Itt a Thunderbolt 5

Itt a Thunderbolt 5

2023. szeptember 12. 17:46, Kedd
Az Intel ma bejelentette a Thunderbolt 5 szabványt, amely akár 120 Gbps sebességet, 540 Hz-es játékmonitorok elméleti támogatását, 240 wattos töltési teljesítményt és még sok mást ígér. Bár a specifikáció már hivatalos, a kiegészítők és a Thunderbolt 5-öt támogató személyi számítógépek csak 2024-ben debütálnak majd.

A Thunderbolt 5 az USB4 v2 szabványra épül, ezért mind a korábbi Thunderbolt szabvánnyal, mind az USB korábbi verzióival kompatibilis lesz. Míg a Thunderbolt 4 legfeljebb 40 Gbps sebességet támogatott, addig a Thunderbolt 5 akár 120 Gbps sebességgel is képes lesz adatokat továbbítani Bandwidth Boost módban, mely üzemmód nagy sávszélességű kijelzőt igényel; egyébként a Thunderbolt 5 80 Gbps sebességet támogat. A szabvány arra lett kitalálva, hogy egy laptophoz több kijelzőt is csatlakoztatni lehessen, akár három 144 Hz-en működő 4K monitort is ki tud szolgálni. (A Thunderbolt 4 esetében két 60 Hz-re korlátozott 4K monitor volt a csúcs.)


Az 540 Hz-es panelek támogatása a játékcélú felhasználást célozza, de külső GPU-k működését is lehetővé teszi az itt kínált jobb sávszélesség a PCI Gen 4-nek köszönhetően. Az akár 240 wattos támogatás azt jelenti, hogy a játékos laptopok gyártói dönthetnek úgy, hogy a jövőbeni eszközökbe nem építenek külön tápcsatlakozót. A Thunderbolt 5 támogatni fogja a DisplayPort 2.1-et is.

"A Thunderbolt 5 iparágvezető teljesítményt és képességeket biztosít a számítógépek monitorokhoz, dokkolókhoz, tárolókhoz és más eszközökhöz való csatlakoztatásához" - mondta Jason Ziller, az Intel ügyfélkapcsolati részlegének általános igazgatója. "A Thunderbolt ma már a mobil PC-k csatlakoztathatóságának mainstream portja, és a Thunderbolt 5 által nyújtott következő generációs teljesítmény még több képességet biztosít a legigényesebb felhasználók számára."
*

A Microsoft szorosan együttműködött az Intellel az USB4 windows támogatásának kidolgozásában és a Thunderbolt 5 is teljes mértékben megfelel az USB 80 Gbps szabványnak. Az Intel a sávszélesség növelését egy új jelátviteli technológiának, a PAM-3-nak köszönhetően érte el, amelyet az USB4 v2 is támogat. A technológiát támogató első kiegészítők dokkolók, monitorok és külső tárolók lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások