Lassan éledezni kezd a PC-piac

Lassan éledezni kezd a PC-piac

2024. július 11. 13:29, Csütörtök
A gyártók reményei szerint a Windows 11 frissítése még inkább számítógépeik lecserélésére készteti majd az embereket.

Az új és gyorsabb PC-k iránti kereslet visszatért a piacra - mondta Ishan Dutt, a Canalys vezető elemzője, miután az ágazat több szomorú évet követően zsinórban harmadik negyedévi növekedést könyvelhetett el. Dutt szerint részben az iskolakezdési szezon is felelős a megújult keresletért. A Canalys legfrissebb jelentésében közölte, hogy a PC-piac 3,4 százalékkal nőtt éves szinten a második naptári negyedévben - hasonlóan az első és a tavalyi negyedik negyedévben tapasztalt növekedéshez. A laptopok és egyéb mobil PC-k négy százalékos éves növekedéssel vezettek, míg az asztali számítógépek szállítása mindössze egy százalékkal emelkedett.

A piac azonban még mindig erősen elmarad a világjárvány alatti csúcsoktól, amikor a teljes PC-szállítás 2022 első negyedévében elérte a 80 milliót. 2024 második negyedévében 62,8 millió darabos kiszállítással az iparág még mindig a 2022 és 2023 nagy részében tapasztalt kétszámjegyű visszaeséstől szenved. Az egyes márkákat nézve a legtöbb, például a Lenovo, a HP és az Apple egyszámjegyű százalékos növekedést ért el. A legnagyobb növekedést z Asus produkálta a tavalyi második negyedévhez képest, méghozzá 17,3 százalékkal, eközben a Dell -2,4 százalékkal kissé zsugorodott. "A piaci fordulat egybeesik a gyártók izgalmas bejelentéseivel, ahogy az MI PC-útitervek az ígéretből valósággá válnak" - mondta Dutt. "A negyedév a Snapdragon processzorok által hajtott első Copilot+ PC-k piacra dobásával és az Apple MI-stratégiájának bemutatásával kezdődőtt."


Az IDC is közzétette a második negyedévre vonatkozó PC-szállítási adatokat, hasonló eredményeik szerint a piac mintegy három százalékkal nőtt. Véleményük szerint a második negyedév nagyrészt a kereskedelmi szektor felfrissülésének köszönhetően tudta tartani a tempót, nem pedig az egyéni fogyasztóknak köszönhetően. A legkorábbi, az Intel Core Ultrához hasonló chipek által hajtott MI PC-k körüli növekvő izgalom is szerepet játszott, de az IDC megjegyezte, hogy rengeteg nem MI PC kelt el tömegesen.

A Canalys szerint a PC-ipar hamarosan nagy hátszelet kap a Windows 11 frissítésével. Az elemzőcég arra számít, hogy a Windows 10 közelgő, 2025 októberében esedékes lejárati dátuma szintén nagy motivációs tényező lesz a Windows 11-re való átálláshoz. "A jelenlegi Windows 10-es bázis nagy hányada szembesül majd biztonsági vagy költségproblémákkal a lejárati idő végével és a támogatási díjak emelkedésével" - mondta Dutt. "Arra számítunk, hogy a közelgő piaci növekedés nagy részét a kereskedelmi szegmens fogja hajtani, ahol ezek az aggodalmak nagyobb mértékben jelentkeznek." Dutt azt is kifejtette, hogy egyes felhasználók, akik a Windows 11-re szeretnének frissíteni, nem biztos, hogy kompatibilis hardverrel rendelkeznek, így valószínűleg új PC-t kell majd vásárolniuk.

A piackutató cég beszállítók körében végzett felmérése szerint az ügyfelek "jelentős része" a következő egy éven belül frissíteni fogja készülékét, néhányan közülük már korábban frissíteni akartak, de az elmúlt két év közepes gazdasági teljesítménye miatt úgy döntöttek, hogy nem teszik meg.


A Microsoftnak egészen a közelmúltig nagyon nehéz dolga volt, hogy a Windows 11 leváltsa a Windows 10-et, amelyet közel három évvel a redmondiak legújabb operációs rendszerének bevezetése után még mindig jóval többen használnak, mint elődjét. A mesterséges intelligencia funkciók, az új hardverek és a Windows 10 idős kora kombinációja végül lendületet adhat a Windows 11-nek és a PC-piac egészének. Talán ezeknek a tényezőknek köszönhetően a Windows 11 végre felfelé ívelő pályán van, júniusban két százalékpontot nyert piaci részesedése a Windows 10 rovására. Bár a két százalék nem hangzik soknak, ez legalább egymillió PC-t jelent. Ha a Windows 11 továbbra is ilyen ütemben halad, akkor egy idő után akár az első helyet is megszerezheti... valamikor.

Másrészt, sem a Windows 11, sem általában a mesterséges intelligenciával rendelkező PC-k nem rendelkeznek mindent vivő funkcióval, és a régebbi Windows 10-es eszközeikkel elégedett végfelhasználókat nehéz lesz meggyőzni arról, hogy váltsanak, ha a Windows 10 támogatásának megszűnéséig nem kényszerítik őket erre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások