A YouTube lemásolja az X legérdekesebb funkcióját

A YouTube lemásolja az X legérdekesebb funkcióját

2024. június 20. 10:09, Csütörtök
Amikor Elon Musk 2022-ben megvásárolta a Twittert és X-szé alakította, enyhítette az oldal moderációs szabályait, és számos, azok betartatásáért felelős embert elbocsátott. Egy olyan tartalommoderálási ötletet azonban átvett, amely még az ő érkezése előtt született: a Community Notes nevű funkciót, amely bevonja a felhasználókat a tényellenőrzésbe és a potenciálisan félrevezető bejegyzések kiegészítésébe.

Amikor egy felhasználó javaslatot tesz egy közösségi megjegyzésre, a többi felhasználót arra kérik, hogy vizsgálják meg, hogy a megjegyzés hasznos-e, mielőtt közzéteszik. Ha széles körű egyetértés van abban, hogy a megjegyzés hasznos, akkor az a kérdéses poszt alatt jelenik meg, hogy az összes X felhasználó láthassa. Ez a funkció a kriptovaluta-csalóktól kezdve Biden elnökig - és többször magánál Musknál is- is vezetett már a felhasználók által közzétett bejegyzések nyilvános cáfolatához.

Ezen a héten a YouTube is elkezdett tesztelni egy hasonló, egyelőre név nélküli funkciót, amely arra hívja fel a felhasználók egy csoportját, hogy kezdjenek el olyan megjegyzéseket javasolni, amelyek kontextust adnak mások videóihoz. Ilyen például "a megjegyzések, amelyek tisztázzák, ha egy dal paródiának készült, rámutatnak, ha egy ismertetett termék új verziója elérhető, vagy tájékoztatják a nézőket, ha egy régebbi felvételt tévesen aktuális eseményként ábrázolnak" - írja a vállalat a blogjában.

Az X-hez hasonlóan a YouTube is azt közölte, hogy egy különleges típusú rangsorolási rendszert, az úgynevezett "hídképző algoritmust" fogja használni annak eldöntésére, hogy mely javasolt jegyzetek érdemelnek promóciót. Ezeket rendszereket úgy tervezték, hogy olyan ötleteket helyezzenek előtérbe, amelyek az emberek széles körének tetszenek, nem pedig csak egy kérdés egyik oldalán állóknak. Ez a funkció azt jelenti, hogy egy jegyzetnek vagy tényellenőrzésnek olyan felhasználók jóváhagyását kell elnyernie ahhoz, hogy megjelenhessen az oldalon, akik korábban nem értettek egyet egymással. Ez a mechanizmus segített abban, hogy a közösségi jegyzetek ne kerüljenek sem a jobb-, sem a baloldal kezébe, bár még mindig vannak lehetőségek a kijátszására.


A 15 kihalt állatot felsoroló videó alatt megjelenhet figyelmeztetésként hogy valamelyik nem is halt ki

A technológiai cégek számára nagy vonzerővel bír, ha a felhasználókra bízzák a tényellenőrzést. Ez olcsóbb, mint hivatásos tényellenőrzőket alkalmazni, és viszonylag könnyen bővíthető, ha a rendszer már működik. Talán a legfontosabb, hogy a vállalat nem kerül abba az ellentmondásos szerepbe, hogy közvetlenül döntsön az igazságról.

A YouTube szóvivője, Elena Hernandez elmondta, hogy a megjegyzések célja, hogy a kontextus egyéb formáira is építsenek, amelyeket a vállalat már most is hozzáad bizonyos videókhoz, mint például az információs panelek, amelyek megbízható forrásokra mutatnak ellentmondásos témákban. "Az egyik kihívás, amellyel szembesültünk az, hogy hogyan lehet egy videóhoz harmadik féltől származó kiegészítést emelni úgy, hogy az konkrét, részletes és időszerű legyen, és hogy ezt a YouTube-on található tartalmak hatalmas változatossága mellett méretarányosan lehessen megvalósítani" - mondta Hernandez. "Most teszteljük a jegyzeteket, mint olyan funkciót, amely segíthet ennek megoldásában".

Keith Coleman, az X termékért felelős alelnöke vezette be a funkciót a Twitternél, mielőtt Musk megvásárolta volna azt. Szerinte a YouTube hasonló funkciót tesztel, ami "a közösségi jegyzetek megközelítésének erejét bizonyítja, amely hangot ad az embereknek". Coleman idézett egy kutatást, amely szerint a Community Notes csökkenti a félretájékoztatás terjedését az X-en, gyakran arra késztetve a félrevezető posztot író személyt, hogy törölje azt. Hozzátette, hogy míg a hagyományos tényellenőrzés gyakran "polarizál", egy nemrégiben készült tanulmány szerint az emberek a politikai spektrum minden szegmensében megbízhatóbbnak ítélték a közösségi jegyzeteket, mint egy egyszerű félretájékoztatási jelzőt.

Októberben Musk bejelentette, hogy azok az X-en lévő alkotók, akiknek a Community Notes kijavította a posztját, a közzétevő nem fog tudni pénzt keresni az adott posztból. A YouTube-on egyelőre nem ez lesz a helyzet, mivel a cég még kísérletezik a funkcióval mielőtt eldöntené, hogy szélesebb körben is bevezeti-e azt.


A tömeges tényellenőrzés messze nem jelent megoldást az online csalásokra vagy hazugságokra. A közösségi jegyzetek szigorú felülvizsgálati folyamata azt jelenti, hogy gyakran csak azután jelennek meg egy posztban, hogy az már széles közönséghez eljutott, ami tompítja a hatásukat. És bár az X arról számolt be, hogy az idei év első négy hónapjában közel 30 000 ilyen kiegészítést tettek közzé, ez valószínűleg a platformon keringő összes félrevezető bejegyzés töredékét jelenti. Tavaly ősszel a NewsGuard 250, széles körben megtekintett, az izraeli-gázai háborúról szóló félretájékoztató X-bejegyzés elemzéséből kiderítette, hogy mindössze 32 százalékukat egészítették ki közösségi jegyzetekkel. Decemberben, miután az egyik posztját a Community Notes megjelölte, Musk azt állította, hogy a rendszert "állami szereplők játsszák ki".

Bár a Community Notes ígéretes funkció, a hagyományos tényellenőrzés és tartalommoderáció kiegészítéseként működik a legjobban - véli Alexios Mantzarlis, a Cornell Tech Security, Trust and Safety Initiative igazgatója, a Google korábbi termékpolitikai menedzsere. Megjegyezte, hogy a YouTube a 2024-es amerikai elnökválasztás előtt eltávolított néhány félretájékoztató álláspontot, akárcsak a rivális Meta. "Ha ezt az egyetlen ellenintézkedésnek szánják a 2020-as választások tagadására vonatkozó állítások ellen", amelyek már nem sértik a YouTube irányelveit, akkor "elégtelennek tűnik" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások