A szerverfarmok jövőjét is eldöntheti a mostani brit választás

A szerverfarmok jövőjét is eldöntheti a mostani brit választás

2024. július 4. 10:15, Csütörtök
A brit választási felmérésekben vezető Munkáspárt azt javasolta, hogy könnyítsék meg a vállalatok számára az új szerverfarmok építését, ezzel új típusú konfliktusokat kockáztatva az ország közösségeiben.

Egy londoni kerület, Newham mélyen gyökerező szegénységgel küzd, a fővárosban itt a legmagasabb az átmeneti otthonokban élő lakosok aránya. Az újrázni készülő polgármester, Rokhsana Fiaz azonban megváltoztatná a dolgokat, szerinte a mesterséges intelligencia több millió fontos lökést adhat a gazdasági növekedésnek, és azért kampányol, hogy Newham is részesüljön belőle. "Képesnek kell lennünk megragadni az adatgazdaságban rejlő lehetőségeket" - mondja - "és az adatközpontok ennek alapvető részét képezik". Fiaz szerverfarmok melletti kiállása tükrözi a munkáspárti politikusok új generációjának lelkesedését, akik arra számítanak, hogy a héten esedékes brit választásokon hatalomra kerülnek. A 14 évig tartó jobbközép konzervatív kormányzás után a felmérések szerint a szavazók támogatni fogják a balközép Munkáspárt ígéreteit a gazdasági növekedés beindítására és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek megragadására - részben azáltal, hogy megkönnyítik az adatközpontok építését országszerte.

A múlt hónapban Newham jóváhagyta az ország legújabb adatközpontját, amely egy Temzére néző ipari parkban épül. A tervet egyes lakosok üdvözölték, akik hevesen kampányoltak egy új teherautó-parkoló ellen, amelyet ugyanerre a területre szántak. A közeli lakópark 1600 lakosa azonban így sem lehet teljesen nyugodt, leginkább a zümmögő zaj miatt, amit az adatközpont okozhat, ha az építkezés befejeződik. De a legtöbb helyi lakost nem érdekli, hogy a 210 megawattos infrastruktúra milyen hatással lesz az amúgy is rendkívül beépített területre. Ha a munkáspártiakat a héten mégis hatalomra választják, a minisztereknek meg kell majd győzniük az embereket az Egyesült Királyságban - amely már most is Európa legnagyobb adatközpont-piaca - hogy miért van szükség még többre, és el kell dönteniük, hogy hová helyezzék el őket.

Az elégedetlenség országszerte egyre erősödik, különösen a "zöld zónaként" ismert, a város szétterülésének megakadályozására kijelölt vidéki területeken. Két, a párt belső megbeszéléseiről tudó személy szerint a Munkáspárt tisztában van azzal, hogy az adatközpontok építésének megkönnyítésére irányuló tervezet konfliktust okozhat a fejlesztők és a helyiek között. mszterdamban, Frankfurtban és Dublinban a lakosok összeütközésbe kerültek az adatközpontok fejlesztőivel, mert panaszkodtak az épületek telhetetlen energia- és vízigényére. Mindhárom város azóta korlátozásokat vezetett be az új fejlesztésekre. A Colne Valley Regionális Park egy London külvárosában fekvő, mezőgazdasági területekből, erdőkből és tavakból álló terület, ahova eddig hat kérelmet nyújtottak be új adatközpontok építésére. "A kérdés inkább az országos politikusoknak, mint nekünk szól: zöld területek fákkal és tavakkal? Vagy egy hatalmas, nagy adatközpontot akarunk?" - jegyezte meg Jane Griffin, a terület szóvivője.


A Microsoft hollandiai adatközpontja miatt nagyon dühösek a környéken élő parasztok

A brit adatközpont-piac mélyen titokzatos, nincs hivatalos nyilvántartás, hogy hány ilyen van az Egyesült Királyságban. Sok vállalat azzal érvel, hogy szerverfarmjaik helyének nyilvánosságra hozatala olyan potenciális támadásoknak tenné ki őket, amelyek kritikus iparágakat akadályozhatnának. A Microsoft, az Amazon és a Meta sem közli az általuk használt vagy az országon belül üzemeltetett adatközpontok számát. Ezen kívül egy sor kisebb cég is működtet ilyen telephelyeket. "Mindenki el akar bújni, és csak a saját üzletével akar foglalkozni" - mondja Spencer Lamb, a Kao Data operatív igazgatója, aki szerint cégének négy brit adatközpontja van, amelyek vagy már működnek, vagy még épülnek.

Becslések szerint az adatközpontok száma 300 és 500 között mozog, és a legtöbb London környékén összpontosul. Széles körben elfogadott tény, hogy ahogy a mesterséges intelligencia felpörgeti a keresletet az ágazat energiafogyasztása robbanásszerűen növekedni fog. A brit villamosenergia- és gázszolgáltató vállalat, a National Grid becslései szerint az adatközpontok jelenleg az ország teljes fogyasztói áramigényének 1,4 százalékát teszik ki. A következő évtizedben az áramigény várhatóan 500 százalékkal fog megugrani. Lamb szerint az új adatközpontok elhelyezkedése kulcsfontosságú lesz. Reméli, hogy a Labour stratégiája megakadályozhatja az Amszterdamban történtek megismétlődését, ahol a lakosok kiakadtak, mert az adatközpontok egy kis területre koncentrálódnak. "Ha ezek szétszóródnának több országban nem okoznának gyötrelmet egy adott helyen" - mondja. "Emlékszem, amikor minden városon belül volt egy-egy ipari park. Most már van értelme, hogy ezeket az MI-gyárakat ezzel egyenértékűnek nevezzük."

A konzervatív kormány alatt a fejlesztők mindenhová építettek, ahol volt elérhető áram, de gyakran közösségi ellenállásba ütköztek. "Jelenleg nehéz mind a földterülethez, mind villamosenergia-tervezési engedélyhez hozzáférni ahhoz, hogy építkezni lehessen" - mondja Bruce Owen, az Equinix UK, egy globális adatközpont-szolgáltató ügyvezető igazgatója. "A folyamat nagyon hosszadalmas és nehézkes." Egy másik globális adatközpont-szolgáltató, a Digital Realty helyi ügyvezető igazgatója, Seamus Dunne egyetértett vele. "Egyértelműen jó döntés a szabályok és előírások megváltoztatása a dolgok felgyorsítása érdekében" - mondja Dunne.

Az év elején a Greystoke befektetési vállalat egy 15 futballpálya méretű adatközpontot akart építeni Hertfordshire régióban, de azt a helyi tisztviselők leszavazták; azt mondták, hogy az nem lenne megfelelő a zöldövezetben lévő területen. A múlt héten a szomszédos Buckinghamshire-ben a tisztviselők a Greystoke egy másik adatközpontjának módosított terveit akadályozták meg, miután Joy Morrissey helyi konzervatív politikus aggodalmát fejezte ki, hogy az adatközpont veszélyeztetné a helyi zöldterületeket.


Háromszor is elutasították a Greystoke új adatközpontját, a 20 méteres építmény 96 megawattot igényel

Míg a konzervatív politikusok szókimondóan ellenzik, hogy az adatközpontokat vidékre kényszerítsék, a Munkáspárt máris jelezte, hogy a párt több építkezést fog ösztönözni az általuk "rosszabb minőségűnek" nevezett területeken. Peter Kyle parlamenti képviselő, a brit technológiai miniszteri posztot nemsokára várhatóan betöltő politikus "gazdasági vandalizmusnak" nevezte a Buckinghamshire-i adatközpont zöldövezetre hivatkozással történt elutasítását. "A Labour más lesz" - mondta. "Frissíteni fogjuk az országos építéstervezési politikát, hogy az tükrözze az adatközpontok fontosságát."

Ha megnyerik a választásokat, a Munkáspárt azt tervezi, hogy az adatközpont-projekteket olyan "országos jelentőségű infrastruktúraként" kezeli majd, mint a szélerőműveket vagy a repülőtereket - mondja Neil Ross, a TechUK ipari csoport politikai igazgatóhelyettese, aki részt vett a párttal folytatott tárgyalásokon. Ez lehetőséget adna a minisztereknek arra, hogy felülbírálják azokat a helyi tisztviselőket, akik megpróbálják megakadályozni az adatközpontok építését. Ross szerint ez csak néhány nagyon nagy projektre vonatkozna. "Az esetek többségében biztosan nem fogják felülbírálni az önkormányzatokat".

Ennek ellenére nagy harc áll a Labour előtt. Kevin Restivo, a CBRE ingatlan-tanácsadó cég adatközpont-kutatási vezetője szerint az adatközpontok piaca a történelem legnagyobb növekedése előtt áll, hogy kielégítse a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok "sztratoszférikus" igényeit. Előrejelzése szerint csak Londonban az adatközpontok kapacitása idén 17 százalékkal fog megugrani. Az emberek azonban még mindig nem igazán értik, miért van szükség adatközpontokra a "felhő" működéséhez. A felhő "egy metafora, amely finoman szólva is elég jól működik" - mondja -, "olyannyira, hogy az emberek nem értik a kapcsolódó infrastruktúrát".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások