Az Egyesült Államok beperelte az Apple-t

Az Egyesült Államok beperelte az Apple-t

2024. március 21. 16:05, Csütörtök
A per egy évek óta tartó szabályozási vizsgálat utolsó állomása, melynek célja az Apple rendkívül népszerű készülék- és szolgáltatáscsomagja volt, és aminek köszönhetően a társaság egy közel 3 billió dolláros tőzsdei vállalattá nőtte ki magát.

Az Igazságügyi Minisztérium és 16 állam főügyésze trösztellenes pert indított ma az Apple ellen. Ez a szövetségi kormány eddigi legjelentősebb kihívása egy olyan vállalat befolyásával szemben, amely több mint egymilliárd ember kezébe juttatta az iPhone-t. Az amerikai kormány érvelése szerint az Apple megsértette a trösztellenes törvényeket, amikor megakadályozta, hogy más cégek olyan alkalmazásokat kínáljanak, amelyek az Apple termékeivel, például a digitális pénztárcákkal versenyeznek, és ezáltal csökkenthetik az iPhone értékét. Az Apple politikája a kormány által közzétett, a New Jersey-i Kerületi Bíróságon benyújtott kereset kivonata szerint árt a fogyasztóknak és az Apple egyes szolgáltatásaival konkuráló kisebb cégeknek. "Az Apple magatartásának minden egyes lépése építette és erősítette az okostelefon-monopóliumát övező árkot" - áll a keresetben.

A kereset közvetlenül az iPhone-t, az Apple legnépszerűbb eszközét és legerősebb üzletágát veszi célba, és azt támadja, ahogyan a vállalat a 2007 óta eladott több milliárd okostelefonból birodalma központi elemévé tette. Az iPhone-ok és más készülékek felhasználói élményének szigorú ellenőrzésével az Apple a kritikusok szerint egyenlőtlen játékteret hozott létre, ahol saját termékeinek és szolgáltatásainak hozzáférést biztosít olyan alapvető funkciókhoz, amelyeket a riválisoktól megtagad. Az évek során korlátozta a pénzügyi cégek hozzáférését a telefon fizetési chipjéhez, a Bluetooth nyomkövetők pedig nem használhatták a helymeghatározó funkciót. A felhasználók számára az Apple-termékek, például okosórák és laptopok könnyebben csatlakoztathatók az iPhone-hoz, mint más gyártók termékeihez.

A vállalat szerint ez teszi az iPhone-okat biztonságosabbá, mint más okostelefonokat. Az alkalmazásfejlesztők és a rivális készülékgyártók azonban azt mondják, hogy az Apple arra használja a hatalmát, hogy elnyomja a konkurenciát. "Ez a per veszélyezteti azt, hogy kik vagyunk mi, és azokat az elveket, amelyek megkülönböztetik az Apple-termékeket a keményen versengő piacokon" - mondta az Apple szóvivője. "Ha sikerrel járna, akadályozná, hogy olyan technológiát hozzunk létre, amelyet az emberek az Apple-től elvárnak - ahol a hardver, a szoftver és a szolgáltatások metszéspontjaiban találkozik. Emellett veszélyes precedenst teremtene, felhatalmazva a kormányt arra, hogy komolyan beleszóljon az emberek technológiájának megtervezésébe"."

Az Apple más trösztellenes kihívásokat is hatékonyan kivédett. Az Epic Games, a Fortnite készítője által 2020-ban indított, az App Store politikájával kapcsolatos perben az Apple meggyőzte a bírót arról, hogy a vásárlók könnyen válthatnak az iPhone operációs rendszere és a Google Android rendszere között. Olyan adatokat mutatott be, amelyek azt mutatják, hogy kevés vásárló azért vált telefonra, mert hűséges az iPhone-hoz. Emellett a múltban azzal védte üzleti gyakorlatát, hogy "megközelítése mindig is az volt, hogy növeljük a tortát", és "több lehetőséget teremtsünk nemcsak a mi üzletünknek, hanem a művészeknek, alkotóknak, vállalkozóknak és minden "őrültnek", akinek nagy ötlete van".

Minden modernkori technológiai óriáscégnek mostanra komoly szövetségi trösztellenes kihívással kellett szembenéznie. Az Igazságügyi Minisztérium a Google keresőüzletága ellen is folytat eljárást, egy másik pedig a Google hirdetési technológia feletti hatalmára összpontosít. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság pert indított a Facebookot birtokló Meta ellen, amelyet azzal vádol hogy meghiúsította a versenyt, amikor megvásárolta az Instagramot és a WhatsAppot, egy másik pedig azzal vádolja az Amazont, hogy visszaélt az online kiskereskedelem feletti hatalmával. Az FTC sikertelenül próbálta megakadályozni a Microsoftot abban is, hogy felvásárolja az Activision Blizzard videojáték-kiadót.

A perek a szabályozó hatóságok azon törekvését tükrözik, hogy a vállalatoknak a kereskedelem és a kommunikáció kapuőreiként betöltött szerepét jobban megvizsgálják. 2019-ben Donald J. Trump elnök alatt a hivatalok trösztellenes vizsgálatokat indítottak a Google, a Meta, az Amazon és az Apple ellen. A Biden-kormányzat még nagyobb energiát fektetett az erőfeszítések mögé, és a technológiai óriások kritikusait nevezte ki mind az FTC, mind az Igazságügyi Minisztérium trösztellenes osztályának élére.

Európában a szabályozó hatóságok nemrégiben 1,8 milliárd eurós bírságot szabtak ki az Apple-re, amiért az megakadályozta, hogy a zenestreaming versenytársak kommunikáljanak a felhasználókkal az akciókról és az előfizetésük frissítésének lehetőségeiről. Az alkalmazásgyártók az Európai Bizottsághoz, az Európai Unió végrehajtó szervéhez is fordultak, hogy vizsgálja ki azokat az állításokat, amelyek szerint az Apple megsérti azt az új törvényt, amely előírja az iPhone-ok megnyitását harmadik fél alkalmazásboltjai előtt. Dél-Koreában és Hollandiában a vállalatnak potenciális bírságokkal kell szembenéznie az alkalmazásfejlesztőknek az alternatív fizetési rendszerek használatáért felszámított díjak miatt. Más országok, köztük Nagy-Britannia, Ausztrália és Japán olyan szabályokat fontolgatnak, amelyek aláásnák az Apple befolyását az alkalmazásgazdaságban.

Az Igazságügyi Minisztérium 2019-ben kezdte meg az Apple elleni vizsgálatot és úgy döntött, hogy szélesebb körű és ambiciózusabb ügyet épít fel, mint bármely más szabályozó hatóság a vállalat ellen. Ahelyett, hogy szűken az App Store-ra koncentrált volna - ahogyan az európai szabályozók tették - inkább az Apple teljes termék- és szolgáltatás-ökoszisztémájára összpontosított. A ma benyújtott kereset egy olyan gyakorlatcsoportra összpontosít, amelyet a kormány szerint az Apple arra használt, hogy megerősítse erőfölényét. A kormány szerint a vállalat "aláássa" az iPhone-felhasználók azon képességét, hogy kommunikáljanak más típusú okostelefonok, például az Android operációs rendszert futtató okostelefonok tulajdonosaival. Ez a megosztás - amelyet az Android-tulajdonosok üzeneteit megjelenítő zöld buborékok testesítenek meg - a per szerint azt a jelzést küldte, hogy más okostelefonok rosszabb minőségűek, mint az iPhone.

Az Apple hasonlóképpen megnehezítette, hogy az iPhone a saját Apple Watch óráján kívül más okosórákkal is működjön, állítja az amerikai kormány. Ha egy iPhone-felhasználó egyszer már rendelkezik Apple Watch-csal, sokkal költségesebbé válik számára a telefonról való lemondás. A kormány szerint az Apple azzal is megpróbálta fenntartani monopóliumát, hogy nem engedte meg más cégeknek, hogy saját digitális pénztárcát építsenek. Az Apple Wallet az egyetlen olyan alkalmazás az iPhone-on, amely képes hozzáférni a készülékben lévő NFC chiphez, így lehetővé teszi, hogy egy pénztárnál érintéssel fizessenek vele. Bár az Apple arra ösztönzi a bankokat és a hitelkártya-társaságokat, hogy termékeik működjenek az Apple Walleten belül, megakadályozza őket abban, hogy hozzáférjenek a chiphez és saját pénztárcát hozzanak létre alternatívaként az ügyfelek számára. A kormány szerint az Apple azt is elutasítja, hogy olyan játékstreaming-alkalmazásokat engedélyezzen, amelyek kevésbé értékes hardvereszközzé tehetik az iPhone-t, vagy olyan "szuperalkalmazásokat" kínáljon, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy egy alkalmazásból többféle tevékenységet végezzenek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások