Az Apple az első vállalat, amely ellen az EU vádat emelt az új versenytörvény alapján

Az Apple az első vállalat, amely ellen az EU vádat emelt az új versenytörvény alapján

2024. június 24. 12:05, Hétfő
A brüsszeli szabályozók szerint a vállalat App Store-irányelvei az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye alapján jogellenesek.

"Az Apple tisztességtelen korlátozásokat szab az App Store alkalmazásainak fejlesztőire, megsértve ezzel egy új európai uniós törvényt, amely a technológiai iparágban a verseny ösztönzésére hivatott" - közölték ma a brüsszeli szabályozók. A vádak tovább eszkalálják az Apple - amely szerint termékeit a vásárlók igényei szerint tervezi - és az uniós szabályozók közötti viszályt, akik szerint a vállalat tisztességtelenül használja ki méretét és jelentős erőforrásait a verseny elfojtására. Az Apple az első vállalat, amelyet a digitális piacokról szóló törvény megsértése miatt vád alá helyeztek. Ez a 2022-ben elfogadott törvény széleskörű felhatalmazást ad az európai szabályozóknak arra, hogy a legnagyobb kapuőröket üzleti gyakorlatuk megváltoztatására kényszerítsék.

Az uniós szabályozók márciusban indított vizsgálata szerint az Apple jogellenes korlátozásokat alkalmaz a játékokat, zenei szolgáltatásokat és egyéb alkalmazásokat készítő vállalatokkal szemben. A DMA néven ismert törvény értelmében az Apple nem korlátozhatja, hogy az egyes cégek hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel az eladásokról és egyéb ajánlatokról, valamint az App Store-on kívül elérhető tartalmakról. A vállalatot a globális bevétel 10 százalékának megfelelő büntetés fenyegeti, amely a szabályozók szerint a bírság ismételt jogsértés esetén akár 20 százalékra is emelkedhet. Az Apple tavaly 383 milliárd dolláros bevételt jelentett.

"A mai nap nagyon fontos a DMA hatékony érvényesítése szempontjából" - mondta Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke. Szerinte az Apple App Store politikája miatt a fejlesztők túlságosan függenek a cégtől, és megakadályozza, hogy a fogyasztók jobb ajánlatokról értesüljenek. A vádak előzetesek, és lehetőséget adnak az Apple-nek a válaszadásra. A végleges döntést jövő márciusig jelentik be.

Az Apple védi gyakorlatát, mondván, hogy szabályai és díjai tisztességes cserét jelentenek azért, hogy ilyen nagy platformot biztosít a fejlesztők számára a fogyasztók eléréséhez. A fejlesztők az App Store-on kívüli vásárlásokhoz weboldalakra irányíthatják a fogyasztókat - mondta a vállalat. "Az elmúlt hónapok során az Apple számos változtatást hajtott végre a DMA-nak való megfelelés érdekében, válaszul a fejlesztőktől és az Európai Bizottságtól kapott visszajelzésekre" - áll az Apple közleményében. "Biztosak vagyunk abban, hogy tervünk megfelel a törvénynek".

Az Apple üzleti tevékenységét világszerte fokozott szabályozási ellenőrzés fenyegeti. Az Egyesült Államokban az igazságügyi minisztérium perli a céget, mert szerintük az jogellenes monopóliummal rendelkezik az okostelefonok piacán. Az amerikai szövetségi bíróságon azzal érvelnek, hogy joguk van az alkalmazáseladások 27 százalékát harmadik fél fizetési rendszerein keresztül megszerezni, de ez a fejlesztők szerint sért egy 2021-es bírósági döntést. Japán és Nagy-Britannia - amely már nem része az Európai Uniónak - szintén olyan szabályokat terjesztett elő, amelyekkel az Apple App Store feletti ellenőrzését kívánják korlátozni.

Az Európai Unió már régóta a világ legnagyobb technológiai vállalatainak visszaszorítására irányuló szabályozási erőfeszítések középpontjában áll, de a brüsszeli hatóságok még tovább mennek. A digitális piacokról szóló törvény új hatásköröket biztosít a tisztviselőknek, hogy a hagyományos trösztellenes perek hosszadalmas, akár évekig is elhúzódó eljárása nélkül avatkozhassanak be. Az Amazon, a Google és a Meta is vizsgálat alatt áll a törvény megsértése miatt. Egy másik új törvény, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény nagyobb hatalmat biztosít a szabályozóknak a közösségi médiaplatformok és a tiltott online tartalmak szabályozására. A Meta, a TikTok és az X esetleges jogsértések miatt már vizsgálat alatt áll.

Úgy tűnik, hogy a fokozódó ellenőrzés miatt a vállalatok átgondolják, hogy milyen termékeket és szolgáltatásokat vezessenek be a 27 országból álló szervezetben. Az Apple épp a minap közölte, hogy a "szabályozási bizonytalanság" miatt nem ad ki az Európai Unióban az iPhone-felhasználók számára olyan szoftverfrissítést, amely új mesterséges intelligencia-funkciókat tartalmaz. A Meta a szabályozási aggályokra hivatkozva csak öt hónappal azután indította el Threads-szolgáltatását a kontinensen, hogy az az Egyesült Államokban elérhetővé váltak.

Az Európai Unió azonban az Apple és más technológiai cégek egyik legnagyobb piaca, ami kevés lehetőséget ad számukra, minthogy az új törvényeknek való megfelelés érdekében változtatásokat hajtsanak végre. Januárban az Apple a digitális piacokról szóló törvénynek való megfelelés érdekében bejelentette az App Store irányelveit érintő változtatások listáját, beleértve azt is, hogy a felhasználók számára először lehetővé tette a rivális alkalmazásboltok letöltését. Az Apple emellett 30 százalékról 17 százalékra csökkentette a vállalatoknak az App Store-on keresztül történő összes értékesítésért felszámított szolgáltatási díjat. Az Apple más változtatásokat is eszközölt, amelyek felháborították a fejlesztőket, többek között 50 eurócentes "alaptechnológiai díjat" számít fel nekik az alkalmazásuk minden egyes letöltése után, miután azt 12 hónapon belül legalább egymilliószor letöltötték.

A Spotify és az Epic Games, a Fortnite készítője is azon vállalatok között volt, amelyek szerint a változtatások egy új, versenyellenes adót jelentenek, és a szabályozó hatóságok beavatkozását követelték. Az Európai Bizottság közölte, hogy külön vizsgálatot kezdeményez az Apple technológiai díjazásával kapcsolatban, mondván, hogy az "nem biztos, hogy biztosítja az Apple-nek a DMA-ból eredő kötelezettségeinek hatékony betartását". Az Apple és más vállalatok várhatóan bírósági úton próbálják majd korlátozni a digitális piaci törvény hatályát. Az eredmény évekig is eltarthat, de valószínűleg precedenst teremt a technológiai ipar és a digitális gazdaság jövőbeli szabályozására.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások