Nem törik meg a Pornhub, nem azonosítja felhasználóit

Nem törik meg a Pornhub, nem azonosítja felhasználóit

2024. június 23. 10:46, Vasárnap
A Pornhub hamarosan további öt amerikai államban blokkolva lesz, mivel a felnőttoldal továbbra is harcol az általa magánéletet sértőnek tartott korhatár-ellenőrzésre vonatkozó törvények ellen, amelyek szerint az internetezőknek igazolványt kell bemutatniuk a pornóhoz való hozzáféréshez.

A felnőttoldal blogbejegyzése szerint a Pornhub látogatóit Indianában, Idahóban, Kansasban, Kentuckyban és Nebraskában július 1-jén "egy videó fogja köszönteni", amelyben Cherie Deville felnőtt szórakoztatóművész szerepel, "aki elmagyarázza, miért kellett meghoznunk azt a nehéz döntést, hogy blokkoljuk a Pornhubhoz való hozzáférésüket". A Pornhub elmagyarázza, hogy - hasonlóan a texasi, utahi, arkansasi, virginiai, montanai, észak-karolinai és mississippi blokkokhoz - az oldal nem hajlandó megfelelni a hamarosan hatályba lépő korhatár-ellenőrzési törvényeknek ezekben az államokban sem, mert szerintük az jelentős kockázatot jelent a felhasználók számára a személyazonosság-lopás, az adathalászat és más károk tekintetében.

A Pornhub érvelése szerint az életkor-ellenőrzési törvények, amelyek megkövetelik a felnőtt oldalak látogatóitól, hogy "magánjellegű információkat adjanak meg a felnőtt oldalaknak az egész interneten", normalizálják a személyazonosításra alkalmas információk szükségtelen közzétételét, figyelmeztetve, hogy "adatvédelmi szempontból ez egy nem jó megközelítés". A szolgáltatás mindazonáltal nem ellenzi a korhatár-ellenőrzést és támogatja az eszközalapú korhatár-ellenőrzést előíró törvényeket, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a felnőtt oldalakhoz, miután hitelesítették személyazonosságukat az eszközükön. Ez "a legjobb és leghatékonyabb megoldás a kiskorúak és a felnőttek védelmére egyaránt" - érvel a Pornhub.

"A felhasználókat csak egyszer, az operációs rendszerükön keresztül kellene ellenőrizni, nem pedig minden egyes korhatár-korlátozott oldalon" - írja a Pornhub blogja, azt állítva, hogy "ez drámaian csökkentené az adatvédelmi kockázatokat, és nagyon egyszerű folyamatot hoz létre a szabályozók számára, amelyet be lehet tartatni". A Pornhub-tulajdonos Aylo szóvivője szerint "sajnos az a mód, ahogyan világszerte számos joghatóság a korhatár-ellenőrzés bevezetését választotta, hatástalan, véletlenszerű és veszélyes". "Minden olyan szabályozás, amely felnőtt oldalak százezreinek előírja, hogy jelentős mennyiségű, rendkívül érzékeny személyes adatot gyűjtsenek, veszélybe sodorja a felhasználók biztonságát" - mondta a szóvivő. "Ráadásul, ahogy a tapasztalatok is mutatják, a megfelelő végrehajtás hiányában a felhasználók egyszerűen a nem megfelelő oldalakat fogják felkeresni, vagy más módszereket találnak e törvények kijátszására.

A Pornhub fő síráma a jelenlegi korhatár-ellenőrzési törvényekkel kapcsolatban az, hogy ezeket a törvényeket nehéz betartatni, és úgy tűnik, hogy minden eddiginél kockázatosabbá teszik egy felnőtt oldal látogatását. "Mivel a korellenőrző szoftverek számára a felhasználóknak rendkívül érzékeny információkat kell átadniuk, ez megnyitja az ajtót az adatvédelmi incidensek sora előtt" - áll a Pornhub blogjában. "Akár jó a szándékuk, akár nem, a kormányok történelmileg nehezen tudják biztonságban tudni ezeket az adatokat. Emellett lehetőséget teremt a bűnözők számára, hogy kihasználják és zsarolják az embereket adathalászkísérletekkel vagy hamis korhitelesítési eljárásokkal, ami sajnálatos és túlságosan is gyakori módszer."

Az elmúlt néhány évben jól dokumentált a személyazonosság-lopás kockázata mind a széles körben használt, mind a kisebb, niche felnőttoldalakon. Több százmillió embert érintettek az olyan népszerű pornólapokon történt adatszivárgások, mint az Adult Friend Finder és a Brazzers, de a hiánypótló és ingyenes oldalak is sebezhetőek, többek között a Luscious fétispornóoldal 2019-es és a MyFreeCams 2021-es betörései révén kollektíven több millióan lettek kitéve támadásoknak. És ezek csak a nagy, címlapokra kerülő jogsértések. 2019-ben a Kaspersky Lab arról számolt be, hogy az online pornófiókok hitelesítő adatait célzó rosszindulatú programok száma 2018-ban több mint kétszeresére nőtt, és a 22 484 pornóoldalt elemző kutatók becslése szerint 93 százalékuk felhasználói adatokat szivárogtatott ki harmadik félnek.

A Pornhub azzal érvel, hogy mivel egyes államok olyan korhatár-ellenőrzési törvényeket fogadtak el, amelyek előírják az azonosítást, "kárt okoztak" azzal, hogy a látogatókat olyan felnőtt oldalakra irányították át, amelyek kevesebb adatvédelemmel és gyengébb biztonsággal rendelkeznek, és nagyobb veszélynek tették ki a felhasználókat. Példaként a Pornhub arról számolt be, hogy Louisiana államban a forgalmuk "körülbelül 80 százalékkal csökkent", miután elfogadták a korhatár-ellenőrzési törvényt. Ez állítólag nemcsak azt mutatja, hogy milyen kevés felhasználó hajlandó személyazonosságot igazolni a népszerű platformjukhoz való hozzáféréshez, hanem azt is, hogy a felhasználók "nagyon könnyen" egyszerűen átmennek olyan "kalóz, illegális vagy más, nem megfelelő oldalakra, amelyek nem kérik a látogatókat az életkoruk ellenőrzésére".

A Pornhub továbbra is azzal érvel, hogy a Louisianához hasonló törvényeket elfogadó államok nem tudják hatékonyan betartatni a törvényeket, és egyszerűen arra késztetik a felhasználókat, hogy kockázatosabb döntéseket hozzanak a pornóhoz való hozzáférés során. "A louisianai törvény és a további, ezt lemásoló állami szintű törvények nem rendelkeznek szabályozóval, csak polgári jogi felelősséggel, ami hibás végrehajtási rendszert eredményez, és gyakorlatilag a platformüzemeltetők nyakába varrja a megfelelés felelősségét" - olvasható a Pornhub blogjában. A világ egyik legnépszerűbb felnőtt platformjaként a Pornhub minden bizonnyal a végrehajtás célkeresztjébe kerülne bármilyen probléma esetén, míg a kisebb, talán biztonsági kockázatokkal sújtott és az azonosítók ellenőrzésére nem ösztönző felnőtt oldalakat nem korlátoznák, szól a gondolatmenet.

Az Aylo szóvivője megosztotta a Similarweb 2023-mas adatait, amelyek azt mutatják, hogy a virginiai korhatár-ellenőrzési törvényeknek megfelelő oldalak, köztük a Pornhub és az xHamster jelentős forgalmat veszítettek, míg hét, a törvényeknek nem megfelelő oldal forgalma jelentősen megugrott. Hasonló tendenciákat figyeltek meg a Google Trends adatai Utah és Mississippi államban, míg a piaci részesedések látszólag nagyrészt megmaradtak Kaliforniában, egy olyan államban, ahol még nem ellenőrzik a személyazonossági okmányokat a felnőtt oldalak eléréséhez. "A legtöbb oldal sajnos nem tesz" kiterjedt bizalmi és biztonsági "intézkedéseket a közösség védelme érdekében" - érvel a Pornhub. "Ezek a törvények nemcsak a kiskorúak védelmében vallottak kudarcot, hanem további károkat okoztak azzal, hogy a forgalmat olyan oldalakra terelték, ahol kevés vagy nulla bizalmi és biztonsági intézkedés van".

Ezzel szemben az eszközalapú korellenőrzés "drámaian csökkentené az adatvédelmi kockázatokat, és nagyon egyszerű folyamatot hoz létre a szabályozók számára a betartatáshoz" - áll a Pornhub blogjában. Emellett "megakadályozná, hogy a gyermekek hozzáférjenek a kiskorúak számára káros anyagokhoz", vagy legalábbis feltehetően blokkolná a kiskorúak hozzáférését a saját eszközeiken.

A Pornhub hónapok óta az eszközalapú megoldások mellett érvel, miközben egyre kiterjedtebben blokkolja a hozzáférést az Egyesült Államokban, adatvédelmi és biztonsági kockázatokra, valamint a szólás jogellenes korlátozására hivatkozva. Eddig azonban úgy tűnik, hogy a legtöbb állam alapértelmezés szerint igazolványt követel meg, amikor korhatár-ellenőrzési törvényeket fogad el. Az Aylo szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy tudomásuk szerint bármelyik állam fontolgatja-e az eszközalapú korellenőrzésre való áttérést. "A felhasználóink biztonsága az elsődleges szempontunk", és "mindig betartjuk a törvényt, de reméljük, hogy a kormányok világszerte olyan törvényeket fognak bevezetni, amelyek valóban védik a felhasználók biztonságát és védelmét". A Pornhub blogja arra buzdítja a látogatókat, hogy gyakoroljanak nyomást a szabályozókra az eszközalapú ellenőrzés elfogadása érdekében.

A Pornhub blogja megjegyzi, hogy az eszközalapú ellenőrzéshez "a gyártók és az operációs rendszerek szolgáltatóinak együttműködésére" lenne szükség, ami az egyik oka lehet annak, hogy a jogalkotók - akik egyébként gyorsan lépnek a kiskorúak felnőtt tartalmakhoz való hozzáférésének megakadályozására - nem voltak hajlandóak megfontolni ezt a lehetőséget. Az Aylo szóvivője szerint "számos eszköz már most is kínál ingyenes és könnyen használható szülői felügyeleti funkciókat, amelyek megakadályozhatják, hogy a gyerekek felnőtt tartalmakhoz férjenek hozzá anélkül, hogy kockáztatnák az érzékeny felhasználói adatok felfedését".

Más tisztviselők talán egyetértenek Ken Paxton texasi főállamügyésszel abban, hogy a jelenlegi korhatár-ellenőrzési törvények az állítólagos károk ellenére ésszerűek. Paxton márciusban csatát nyert a Pornhub ellen, és egy olyan ítéletnek örülhet, amely szerint a jelenlegi korhatár-ellenőrzési törvények nem ütköznek az első alkotmánymódosításba, mivel "a korhatár-ellenőrzési követelmény racionálisan kapcsolódik a kormány azon jogos érdekéhez, hogy megakadályozza a kiskorúak pornográfiához való hozzáférését". Mindazonáltal a Pornhub nem mutatja jelét annak, hogy meghátrálna az államokkal vívott csatában, és ragaszkodik ahhoz, hogy "tudjuk, hogy a szexmunka és a szexuális önkifejezés normalizálása nehéz harc, de meg lehet csinálni".

Az nem világos, hogy a Pornhub bevételeit befolyásolták-e a blokkok. Bár a felnőttoldal legalább egy államban jelentős forgalomcsökkenésről számolt be, a Statista februári adatai szerint a Pornhub még mindig a legnépszerűbb felnőtt tartalomforrás a világon, és valószínűleg rendelkezik a szükséges erőforrásokkal ahhoz, hogy folytassa a harcot. "Szilárdan hiszünk abban, hogy az életkor ellenőrzés ha jól csinálják, biztonságosabbá teheti az internetet mindenki számára" - olvasható a Pornhub blogjában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások