Túl drága az internet a Twitchnek Dél-Koreában, ezért kivonulnak az e-sport paradicsomból

Túl drága az internet a Twitchnek Dél-Koreában, ezért kivonulnak az e-sport paradicsomból

2023. december 8. 18:30, Péntek
Az Amazon streaming-egysége, a Twitch közölte, hogy a magas működési költségek és hálózati díjak miatt jövő év februárjában leállítja működését Dél-Koreában.

"A Twitch jelentős veszteséggel működött Koreában, és sajnos nincs olyan út, amelyen az üzletünk fenntarthatóbban működhetne abban az országban" - írta Dan Clancy vezérigazgató. A hálózati díjak Koreában 10-szer drágábbak, mint a legtöbb más országban, mondta, hozzátéve, hogy a vállalat jelentős erőfeszítéseket tett a működési költségek csökkentésére, hogy továbbra is fennmaradhasson. "Kísérleteztünk egy peer-to-peer modellel, ezután a forrásminőséget maximum 720p-re állítottuk be" - írta Clancy. A vezető a koreai pénzügyi problémát "egyedi helyzetnek" nevezte, amely nem feltétlenül ismétlődik meg máshol. "A működési költségek Koreában lényegesen magasabbak, mint más országokban, és ezzel a kihívással kapcsolatban már jó ideje nyíltan beszéltünk" - írta.

Clancy szerint a Twitch segíteni fogja a streamelőket a más platformokra való átköltözésben. "Azon fogunk dolgozni, hogy segítsük a koreai Twitch-streamelőket abban, hogy közösségeiket alternatív livestreaming-szolgáltatásokba helyezzék át Koreában" - írta. "Több ilyen szolgáltatással is felvesszük a kapcsolatot, hogy segítsünk az átállásban, és a megbeszélések előrehaladtával kommunikálni fogunk az érintett streamerekkel". A dél-koreai Tudományos és Információs és Kommunikációs Technológiai Minisztérium (ICT) közleményében azt írta, hogy a hálózathasználati díjakat "átfogó kérdésként vizsgálják felül, amely az internethálózat fenntartható fejlődésének, a tartalomiparnak és a felhasználói kényelemnek a figyelembevételét igényli". A minisztérium nem kommentálta közvetlenül a Twitch működésének megszüntetéséről szóló döntését.

A Korea Telecommunications Operators Association, egy iparági lobbicsoport korábban bírálta a Twitchet, amiért csökkentette a videófelbontást az országban. "A hasonló szolgáltatások, mint az Afreeca TV, nyereségesek, így a Twitch döntése mögött a vállalat szélesebb körű menedzsmentproblémái állhatnak" - mondta a csoport szóvivője a Twitch leállásának bejelentése után. A Twitch márciusban több mint 400 alkalmazottat bocsátott el, miután a felhasználószám és a bevételek növekedése nem felelt meg a várakozásoknak.


A szélessávú szolgáltatók számos országban szorgalmazzák a nagy online platformok bevonását a költségekbe. A vita arról, hogy ki állja a nagy forgalomért járó számlát, a globális technológiai óriások és a helyi internetszolgáltatók összecsapását eredményezte Dél-Koreában. Koreában a "küldő fél fizet" modell "kevésbé hatékony forgalomáramlást, magasabb árakat és alacsonyabb tartalomminőséget okozott" - írta az Information Technology & Innovation Foundation egy 2022-es dokumentumban. "A "küldő fél fizet" politika - amelyben az olyan vállalatok, mint a Netflix, díjat fizetnek azért, hogy szolgáltatásaik eljussanak az ügyfelekhez - torzítja az árakat a bonyolult peering- és tranzitszolgáltatások piacán, ami nem hatékony forgalomirányítást eredményez" - áll a dokumentumban.

2016-ban a koreai kormány olyan módosításokat hajtott végre a 2005-ös összekapcsolási politikájában, amelyek alapvetően megváltoztatták az önkéntes tárgyalásos összekapcsolás normáit, és ehelyett a "küldő fél fizet" rendszert vezették be. A szervezet elemzése szerint az új szabályok azt jelentették, hogy a tartalmak továbbítása a koreai hálózatokban drágává vált, mivel az internetszolgáltató a költségeket a tartalomszolgáltatóra hárította. Ez arra késztette a Facebookot, hogy letiltsa a helyi KT szolgáltató hálózatában lévő központját, "ami azt jelentette, hogy a koreai felhasználókat más tengerentúli szervertermekbe irányították", ami a helyi felhasználók számára lassabbá tette a Facebookhoz való hozzáférést.

A dél-koreai internetszolgáltató, az SK Broadband 2021-ben beperelte a Netflixet, és pénzt követelt a Squid Game című műsorral kapcsolatos megnövekedett hálózati forgalom miatt. A Netflix korábban szintén perelte az SK Broadbandet a hálózati díjak miatt. A vállalatok 2023 szeptemberében egyeztek meg, a Netflix pedig "stratégiai partnerséget" jelentett be, amelynek keretében csomagcsomagokat kínálnak az ügyfeleknek, és "véget vetnek a köztük lévő vitáknak".

Az év elején az Európai Unió a nyilvánosság véleményét kérte egy ellentmondásos javaslatról, amely szerint az online platformok fizetnének a távközlési vállalatok szélessávú hálózatának korszerűsítéséért és bővítéséért. Az európai internetszolgáltatók szerint lehetővé kellene tenni számukra, hogy díjakat követelhessenek azoktól az online cégektől, amelyek a távközlési cégek átlagos csúcsforgalmának több mint 5 százalékát bonyolítják. A Meta és a Netflix kritizálta a javaslatot, a Biden-kormányzat pedig közölte Európával, hogy az online platformoktól az internetszolgáltatóknak történő fizetések előírása "torzítaná a versenyt" és aláásná a hálózatsemlegességet.

Az amerikai szélessávú iparág is azzal érvelt, hogy a nagy technológiai cégeknek hozzá kellene járulniuk egy olyan alaphoz, amely a szélessávú hálózatok kiépítését támogatja. "Olyan modern hozzállásra van szükségünk, amely igazságosabban osztja meg ezeket a pénzügyi kötelezettségeket azok között, akik a legtöbb hasznot húzzák ezekből a kapcsolatokból" - írta az USTelecom vezérigazgatója, Jonathan Spalter 2023 júniusában. Az USTelecom az AT&T-t, a Verizont és más hálózatüzemeltetőket képviseli.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások