Hatalmas átszervezést jelentett be az SAP, az MI-re helyezik át a hangsúlyt

Hatalmas átszervezést jelentett be az SAP, az MI-re helyezik át a hangsúlyt

2024. január 24. 10:11, Szerda
Európa egyik legértékesebb vállalata 8000 munkahelyet szervez át, mivel csatlakozik azon cégek egyre növekvő listájához, amelyek a mesterséges intelligenciára helyezik át a hangsúlyt.

Az SAP informatikai óriáscég bejelentette, hogy idén 2 milliárd eurót költ az átalakításra, beleértve a felvásárlásokat és az átképzési programokat. A döntésre azért volt szükség, hogy "felkészüljön a vállalat a jövőbeni, nagymértékben skálázható bevételnövekedésre" - áll a német cég közleményében. Ennek következtében a vállalat dolgozóinak jelentős része, 108 000 alkalmazottjának több mint 7%-a érintett lesz. "A körülbelül 8000 érintett pozíció többségét várhatóan önkéntes szabadságolási programok és belső átképzési intézkedések fogják lefedni" - közölte az SAP. Az újrabefektetések megvalósulása után "az SAP arra számít, hogy idén a jelenlegihez hasonló létszámmal fogják befejezni az évet" - tette hozzá.

"Az SAP megnyitja a következő fejezetet: a tervezett átalakítási programmal fokozzuk a beruházások stratégiai növekedési területekre, mindenekelőtt az üzleti mesterséges intelligenciára való átcsoportosítását" - mondta Christian Klein vezérigazgató egy külön nyilatkozatban. "Bizakodóak vagyunk a vállalat 2024-es kilátásait illetően". Az SAP éves eredményét is közölte ma, amely nagymértékben felülmúlta a várakozásokat. Külön-külön kétszámjegyű százalékos növekedést prognosztizáltak a kulcsfontosságú felhő üzletágából származó bevételek és a teljes működési eredmény tekintetében a folyó évre, a felhőből származó bevételek várhatóan 24-27%-kal nőnek 2024-ben - közölte a cég. A cég részvényei a bejelentéseket követően 4%-kal emelkedtek. Az SAP arra számít, hogy az átszervezéssel kapcsolatos kiadások nagy része 2024 első felében fog felmerülni, ami hatással lesz az üzemi eredményre - tették hozzá.

A technológiai szektor dollármilliárdokat öl a mesterséges intelligenciába, de közben folyamatosan bocsátja el az embereket. Az SAP a legújabb vállalat, amely prioritásként kezeli az MI-t, mivel az olyan népszerű platformok alapjául szolgáló technológia, mint a ChatGPT, robbanásszerűen meghódította a világot. A társaság arra számít, hogy a generatív MI alapjaiban fogja megváltoztatni üzleti tevékenységét, és ígéretet tett arra, hogy több mint 1 milliárd dollárt fektet be az MI-alapú technológiai startupok támogatására a Sapphire Ventures vállalati tőkebefektetési cégén keresztül.

Tavaly júliusban a Wipro, India egyik vezető szoftverszolgáltatója közölte, hogy a következő három évben 1 milliárd dollárt fordítanak mesterséges intelligencia képességeik fejlesztésére, beleértve a teljes, 250 000 fős személyzet képzését a technológia használatára. Szeptemberben a kínai Huawei az Alibaba hasonló lépése után közölte, hogy a következő évtizedben mindent megtesz a mesterséges intelligencia alkalmazásáért. Számos amerikai technológiai cég is nagy beruházásokat jelentett be az MI-ba, miközben átfogó átszervezésekbe kezdtek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások