Megjelentek a mobil AMD Athlon 4 és Duron processzorok

Megjelentek a mobil AMD Athlon 4 és Duron processzorok

2001. május 15. 00:41, Kedd
Az AMD ma két új mobil processzort jelentett be, az AMD Athlon 4-et, amit a csúcskategóriás notebookokba szán, illetve az AMD Duron processzor mobil változatát, ami a költségérzékeny vásárlók számára a legjobb választás lehet.

A Compaq Computer elsőként jelentette be, hogy 1 GHz-es AMD Athlon 4 processzorokat fog beépíteni új, Presario 1200 jelű notebookjaiba. A mobil Athlon 4 és mobil Duron processzorokba be van építve a PowerNow! technológia, ami lehetővé teszi, hogy a számítógép akkumulátorának élettartamát akár 30 százalékkal megnöveljük, a számítógép teljesítményének csökkenése nélkül. A felhasználó ezt a technológiát roppant egyszerűen tudja kezelni, hiszen csak annyi a dolga, hogy a vezérlőpultban beállítsa a fogyasztás mértékét. A legjobb "automata" módba kapcsolni, ilyenkor a processzor az éppen futó alkalmazásoknak megfelelő teljesítménnyel fut. A nagyteljesítményű módban a processzor mindig maximális sebességgel és fogyasztással fut, energiatakarékos módban viszont a legalacsonyabb fogyasztást nyújtja, kisebb teljesítmény mellett.

A mobil Athlon 4 tartalmaz 256 KB L2 és 128 KB L1 teljes sebességű cache-t, lebegőpontos számításokat végző egységet, támogatja az AMD 3DNow! Professional utasításkészletet a megfelelően gyors multimédiás képességek érdekében, és az AMD PowerNow! technológiát a megnövelt akkumulátor-élettartam érdekében. A processzor Socket A foglalatba illeszkedik, és támogatja a 200 MHz-es front-side bus sebességet, így jelenleg a notebookok terén a legnagyobb sávszélességet tudja biztosítani. A mobil Athlon 4-ek 0,18 mikronos réztechnológiával készültek a drezdai Fab 30 gyárban. Az 1 GHz, a 950 MHz, a 900 MHz és a 850 MHz frekvenciájú processzorok ára kezdetben 425 USD, 350 USD, 270 USD illetve 240 USD lesz.

A mobil AMD Duron processzor költségkímélő megoldás az üzleti és az otthoni felhasználók számára. A processzorban összesen 192 KB cache található, van benne egy lebegőpontos számításokat végző egység, támogatja az AMD PowerNow! és 3DNow! technológiákat, és a 200 MHz-es front-side bus-t. A mobil Duron processzorok, az Athlon 4-ekhez hasonlóan 0,18 mikronos réztechnológiával készültek a drezdai Fab 30 gyárban. Áruk kezdetben frekvenciától függően 197 illetve 170 USD (850 MHz / 800 MHz) lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások