A Unity vezetőjének állásába került a díjemelési botrány

A Unity vezetőjének állásába került a díjemelési botrány

2023. október 10. 13:02, Kedd
John Riccitiello elnök azonnali hatállyal visszavonul, az ex-Red Hat vezérigazgató James M Whitehurst veszi át a helyét.

A Unity bejelentette, hogy John Riccitiello elnök, vezérigazgató, elnök és igazgatósági tag azonnali hatállyal visszavonul. A távozása egy elszúrt áremelést követ, amely szerint a fejlesztőktől telepítésenkénti díjat kért volna a Unity a saját eszközeivel készített játékokért. Ez a lépés gyakorlatilag azt jelentette, hogy a játék minden egyes eladása után jogdíjat számítanak fel. A Unity korábban megígérte, hogy soha nem tesz ilyet. A fejlesztők nem örültek a Unity javaslatának, és olyan heves ellenállást fejeztek ki, hogy a grafikus motor-gyártó gyakorlatilag visszavonta új árazási tervét.

Riccitiello távozását a "Az Unity bejelentette a vezetőségváltást" című sajtóközleményben jelentették be. Érdekesség, hogy ezt a közleményt nem a saját webhelyükön, hanem a Business Wire honlapján, egy sajtóközlemény-terjesztő szolgáltatáson tette közzé. Egy idézetben Riccitiello - vagy egy PR-szakértő az ő nevében - kijelentette: "Megtiszteltetés volt közel egy évtizeden át vezetni a Unity-t, és szolgálni a munkatársainkat, ügyfeleinket, fejlesztőinket és partnereinket, akik mindannyian nagyban hozzájárultak a vállalat növekedéséhez. Alig várom, hogy támogathassam a Unity-t ezen az átmeneten keresztül, és figyelemmel kísérhessem a vállalat jövőbeli sikereit."

A Unity most új vezetőt keres, addig is James M Whitehurstöt nevezték ki ideiglenes vezérigazgatónak. Whitehurst a Red Hat korábbi vezérigazgatója. Miután az IBM felvásárolta a Linux-gyártót, rövid ideig az IBM elnöke volt. Nehéz eldönteni, hogy Riccitiello nyugdíjba vonul-e, vagy már nyugdíjba vonult. Az online források 61 és 66 év közé teszik a korát, tehát talán tényleg végleg visszavonul.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások