Hazudik a pontos időről a ChatGPT-vel hajtott óra

Hazudik a pontos időről a ChatGPT-vel hajtott óra

2024. január 30. 22:28, Kedd
Az időt egy e-papír kijelzőn szövegesen, rímekben közlő óra néha nem tudja a pontos időt és szavakat talál ki.

Matt Webb termékfejlesztő ma indította el a "Poem/1" nevű e-papír óra finanszírozási projektjét a Kickstarteren. Ötlete egy olyan óra, amely mesterséges intelligencia és versek segítségével mondja meg az aktuális időt. A készüléket a ChatGPT működteti, és Webb eleve közli a leírásban, hogy az MI néha hazudik az idővel kapcsolatba, vagy szavakat talál ki, hogy a rímek működjenek. "Csináltam egy órát. Minden percben egy vadonatúj verssel mutatja az időt, amit a ChatGPT ír. Néha mélyenszántó, néha furcsa, és néha füllent arról, hogy mi a tényleges idő, hogy egy rím működjön" - írja Webb a Kickstarter-oldalán. A 103 ezer dolláros célösszegből 43 ezer már összejött, szóval a termék szinte biztosan megvalósul.

A 126 dolláros óra Webb Acts Not Facts nevű vállalkozásának terméke, amelyet "a technológia és a termékfeltalálás új stúdiójaként" nevez. Annak ellenére, hogy az óra egy netre csatlakoztatott szolgáltatást használ, Webb szerint nem lesz szükség előfizetésre a működéséhez. Egy napban 24 óra, és egy órában 60 perc van, tehát a Poem/1-nek 1440 egyedi verset kell megjelenítenie, hogy működjön. Az óra monokróm e-papír képernyővel rendelkezik, és a versrímeket Wi-Fi-n keresztül egy központi szerverről szerzi be, amelyet Webb cége üzemeltet.


Hogy pénzt takarítson meg, ez a szerver a ChatGPT API-jából húzza le a verseket, és egyszerre több Poem/1 órára is eljuttatja azokat. Tehát nem az történik, hogy minden egyes óra egyedileg csatlakozik az OpenAI szolgáltatásához, így elkerülhetőek a költséges API-díjak, amelyek összeadódnának, ha minden óra naponta 1440-szer lekérdezné az OpenAI szervereit. "Minden egyes óra kiskereskedelmi árának egy százalékát egy bankszámlán tartom fenn, hogy 5 évig fedezzem az MI és a szerver költségeit" - írja Webb. Webb nyitott a módosításokra is, a Poem/1 back-end szerverének URL-jét bármire meg lehet változtatni az alapértelmezettről, így az a nap minden percében egyéni szöveget jeleníthet meg. Webb azt mondja, hogy a termék megjelenésekor nyilvánosságra fogja hozni az API-t.

A Poem/1 nagy nyelvi modelljének múltját tekintve talán nem meglepő, hogy a Poem/1 néha kitalál dolgokat - ezt a mesterséges intelligencia területén "hallucinációnak" vagy "konfabulációnak" is nevezik. A ChatGPT-t működtető LLM mindig a legvalószínűbb következő szót keresi egy szekvenciában, és néha a tényszerűség háttérbe szorul e feladat teljesítése mögött. A Kickstarter-oldalon Webb egy fotót is közöl a Poem/1 prototípusáról, ahol a képernyőn ez olvasható: "Ahogy az óra tizenegy negyvenkettőt üt, / rímbe szedem az időt, ahogy mindig is szoktam". Közvetlenül alatta Webb figyelmeztet: "A Poem/1 időnként füllent. Nem hiszem, hogy valóban 11.42 volt, amikor ez a fotó készült. Az MI hallucinálta az időt, hogy a vers működjön. A művészetért mindent..."

Más óráknál végzetes hiba lehet, hogy megbízhatatlanul mutatja az időt, de a Kickstarter-oldal humoros szemszögéből ítélve Webb láthatóan inkább szórakoztató művészeti projektnek tekinti az órát, mint precíziós időmérő eszköznek. "Ne hagyatkozz erre az órára olyan helyzetekben, ahol az időmérés létfontosságú" - írja Webb - "például ha a légiforgalmi irányításban, rakétakilövéseknél vagy atlétikai versenyek célvonalán dolgozol". A Poem/1 szókincse néha költői szabadságot is mutat, a Kickstarter promóciós videójának egyik humoros pillanatában Webb ránéz az óra prototípusára, és a következő rímet olvassa: "A clock that defies all rhyme and reason / 4:30 PM, a temporal teason". Majd azt mondja: "Utána kellett néznem a 'teason'-nak. Nem jelent semmit, ez egy kitalált szó."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások