Nem tart az ARM-laptopok jelentette konkurenciától az Intel

Nem tart az ARM-laptopok jelentette konkurenciától az Intel

2023. október 29. 12:40, Vasárnap
A decemberben megjelenő Meteor Lake laptop chipeknek már az új, csúcskategóriás ARM processzorokkal kell majd versenyezniük.

Több chipgyártó cég - mint a Qualcomm, az Nvidia és az AMD - is azt tervezi, hogy újabb kísérletet tesz a fogyasztói PC-piac meghódítására ARM-alapokon. A 2024 közepén induló támadás élén a Qualcomm áll a Snapdragon X Elite nevű új CPU-architektúrával, az Nvidia és az AMD pedig 2025-re tervezi saját, Windows PC-kbe szánt ARM chipjeinek megjelenését. Ha ezek a vállalatok sikert érnek el, az leginkább az Intel kárára történne. Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója azonban egyelőre nem látszik aggódni emiatt, ahogyan azt a vállalat legutóbbi eredménybeszámolóján elmondta: "Az ARM-es Windows-kliens alternatívák általában eléggé jelentéktelen szerephez jutottak a PC-üzletágban. Mi minden versenytársat komolyan veszünk. De azt hiszem, a történelem a legjobb útmutatónk, és összességében nem látjuk ezeket potenciálisan olyan jelentősnek. A lendületünk erős, jó ütemtervünk van." - mondta Gelsinger.

Az Intel vezérnek jórészt igaza van, hiszen ARM-lapkával szerelt PC-k már több mint egy évtizede kaphatók, és egyikük sem tudott jelentős szeletet kihasítani a laptoppiacból annak ellenére, hogy az ARM sikeres volt a táblagépek és okostelefonok terén. Ideális esetben az ARM-alapú PC-k az Intel és az AMD x86-os lapkáival megegyező teljesítményt ígérnek, de drámaian jobb energiahatékonysággal, ami hosszabb akkumulátor-üzemidőt és ventilátor nélküli PC-k megalkotását teszi lehetővé. A valóságban azonban a Windows PC-khez készült ARM lapkák nem teljesítették ezt az elvárást. A Qualcomm legújabb, PC-kbe szánt Snapdragon chipje, a 8cx Gen 3 két Windows-eszközben is megjelenik.

Van azonban egy kirívó kivétel: az Apple Silicon. Ezek az erős és hatékony chipek tették lehetővé az Apple számára, hogy dobja az Intelt, mint beszállítót. Az utolsó Intel Maceket idén cserélték le, de a legnépszerűbbek már 2020-ban és 2021-ben kifutottak. Az Apple piaci részesedése a személyi számítógépek piacából viszonylag kicsi, de igen nyereséges, és innen az Intel már kiszorult. Az Apple Silicon átállásának sikere ugyanúgy a szoftverhez, mint a hardverhez köthető. Az Intel Macekre írt szoftverek túlnyomó többsége teljesen változatlanul fut az Apple Silicon Maceken, ami a Windows 11 esetében kevésbé lesz igaz. Az Apple eredménye azonban okot ad arra, hogy más chipgyártók is elhiggyék, hogy ők is sikeresek lehetnek.

Gelsinger részéről kármentés, hogy az ARM PC-k térnyerését potenciálisan pozitív dologként próbálja beállítani, mondván, hogy az Intel is le tudja ezeket gyártani ezeket a chipeket a versenytársai számára. "Amikor más alternatív architektúrákra gondolunk, például az ARM-re, azt mondjuk, hogy hűha, micsoda nagyszerű lehetőség a chipgyártói üzletágunk számára" - mondta Gelsinger.

Az Intel gyártórészlegének felfejlesztése volt Gelsinger átfogó projektje, mióta 2021-ben átvette a vezérigazgatói posztot. Jelenleg a TSMC monopóliummal rendelkezik az élvonalbeli chipgyártás terén, a Qualcomm, az Nvidia, az AMD, az Apple és (sokatmondó módon) maga az Intel is velük állítatja elő csúcskategóriás termékeit. Ha az Intel azt akarja, hogy a chipgyártásból származó bevételei képesek legyenek pótolni a processzorok eladásából származó pénzt, akkor fel kell zárkóznia a TSMC gyártási képességeihez, és meg kell győznie egy csomó más vállalatot arról, hogy az Intel évtizedes gyártási problémái már a múlté.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások