Az analóg modemek jövőjéről

Az analóg modemek jövőjéről

2001. május 3. 23:00, Csütörtök
A legfrissebb felmérések szerint a hagyományos analóg modemeknek és az ezekhez kidolgozott kommunikációs szabványoknak egy ideig még nem kell búcsút mondani.

Napjainkban egyre több olyan kommunikációs megoldást fejlesztenek ki a mérnökök, amelyek az adatátvitel sebességét jelentősen képesek megnövelni, és korszerű digitális technológiákra épülnek. Ezek nemcsak gyorsabbak a hagyományos analóg modemeknél, hanem jóval több szolgáltatást is nyújtanak. Éppen ezért sokan úgy látják, hogy az analóg modemeknek és az ezekhez kifejlesztett szabványoknak nincs már nagy jövőjük. Nos a felmérések azt bizonyítják, hogy ezeket a megoldásokat bizony még sokáig alkalmazni fogják a felhasználók. Az előrejelzések szerint az egyre terjedő ISDN és az egyéb korszerű megoldások ellenére a felhasználók többsége az év vége felé még mindig 56 Kbit/másodperces sebesség alatt fog kapcsolódni az Internethez.

Mivel a fejlesztők is felismerték, hogy az analóg modemek az előzetes várakozásokhoz képest hosszabb életűek lesznek, ezért kidolgozták a V.92 és a V.44-es szabványokat. Ezekhez nemcsak a modemeket kell átalakítani, hanem az internet szolgáltatóknak is fejleszteniük kell a rendszereiket. A jelenleg széleskörben elterjedt V.90-es előírások az 56 Kbit/másodperces letöltési sebesség mellett csak 33.6 Kbit/másodpereces letöltési sebességet tesznek lehetővé. A V.92 önmagában nem gyorsítja fel a letöltést, viszont az adatok feltöltése már 48 Kbit/másodperccel történhet. A szolgáltatókhoz való csatlakozás ideje jelentősen lerövidül. A modem-on-hold funkció segítségével egy esetleges telefonhívás esetén sem kell a kapcsolatot megszakítani a szolgáltatóval.

Annak érdekében, hogy a V.92 kompatibilis modemekkel az adatletöltés is gyorsabb legyen a szakemberek megalkották a V.44-es tömörítési szabványt. Egyes tesztek alapján elmondható, hogy a V.92 és a V.44 együttes használatával a V.90-hez képest egyes weboldalakat akár háromszor gyorsabban is le lehet tölteni. Sajnos a V.44 nem eredményez különösebb sebességnövekedést a tömörített fájlok esetében, így például az MP3 állományok letöltése sem gyorsul fel.

Már több cég is bemutatott V.92 előírásoknak megfelelő modemeket, amelyek ára körülbelül 15 dollárral magasabb, mint a hagyományos modemeké. Sajnos az internet szolgáltatók még nem igazán képesek támogatni az új szabványokat. Eddig világszerte csak a nagyobb szolgáltatók kezdték el frissíteni a rendszereiket, de egyelőre csak béta verziójú szoftvereket használnak, amelyek sajnos még elég sok hibát tartalmaznak. A tesztek szerint például a modem-on-hold funkció csak fele-fele arányban működik megfelelően.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások