Kiszáll a mobiltelefon üzletágból az ASUS

Kiszáll a mobiltelefon üzletágból az ASUS

2023. augusztus 28. 21:03, Hétfő
A tajvani gyártó az LG-hez és a HTC-hez csatlakozik, mely cégek már elhagyták az okostelefonok piacát. Az Asus Zenfone szériája 2014 óta van a piacon, a Zenfone 10 lesz a vállalat utolsó készüléke a sorozatban.

Az Asus egy belső levélben jelentette be a szervezeti átalakítást, miszerint megszüntetik a teljes Zenfone csapatot. A folyamat a PC-s részlegek alkalmazottainak létszámcsökkentését is eredményezi majd Tajvanon és Kínában, de hírünk szempontjából fontosabb, hogy potenciálisan a cég okostelefon-üzletágának a végét jelenti. A játékos részleg, a ROG túlélte az átszervezést, a cég a jövőbeli Zenfone készülékeken dolgozó alkalmazottakat a ROG csapatba vagy az Asuson belüli más részlegekbe irányította át. A hír kissé meglepő abból a szempontból, hogy a cég legújabb készüléke, a Zenfone 10 csak most vált előrendelhetővé az Egyesült Államokban, habár nálunk már néhány hónapja kapható.

A kompakt méreteiről és menő specifikációiról ismert Zenfone sorozat sosem fogyott nagy számban, valószínűleg ez vezetett a részleg leállításához. Becslések szerint az Asus mindössze 0,26%-os részesedéssel rendelkezik a globális okostelefon-piacon, ennyit tudott elérni a cég 9 év alatt annak ellenére, hogy ez idő alatt mintegy 80 különböző modellt dobtak piacra. A Zenfone alsókategóriás készülékként indult, de az utóbbi években a kompakt méret és az erős beltartalom miatt vált népszerűvé, de ez messze nem volt elég ahhoz, hogy jelentős számú vásárlót vonzzon. A ROG helyzete kicsit más, mert nagyon magas ára ellenére vezető a játéktelefon piacon, valószínűleg jövedelmező a gyártása a cég számára.

A kivezetés nagy probléma lehet azoknak, akik a hordozhatóságot részesítik előnyben a képernyőmérettel szemben, mert az Asus szinte egyetlenként készített olyan kisméretű telefont, amelynek belsejébe a legmodernebb alkatrészeket szerelték. Kivételként még a Samsung Galaxy S23-mat érdemes megemlíteni, és állítólag a Google idén beléphet ebbe a szegmensbe a közelgő Pixel 8-mal, amely 6,1 hüvelykes kijelzőre vált. A Zenfone 10 5,9 hüvelykes, 144 Hz-es AMOLED képernyővel rendelkezik, így simán zsebre vágható. A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 processzor, mellé 8 vagy 16 GB RAM, valamint egy 4300 mAh kapacitású akkumulátor került. A készülék 128, 256 vagy 512 GB RAM-mal konfigurálható, az ára Magyarországon 320 ezer forint körül van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások