A brit kormány betiltotta a mobiltelefonokat az iskolákban

A brit kormány betiltotta a mobiltelefonokat az iskolákban

2023. október 2. 19:51, Hétfő
Az oktatási miniszter tervei szerint az angliai tanulóknak tilos lesz mobiltelefonálniuk az iskolában, hogy jobban tudjanak koncentrálni az órákon. Gillian Keegan arra fogja utasítani az iskolaigazgatókat, hogy a szünetekben és a tanórákon is érvényesítsék a tilalmat. A politikus ezt a konzervatív párt manchesteri konferenciáján jelentette be.

A kormány új iránymutatása szerint az angliai iskolaigazgatóknak meg kell tiltaniuk a tanulóknak a mobiltelefonok használatát az egész tanítási nap alatt. Keegan felszólásában arra figyelmeztetett, hogy a mobiltelefonok egyre inkább elterelik a figyelmet, és gyakran használják őket zaklatásra. Sok iskolában már most is vannak olyan intézkedések, amelyek korlátozzák a mobiltelefonok használatát, és a kormány minden igazgatót a teljes tiltásra ösztönöz. Az új, jogilag nem kötelező érvényű útmutatás szerint a diákok továbbra is magukkal vihetik az iskolába az eszközeiket, amelyeket az oda- és visszautazás során használhatnak.

Az angol iskolák maguk határozzák meg viselkedési politikájukat, és még ha aktualizálják is a jelenlegi szabályokat, a mobiltelefon-használatra vonatkozó előírásokról az iskolaigazgatók dönthetnek, és azok továbbra is inkább tanácsadói jellegűek maradnak, mintsem törvényi előírások. A szabályok iskolánként eltérőek: egyes tanulóknak már a nap elején le kell adniuk a készüléket, míg másoknak megengedik, hogy a táskájukban tartsák vagy a tanórák között használják. Az oktatási minisztérium közölte, hogy ha az iskolák nem hajtják végre az új iránymutatást, a kormány fontolóra veszi, hogy a jövőben jogalkotással törvénybe foglalja azt. Az iskolaigazgatóknak már most is jogukban áll korlátozni a telefonok használatát az épületekben, és a kormány becslése szerint az iskolák 95 százaléka már bevezetett korlátozásokat. Walesben, Észak-Írországban és Skóciában jelenleg nincsenek általános tiltások.


A szigetországban folyamatos vita folyik a mobiltelefonok használatáról, a felugró értesítésekről és azok iskolai tanulásra gyakorolt hatásáról. Felmérések szerint a szülők többsége támogatja a mobiltelefonok betiltását és 74 százalékuk egyetértett azzal, hogy a mobiltelefonok elvonják a figyelmet az órákon. A britek ezzel nem az elsők lesznek a sorban, júniusban Finnországban, júliusban pedig Hollandiában tiltották meg a telefonok osztálytermekben való használatát, Franciaország és Kína pedig már tavaly tiltást vezetett be. Idén nyáron az ENSZ egy nagyszabású jelentésben szintén a készülékek betiltását javasolta.

Az angol gyerekeket ez nem lepheti meg, mert a politikusok a telefonok teljes betiltásának ötletét már korábban is javasolták, többek között Nick Gibb iskolaügyi miniszter 2019-ben. A korábbi oktatási miniszter, Gavin Williamson 2021-ben ismét felvetette, de soha nem hajtotta végre. Az oktatási minisztérium 2022 februárjában azt mondta, hogy nincs szükség általános nemzeti szabályokra, mivel az angliai iskolák többsége már megtette a szükséges lépéseket.

Tanári szakszervezetek szerint Keegan mobiltelefonok betiltására vonatkozó felhívása csak eltereli a figyelmet az iskolák előtt álló valódi kihívásokról. Geoff Barton, az Iskolai és Főiskolai Vezetők Szövetségének főtitkára szerint a legtöbb iskolában már most is tilos a mobiltelefonok használata a tanítási nap alatt, vagy "szigorú szabályok vannak érvényben, amelyek a használatot meghatározott körülményekre korlátozzák". A főtitkár szerint az általános tilalom "betarthatatlan", és "nem javítaná, hanem súlyosbítaná a magatartási válságot".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások