboard keretrendszer felhasználásával. A vállalat jelenleg csak demó- és értékelőlapokhoz használja a feloldható NYÁK-ot, és közlésük szerint jelenleg mintegy 500 darabot gyártottak belőle. Az elektronikai újrahasznosítás egy olyan iparág, ahol az árrés kifejezetten szűkös, de minden kevesebb műanyagot használó technológia potenciális előrelépésnek számít és megér egy alaposabb vizsgálatot. A vállalat "vizsgálja annak lehetőségét, hogy az anyagot az összes alaplaphoz használja", és a következő néhány év során bővíteni kívánja az alkalmazását. A stressztesztek eredményei alapján azt is tervezik, hogy "útmutatást adnak a Soluboardsból eltávolított félvezetők újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozóan", hogy csökkentsék annak esélyét, hogy a jövőbeli gyártási modellekből megmenthető alkatrészek hulladékká váljanak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások