Az EU szerint jogsértő a Teams-et más programok mellé csomagolni

Az EU szerint jogsértő a Teams-et más programok mellé csomagolni

2024. június 25. 23:07, Kedd
A technológiai óriásvállalatot azzal vádolják, hogy megfojtja a versenyt azzal, hogy videokonferencia-alkalmazását más eszközökkel, például a Word és az Excel programmal csomagolja össze.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai azzal vádolták meg a Microsoftot, hogy megsértette a trösztellenes szabályokat azzal, hogy a Teams videokonferencia- és együttműködési szoftverét más termelékenységi eszközökkel együtt értékesíti, és ezzel tisztességtelen előnyre tett szert a riválisokkal szemben. A szabályozók szerint az, hogy a Microsoft a Teams-t más, jól bevált szoftvereszközökhöz párosította - az Office 365 és a Microsoft 365 programok olyan nagágyúkat tartalmaznak, mint a Word, az Excel, a PowerPoint és az Outlook - a piaci erőfölénnyel való jogellenes visszaélést jelent, amellyel a rivális cégek, például a Zoom és a Slack nem tudtak versenyezni. A szabályozók szerint a vállalkozásoknak lényegében nemigen volt más választásuk, mint a Teams, ha a Microsoft által gyártott egyéb szoftvereket is megvették.

A vádak csak a legutóbbiak az Európai Unió elmúlt hónapokban tett bejelentéseinek sorában, amelyekkel a világ legnagyobb technológiai platformjai ellen igyekszik fellépni. Hétfőn a szabályozók azzal vádolták meg az Apple-t, hogy megsértette a versenyszabályokat az App Store politikája miatt. Az Amazon, a Google, a Meta, a TikTok és az X is vizsgálatnak néz elébe üzleti gyakorlatukkal és szolgáltatásaikkal kapcsolatban.

A Microsoft-ügy a Covid-19-járványban gyökerezik, amikor a videokonferencia és az olyan együttműködési eszközök, mint a Zoom, a Slack és a Teams nélkülözhetetlenné váltak a távmunkások számára. 2020-ban a ma már a Salesforce tulajdonában lévő Slack panaszt tett a szabályozó hatóságoknál, és versenyellenesnek nevezte a Microsoft Teams és más termelékenységi szoftverek csomagban történő értékesítését, ami egy uniós vizsgálatot indított el. Az uniós szabályozók szerint a Microsoft tisztességtelen "disztribúciós előnyt" szerzett azzal, hogy az ügyfelek nem választhatták meg, hogy más szoftverek vásárlásakor megvásárolják-e a Teams-t. A rivális videokonferencia-eszközök gyártóinak szintén kihívásokkal kell szembenézniük, hogy szolgáltatásaikat a Microsoft más szoftvereivel működtessék, mondták a szabályozók.

"A magatartás megakadályozhatta a Teams versenytársait abban, hogy versenyezzenek, és ezáltal innováljanak, ami a vásárlók kárára volt" - áll az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve, amely a vizsgálatot folytatja. A ma felhozott vádak egy hosszú folyamat első lépése. A Microsoft most válaszolhat a panaszra, és ha a két fél nem jut megállapodásra, a vállalat éves globális bevételének akár 10 százalékát kitevő bírságra is számíthat. Az ügy párhuzamot mutat azokkal a trösztellenes vádakkal, amelyeket évtizedekkel ezelőtt az amerikai igazságügyi minisztérium emelt a Microsoft ellen, amiért az Internet Explorert a Windows operációs rendszerébe csomagolta.

A Microsoft közölte, hogy lépéseket tett a vita rendezésére: tavaly a cég beleegyezett abba, hogy a Teams-t az Office-termékektől elkülönítve értékesítse. "Miután szétválasztottuk a Teams-t és megtettük a kezdeti interoperabilitási lépéseket, nagyra értékeljük a ma biztosított további egyértelműséget, és azon fogunk dolgozni, hogy megoldásokat találjunk a bizottság fennmaradó aggályainak kezelésére" - írja Brad Smith, a Microsoft elnöke közleményében. Mindazonáltal az Európai Bizottság szerint a Microsoft lépései "elégtelenek", és további változtatásokra szólított fel a "verseny helyreállítása érdekében", anélkül, hogy pontosította volna, hogy ezek a változtatások milyenek legyenek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások