Géppisztolyos robotkutya a kínai hadseregnél

Géppisztolyos robotkutya a kínai hadseregnél

2024. május 29. 22:39, Szerda
Kiképzési gyakorlatokon tesztelik a felderítésre és a halálos akcióra való alkalmasságát.

Kína bemutatott egy robotkutyapárt - az egyik géppisztolyt hordoz, a másik pedig mesterséges intelligenciával működik. A Kínai Központi Televízió (CCTV) állami műsorszolgáltató a hét elején adott hírt a digitális kutyákról. Mindkettő erősen hasonlít a Boston Dynamics „Spot” nevű robotkutyájára. A nagyobbik, állítólag 50 kilogramm súlyú modellt egy géppisztollyal a hátán mutatják, amint előrenyomul, miközben egy kínai katona távolról irányítja, és tüzelésre készteti a fegyvert. „Új tagként szolgálhat a városi harci műveleteinkben, felváltva katonáinkat a felderítésben, az ellenség azonosításában és a célpontok lecsapásában a kiképzésünk során” - magyarázta Chen Wei, egy kínai katona.

A másik gépkutyáról, egy könnyű, 15 kg-os fenevadról azt mondják, hogy az MI-nek köszönhetően képes önállóan tájékozódni a harctéren, és „információt továbbítani a helyszíni akadályokról, például drótkerítésekről, eldobott gumiabroncsokról és keréktüskékről”. A kutya ugrani is tud, valamint előre és hátrafelé is tud mozogni. A lefekvés egy másik lehetőség - talán azért, hogy elbújjon.


Kína géppisztolyos robotkutyái nem egyedülállóak, ahogyan az elektronikus szerkezetekhez való hozzáállása sem. Az amerikai hadsereg ugyanezt az ötletet már évekkel ezelőtt vizsgálta, és Kínához hasonlóan emberrel akarja meghúzni a ravaszt, ahelyett, hogy a géppisztolyos robotkutyákat elengedné a pórázról. Ez a megközelítés mindkét nemzetet a jelenlegi nemzetközi fősodorba illeszti, miszerint az autonóm fegyverek egyszerűen túl veszélyesek ahhoz, hogy szabadon engedjék őket. Egy mesterséges intelligencia által vezérelt fegyver által elkövetett hiba eszkalálhatja a konfliktusokat, és még több embernek okozhat kárt.

A kínai hadsereg nem árulta el, hogy a robotkutyák készen állnak-e a frontvonalbeli bevetésre, de a Kambodzsával közös hadgyakorlatokon való használatuk arra utal, hogy ezt a forgatókönyvet aktívan fontolgatják. Az azonban, hogy a lények mennyire lesznek hasznosak, kérdéses. A China Central Television jelentése szerint a vadállatokba szerelt akkumulátorai két és négy óra közötti időtartamra képesek ellátni a masinákat energiával - ami nem túl sok idő egy valódi konfliktusban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások