Újabb digitális védelem a zenészeknek

Újabb digitális védelem a zenészeknek

2001. május 16. 02:14, Szerda
Travis Hill - gyakorlott zongorista - elkészítette a Songbird nevű szoftvert, ami lehetővé teszi a zenei szerzői jogok tulajdonosai számára, hogy nyomon kövessék, kik töltik le a dalokat például a Napster hálózatáról.

A program állítólag sokkal hatékonyabban keresi a dalok címét vagy az előadókat, mint a Napster saját szoftverje, ez ugyanis egyszerre 90 különböző Napster szerverre tud csatlakozni. Hill szerint a Songbird hamarosan használható lesz más peer-to-peer rendszerű, zenék megosztására szolgáló hálózatokon is, többek között a Napster két legnagyobb vetélytársának számító Gnutella és Aimster hálózatokon. Hill alapított egy céget is, aminek Media Enforcer a neve, és székhelye Utah-ban van.

A zenekiadók többsége támogatja az új szoftvert, amit nemrég a Londoni IFPI-nek (International Federation of the Phonographic Industries - Nemzetközi Zeneipari Szövetség) is bemutattak. A szövetségnek 10 olyan szervezet - többek között az ASCAP és az RIAA - a tagja, amelyek dalszerzőket, művészeket és zenekiadókat képviselnek. "A Songbird egy teljesen új rálátást ad a zenei szerzői jogok tulajdonosainak arra, hogy a Napster hogyan használja zenéiket - és ha akarják, akkor lépéseket is tehetnek a zenék eltávolításának érdekében" - nyilatkozta Jay Berman, az IFPI elnöke.

Hill a szoftver demonstrálásakor a Napstert használva rákeresett Janet Jackson-ra, és egyetlen dalt sem talált, mert azokat elviekben eltávolították a hálózatról. Azonban, amikor a Songbird "változatok" opcióját használta, akkor a keresés során több mint 40 fájl került elő olyan nevek alatt, mint például "Anetj Acksonj". A Napster azonban már sokkal hatékonyabb szűrési rendszerek készítőit bérelte fel. A Relatable például egy zenei "ujjlenyomatokat" vizsgáló rendszert készít, ami nem a fájlnevekben keres, hanem a digitalizált hanghullámokat vizsgálja. Ilyen rendszerek mellett a Songbirdnek nem sok esélye van.

A zenekiadók azonban más célokra is felhasználhatják az új szoftvert. A Songbird segítségével például könnyen megtalálhatják azokat a felhasználókat, akik az általuk kiadott zenéket letöltötték, majd ezt követően hírleveleket küldhetnek nekik a zenekarok koncertjeiről, az új CD-k megjelenéséről, ami nekik jó reklám. Reméljük ezt azért nem fogják megtenni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások