Az ICANN az .INTERNAL domain létrehozását javasolja

Az ICANN az .INTERNAL domain létrehozását javasolja

2024. január 29. 21:22, Hétfő
Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) azt javasolja, hogy jöjjön létre egy új felső szintű tartomány (top level domain, TLD), és az a globális domainnévrendszer (DNS) gyökerében delegálják.

A javasolt TLD a .INTERNAL, és mint a neve is mutatja, kizárólag belső használatra szánják. Az elképzelés szerint a .INTERNAL ugyanolyan szerepet tölthetne be, mint a 192.168.x.x.x IPv4-blokk - belső használatra rendelkezésre állna, de soha nem kerülne be a DNS-be vagy más olyan infrastruktúrába, amely lehetővé tenné a nyílt internetről való elérését. Az ICANN biztonsági és stabilitási tanácsadó bizottsága (SSAC) már évekkel ezelőtt szerette volna ezt létrehozni, mert "sok vállalkozás és eszközgyártó ad hoc módon használja a gyökérzónában nem szereplő TLD-ket, ha a nevet kizárólag magánhasználatra szánja. Ez a használat nem összehangolt, és kárt okozhat az internetfelhasználóknak" - részben azáltal, hogy a DNS-kiszolgálók kénytelenek kezelni és elutasítani a csak belső használatú domainekre vonatkozó lekérdezéseket.

A DNS azonban nem tudja megakadályozni az ad hoc TLD-k belső használatát. Az SSAC ezért egy olyan TLD létrehozását javasolta, amely kifejezetten belső használatra lenne fenntartva. A konzultációs folyamat során 35 jelölt karakterláncot állítottak össze, amelyek mindegyikét ellenőrizték, hogy nem volt-e már TLD, valamint "a hasonlóságot, a hosszúságot, a megjegyezhetőséget és a jelentéstartalmat illetően". Az értékelést hat nyelvre végezték el: arabul, kínaiul, angolul, franciául, oroszul és spanyolul. Ennek során számos jelöltet "a jelentésképesség hiánya miatt alkalmatlannak ítéltek". A .DOMAIN például azért került a kukába, mert úgy ítélték meg, hogy "nem közvetíti azt, hogy célja kifejezetten a magánhasználatra szánt alkalmazás".

Többéves vita után az ICANN-nak és más internetirányítási szerveknek két életképes jelöltje maradt: a .PRIVATE és a .INTERNAL, majd most az ICANN bejelentette, hogy utóbbira esett a választása. A .PRIVATE azért maradt alul, mert az értékelők úgy vélték, hogy "nagyobb mértékben hordozhatja a magánélet nem szándékolt jelölését, és az értékelt nyelvek skáláján több lehetőséget láttak az egymásnak ellentmondó jelentések kialakulására". Az ICANN igazgatótanácsának még alá kell írnia a .INTERNAL létrehozását. Persze az .INTERNAL sem tökéletes, mert összetéveszthető a .int-tel, amely egy kormányközi szerződéses szervezetek számára fenntartott TLD, de ezt nem ítélték elég súlyos problémának ahhoz, hogy a szervezet elvesse a javaslatot. Az ICANN hangsúlyozza, hogy a .internal-hez hasonló privát névtereket választó üzemeltetőknek figyelembe kell venniük az ezzel járó költségeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások