100 milliárd dolláros bevételt jelentett az egykor a túléléséért küzdő Huawei

100 milliárd dolláros bevételt jelentett az egykor a túléléséért küzdő Huawei

2023. december 29. 09:18, Péntek
A Huawei, a Washington és Peking közötti kiéleződő rivalizálás egyik gyújtópontjává vált technológiai óriásvállalat közölte, hogy "visszatért a helyes útra", és erős 2023-as évet vár.

A sencseni székhelyű konglomerátum ma közölte, hogy 2023-ban több mint 700 milliárd jüan (99 milliárd dollár) bevételre számít, részben az elektronikai üzletág vártnál erősebb teljesítményének köszönhetően. Ez 9%-os ugrás a 2022-es 642,3 milliárd jüan (92,4 milliárd dollár) bevételhez képest. Ez azonban még mindig elmarad a Huawei 2019-ben regisztrált megközelítőleg 123 milliárd dolláros bevételétől. "Évek kemény munkája után sikerült átvészelnünk a vihart, most már nagyjából visszatértünk a helyes útra" - mondta a Huawei soros elnöke, Ken Hu az alkalmazottaknak küldött év végi üzenetében.

Az erős teljesítmény a Huawei Mate 60 Pro okostelefonjának augusztusi bemutatását követi, amely sokkolta az iparági szakértőket, akik nem értették, hogy az Egyesült Államoknak a külföldi chipekhez való kínai hozzáférés korlátozására irányuló átfogó erőfeszítéseit követően hogyan rendelkezhet egy kínai vállalat ilyen fejlett készülék előállításához szükséges technológiával. A Counterpoint Research szerint az okostelefont a fogyasztók lelkesen fogadták, és lehetővé tette a Huawei számára, hogy piaci részesedést raboljon az Apple-től Kínában. A Huawei szeptember végén az ötödik helyen állt a kínai piacon, részesedése az első negyedévi 10%-ról a harmadik negyedévben 14%-ra nőtt. Az Apple tortaszelete ugyanakkor ugyanebben az időszakban 20%-ról 15%-ra zsugorodott.


A Huawei készüléküzletágának eredményei "felülmúlták a várakozásokat" - mondta Hu a feljegyzésében, anélkül, hogy részleteket közölt volna. A kínai vállalat egykor a világ második legnagyobb okostelefon-értékesítője volt, de az elmúlt évek amerikai szankciói nyomán elvesztette a pozícióját. Az amerikai döntéshozók régóta állítják, hogy a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent, azt állítva, hogy a kínai kormány kémkedésre használhatja a vállalat berendezéseit. A vállalat minden egyes alkalommal tagadta ezeket az állításokat, és igyekezett javítani a Washingtonban betöltött pozícióján.

Idén azonban a Huawei elkezdett növekedni. Márciusban a vállalat "kilépett a válságüzemmódból", és előrelépésről számoltak be az amerikai szankciók miatt beszerezhetetlen alkatrészek pótlásában. A vállalat várhatóan az új évben is folytatni fogja előrehaladását, feltéve, hogy képes lesz bővíteni a Kirin chipekkel működő készülékek gyártását - írják a Counterpoint elemzői, utalva a Mate 60 Pro belsejében azonosított processzorokra. Karácsonykor a vállalat új okostelefonokat mutatott be a középkategóriás Nova termékcsaládban, amelyek az elemzők szerint relatív megfizethetőségük miatt várhatóan egyre népszerűbbek lesznek. "A kemény munka lehetővé tette számunkra a túlélést és a növekedést, de még mindig komoly kihívások állnak előttünk" - írta Hu mai feljegyzésében. Figyelmeztetett arra, hogy "a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok sokrétűek, miközben a technológiai korlátozások és a kereskedelmi korlátok továbbra is hatással vannak a világra".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások