Szerény frissítés lett az új iPhone

Szerény frissítés lett az új iPhone

2023. szeptember 13. 01:48, Szerda
Az Apple a szokásos őszi rendezvényén bemutatta az új telefonjait, melyek a tavalyaiknál kicsit erősebbek lettek, van egy új gomb és megtörtént a régóta várt USB-C-re való váltás.

Az iPhone 15 nagyon lenyűgöző a külsejét tekintve: a dizájn "puhább", lekerekített élekkel bír és először alkalmazzák a dinamikus szigetet egy nem Pro telefonon. A külső keret enyhén ívelt, de a legszembetűnőbb változás mégis a rozsdamentes acélkeretről a csiszolt titánból készült keretre való áttérés, amely az Apple szerint tartósabbá és könnyebbé teszi a készüléket. A telefon egy kicsit kisebb, mint a korábbi modellek, köszönhetően a vékonyabb kijelzőkereteknek. A képernyőméretek változatlanok maradnak: 6,1 coll az alapmodellnél és 6,7 coll a nagyobb iPhone 15 Pro Max modellnél. Az Apple nem jelentett be semmilyen változást a telefonok kijelzőivel kapcsolatban, így ugyanarra a felbontásra, frissítési frekvenciára és fényerőre számíthatunk, mint eddig - egy felsőkategóriás telefonnál a 60 Hz-es képfrissítés finoman szólva is botrányos.

Viszont újdonság a cég óráján jelen lévőhöz hasonló "akciógomb", amely az iPhone hagyományos némító kapcsolóját helyettesíti. Alapértelmezés szerint továbbra is némítókapcsolóként szolgál, de a felhasználók megváltoztathatják a funkcióját, hogy elindíthassanak alkalmazásokat, például bekapcsolhassák a zseblámpát, megnyissa a kamerát vagy bármilyen egyénileg kiválasztott dolgot csináljon, például megváltoztassa a fókuszt.

Az Apple Pro telefonjaiban lévő chipek továbbra is egy generációval előrébb járnak, mint a nem Pro telefonok, tehát az iPhone 15 motorházteteje alatt ugyanaz van, ami az iPhone 14 Pro-ban volt. Az A17 Pro az Apple első olyan chipje, amely a TSMC 3 nm-es gyártási eljárásával készült, ami lehetővé teszi az Apple számára, hogy 19 milliárd tranzisztort zsúfoljon egy telefon méretű SoC-be (az A16 Bionic-ban 16 milliárd volt). A chip továbbra is két nagy teljesítményű és négy energiatakarékos magból áll; az Apple szerint előbbiek 10 százalékkal gyorsabbak, mint korábban, ami viszonylag enyhe javulás, míg utóbbiak inkább hatékonyabbak, mint gyorsabbak. Összességében tehát az A17 Pro hatmagos GPU-ja 20 százalékkal gyorsabb, mint az A16 Bionic, ami már jelentősnek mondható frissítés. Az Apple hardveresen gyorsított sugárkövetéssel egészítette ki az A17 GPU-t, amelyet az újabb Nvidia GeForce, AMD Radeon és Intel Arc dedikált GPU-k is támogatnak. A chip hardveres gyorsítást tartalmaz az AV1 videokódexhez, a H.265/HEVC videokódexek jogdíjmentes alternatívájához, mely egyre népszerűbb a streaming szolgáltatásoknál, például a YouTube-on.


Az USB-C port új vezérlőt kapott, amely lehetővé teszi, hogy az iPhone 10 Gbps-os USB 3 átviteli sebességgel működjön (műszakilag ez egy USB 3.1 gen 2 vagy 3.2 gen 2 vezérlőt jelent). Ugyan kevés ember másolgat a mobiljáról kábelen fájlokat, de ez üdvözlendő frissítés azok számára, akik a telefonjukkal nagy felbontású 4K videókat készítenek, mert így közvetlenül rögzíthetik a felvett anyagokat egy külső tárolóra. Bosszantó apróság, hogy az Apple az iPhone 15-nél az USB-t 2.0 sebességre korlátozta.

Az Apple a Pro kamerarendszerét is egy lépéssel a normál iPhone előtt tartja, így a Pro 48 megapixeles főérzékelője nagyobb, mint a normál iPhone 15-ben található. Az új kamera az iPhone 15-höz hasonlóan alapértelmezés szerint 24 MP-re zsugorítja az eredményt, hogy tárhelyet takarítson meg, de ProRAW módban fényképezve a teljes 48 MP-es képpel dolgozhatunk, azt vághatjuk és szerkeszthetjük. A fényképezőgép alapértelmezés szerint 24 mm-es gyújtótávolságot használ, de a 28 mm-es és 35 mm-es opciókat is lehetővé teszi a nagyméretű érzékelő. A három gyújtótávolság bármelyike beállítható alapértelmezettnek.

A teleobjektív az egyik pont, amely megkülönbözteti a Pro és a Pro Max modelleket: az iPhone 15 Pro esetében ez továbbra is egy 3x-os teleobjektív 77 mm-es gyújtótávolsággal, hasonlóan a régebbi modellekhez. A nagyobb Pro Maxba az Apple az extra helynek köszönhetően 5x-es teleobjektívet szerelt 120 mm-es gyújtótávolsággal. A 12 megapixeles ultraszéles kamera objektívje új bevonatot és makrófelvételi módot kap, de egyébként maradt szinte ugyanaz. Az Apple szerint a három objektív együttesen makró, 13 mm, 24 mm, 28 mm, 35 mm, 48 mm és 77/120 mm-es üzemmódban képes fényképezni digitális zoom használata nélkül. A kamerarendszer a Vision Pro headset megjelenését is előrevetíti: a telefon egy iOS frissítés után "még az idén" képes lesz olyan videók készítésére, amelyeket egy Vision Pro headsetben három dimenzióban lehet majd nézni. Szoftveres téren a legtöbb ember értékelni fogja a Portré mód frissítését, amely automatikusan rögzíti a mélységinformációt, amikor egy személyt, macskát vagy kutyát észlel a képben, és ilyenkor a fókuszpont utólag is beállítható.


A 15 Pro mostantól támogatja a Wi-Fi 6E-t a gyorsabb vezeték nélküli teljesítmény érdekében és megemlíthető még az új, második generációs UWB chip, amely lehetővé teszi az olyan készülékekre való precíz keresést, amelyekben ez az új chip van, mint például az új Apple Watch-ok vagy az iPhone 15. A műholdas csatlakozási funkciókat kibővítették közúti segítségnyújtással, de ez minket magyarokat nem érint.

A telefonok ára hasonló tárhelykonfigurációkat véve a tavalyi modellek induláskori árával azonos: az iPhone 15 Pro 999 dollárról (128 GB), az iPhone 15 Pro Max pedig 1199 dollárról (256 GB) indul. Utóbbinál az Apple megszüntette a 128 GB-os változatot. de a belépőmodell megegyezik a tavalyi 256 GB-os modell árával. Az iOS 17-es készülékek szeptember 22-én lesznek elérhetőek, az előrendelések pedig már most pénteken megkezdődnek. Az Apple új tokokat is bemutatott az iPhone 15 sorozathoz, köztük egy új FineWoven anyagot, amely a bőrt helyettesíti, mint fenntarthatóbb opciót az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max modellekhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások