MS: az OSS közösség visszavág

MS: az OSS közösség visszavág

2001. május 9. 01:47, Szerda
[WinInformant] Ahogy az várható volt, az OSS (Open Source Software), vagyis a Nyílt Forrású Szoftvereket támogató közösség tagjai felháborodásuknak adtak hangot Craig Mundie-nak, a Microsoft cég alelnökének a napokban tett megjegyzéseivel kapcsolatban.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Mundie, a Microsoft egyik nagy stratégája a New York University School of Business-en tartott előadásában ostorozta a nyílt forrású szoftvereket és azok készítőit, illetve kiadóit, mert szerinte az ilyen szoftverek egyszerűen károsak az egész szoftveriparra; az ő véleménye szerint pedig egyébként sem lehet megfelelő minőségű és teljesítményű nyílt forrású szoftvert létrehozni.

A botrányos Mundie beszédet követően tehát szinte az egész OSS közösség felháborodásának adott hangot, a Mundie beszédet többen egyszerűen csak úgy nevezték el, mint a Nagy Redmondi Fenyegetést. A higgadtabb OSS párti fejlesztők - nagyon okosan - még válaszra sem méltatták Mundie beszédét, ám a Linux operációs rendszer atyjaként ismert Linus Torvalds nem kívánta szó nélkül hagyni a dolgot, és az interneten nyilvánosságra hozta az üggyel kapcsolatos véleményét.

"Mundie állítása szerint a nyílt forrású szoftverek sértik az egyes fejlesztők szellemi tulajdonát. Ezek szerint nem igaz az a tény, hogy a világ eddigi jelentősebb kutatási és fejlesztési eredményei a nyílt forrású szoftverek fejlesztési módjához hasonló módon jöhettek létre? Amikor Mundie azt mondja, hogy csak a pénzbe kerülő, védjeggyel ellátott, nagy cégek által kifejlesztett dolgok érnek valamit, akkor elfelejti, hogy a világtörténelem eddigi olyan kiváló személyiségei, mint például Einstein, Rutherford, Bohr, vagy Leonardo da Vinci sokkal több jót és hasznosat tettek az emberiség számára, mint azok a nagy cégek, akik számára csak a minél több bejegyzett védjegy és eladott termék számít." - áll a Torvalds által kiadott nyilatkozatban.

"Az előbb említett régi nagy és neves tudósok egyszerűen azért dolgoztak és fedeztek fel új dolgokat, mert szerették csinálni azt, amivel foglalkoztak, és nem az érdekelte őket elsősorban, hogy mi lesz az ő szellemi tulajdonukkal. A jelek szerint Mundie azt hiszi, hogy a Microsoft cég eddigi tevékenysége sokkal fontosabb volt az amerikai gazdaság számára, mint az, hogy valamikor felfedezték az elektronok létezését. Szerintem Mundie-t csak az érdekli, hogy a Microsoft a jövőben is tonnaszámra termelje a pénzt, én azonban inkább hallgatok például Newtonra, mind Mundie-ra. Annak ellenére, hogy Newton már 300 éve halott, kevésbé bűzlik, mint egyesek." - fejtette ki véleményét Torvalds.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások