A halálba vezetett egy autóst a Google Maps

A halálba vezetett egy autóst a Google Maps

2023. szeptember 22. 12:42, Péntek
Súlyos gondatlansággal vádolják a webóriást, amiért a panaszok ellenére sem frissítette az alkalmazást.

Pert indítottak a héten a Google ellen Észak-Karolinában egy 47 éves kétgyermekes apa halála miatt, aki egy összeomlott híd miatt halt meg. Philip Paxson orvosi eszközök értékesítésével foglalkozott, és a Google Maps segítségével navigált a 2022 szeptemberében bekövetkezett baleset idején. A panasz szerint az alkalmazás átvezette őt egy olyan hídon Hickory városában, amely 2013 óta nem volt használatban. A Jeep Gladiatorja körülbelül 6 métert zuhant, és Paxson megfulladt a patakban. Az állami rendőrök a járművet felborulva és részben víz alatt találták meg. A veszélyhelyzethez vezető út mentén nem voltak korlátok vagy figyelmeztető táblák.

A Paxson családja által indított perben a Google-t súlyos gondatlansággal vádolják, amiért nem frissítette a térképeit, hogy jelezze az útvonal járhatatlan voltát. A panasz szerint a család nemrég költözött a környékre Floridából, így Paxson nem ismerte a környéket. Egy hétvégi kempingezést terveztek a barátokkal, hogy közösen ünnepeljék meg a család két gyermekének születésnapját, de ez az eső miatt elmaradt. Ehelyett egy kemping témájú bulit tartottak a barátaik házában. Paxson felesége, Alicia előrement, hogy segítsen a szervezésben, majd később ő is követte őket a lányaikkal. Amikor a partinak vége lett, Alicia hazavezette a gyerekeket, míg Paxson ott maradt, hogy segítsen a takarításban. Amikor Paxson elment, sötét volt és esett az eső. Nem tudott az összeomlott hídról, amely felé vezette az alkalmazás, a lakosok azonban ismerték, és a "sehová vezető hídként" emlegették - állítják a család ügyvédei.


Éjszaka, esőben ment a Google által javasolt útvonalon

A panasz azt állítja, hogy a Google-t az aggódó lakosok többször értesítették, kérve az útvonal törlését mind a baleset előtti években, mind Paxson halála után. "2023. április 6-án - és információink szerint ezt követően is - az összeomlott hidat hihetetlen módon még mindig járható útként ábrázolták a Google Maps-en, annak ellenére, hogy a céget ismételten figyelmeztették a veszélyre" - állítja a kereset. A család ügyvédje, Robert W Zimmerman nyilatkozatában elmondta: "Kilenc éven keresztül Hickory közösségét szükségtelenül és értelmetlenül veszélybe sodorták. 2013-ban összeomlott egy közúti híd, és a világ egyik legnagyobb vállalata többszöri kérés ellenére sem volt hajlandó korrigálni térképezési algoritmusait. A tragédiát megelőzően Hickory lakosai évekig kérték, hogy javítsák meg az utat, vagy megfelelően torlaszolják el, mielőtt valaki megsérülne vagy meghalna. Kéréseik nem találtak meghallgatásra."

"Felfedeztük, hogy a Google Maps éveken át tévesen irányította az autósokat erre az útra, annak ellenére, hogy a lakosságtól érkeztek panaszok, amelyek azt követelték, hogy a Google javítsa ki a térképét és azt ZÁRVA jelzéssel lássa el. Philip özvegye, Alicia ragaszkodik ahhoz, hogy mindent megtegyünk az igazságszolgáltatás érdekében, és biztosítsuk, hogy egy másik családdal ne történhessen meg ez a tragikus rémálom."

Persze nem a Google, és az anyavállalat Alphabet az egyetlen felelős. A panaszban James Tarlton, a Tarde LLC és a Hinckley Gauvain LLC is szerepel, akik "tulajdonosa, kezelője és/vagy más módon felelősek a földterületért", ahol a híd található, azt állítva, hogy "kötelességük és felelősségük volt a híd karbantartása", ami nem korlátozódik "a megfelelő sorompók és/vagy figyelmeztető táblák felállítására és karbantartására, amelyek a földterületre jellemző veszélyeket azonosítják". Ezeket a szervezeteket súlyos gondatlansággal is vádolták. A kereset esküdtszéki tárgyalást, valamint kártérítést és büntető kártérítést követel. A Google szóvivője őszinte részvétét fejezte ki a Paxson családnak. "Célunk, hogy pontos útvonal-információkat nyújtsunk a Mapsben, és vizsgáljuk ezt a pert."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások