Évtizede nem volt akkora felvásárlás Európában, mint amit most az AMD csinált

Évtizede nem volt akkora felvásárlás Európában, mint amit most az AMD csinált

2024. július 14. 10:37, Vasárnap
Az AMD 665 millió dollárért megvásárolja a Silo AI finn startupot, mivel az amerikai chipgyártó igyekszik bővíteni mesterséges intelligencia szolgáltatásait, hogy felvegye a versenyt a piacvezető Nvidia-val. A teljes egészében készpénzben történő felvásárlás az elmúlt évtized legnagyobb ilyen jellegű akvizíciója Európában.

Ha van egy cégnek ideje, saját maga is felépíthet egy szoftveres ökoszisztémát. De ha fel akarja gyorsítani a dolgokat, akkor fizetnie kell azért, hogy kiépítse ezt az ökoszisztémát. És az AMD pontosan ezt tette az elmúlt évben, és várhatóan egyre inkább ezt fogja tenni a vállalat, ahogy megpróbálja felvenni a versenyt az ősrivális Nvidia ellen. A kaliforniai székhelyű AMD a Silo 300 fős csapatának szoftvereszközeivel nagy nyelvi modelleket (LLM) fog építeni, olyan MI-technológiákat, amelyek olyan chatbotok alapját képezik, mint a ChatGPT és a Gemini. A felvásárlás várhatóan az év második felében zárul le, hatósági jóváhagyástól függően. "Ez a megállapodás egyrészt segít felgyorsítani az ügyfélmegbízásokat és a telepítéseket, másrészt segít felgyorsítani saját MI technológiai fejlesztéseinket" - mondta Vamsi Boppana, az AMD mesterséges intelligencia csoportjának vezető alelnöke.

A felvásárlás a legnagyobb magántulajdonban lévő MI startup felvásárlása Európában azóta, hogy a Google 2014-ben mintegy 400 millió fontért felvásárolta a brit DeepMindot. Az ügyletre egy olyan időszakban kerül sor, amikor a Szilícium-völgyi vállalatok felvásárlásai szigorúbb ellenőrzés alá kerültek a brüsszeli és brit szabályozó hatóságok részéről. Az európai székhelyű MI startupok - köztük a Mistral, a DeepL és a Helsing - idén több százmillió dollárt gyűjtöttek, mivel a befektetők helyi bajnokot keresnek az amerikai székhelyű OpenAI és Anthropic ellenfelének.


A Silo AI-t 2017 szeptemberében alapították Helsinkiben. Egyik társalapítója és jelenlegi vezérigazgatója Peter Sarlin, aki az Abo Akademi Egyetemen szerzett közgazdasági alap- és mesterdiplomát, majd a Turkui Számítástechnikai Központban informatikából doktorált gépi tanulás és pénzügyi stabilitás témakörében. Sarlin azóta számos akadémiai és kormányzati szervezetnél tanított, illetve végzett kutatásokat. Öt másik emberrel összefogva hozta létre a Silo AI-t, amely jelenleg Európa legnagyobb magán MI-laboratóriumai közé tartozik, testre szabott nyelvi modelleket és platformokat kínál vállalati ügyfeleknek. A finn vállalat tavaly kezdeményezést indított az európai nyelveken, köztük svédül, izlandiul és dánul elérhető LLM-ek létrehozására.

A Silo AI öt másik társalapítója között van a vállalat elnöke, Tero Ojanpera (a telekommunikációs berendezéseket gyártó Nokia korábbi technológiai igazgatója), Juha Hulkko (az ElektroBit Automotive, az automatizált vezetési szoftvereket gyártó cég alapítója), Johan Kronberg (a PwC korábbi vezérigazgatója és elnöke), Kaj-Mikael Björk (a Turkui Központ gépi tanulással foglalkozó professzora) és Ville Hulkko (a Valossa, egy videós mesterséges intelligencia laboratórium társalapítója).

A Silo AI két finanszírozási körben - 2019 júniusában és 2022 júniusában - 10 millió eurót gyűjtött be, 2020 végén átlépte a 100 fős létszámot, jelenleg több mint 300 alkalmazottat foglalkoztat, és 2023-ban 21 millió eurós bevételt könyvelhetett el. Az alkalmazottak közül 125-en különböző területeken doktoráltak, és az egyesített csapat több mint 200 mesterséges intelligencia implementációt hajtott végre Európa-szerte, néhány üzletet pedig Észak-Amerikában és máshol is kötöttek. A legjelentősebb ügyfeleik közé tartozik az Allianz, a Finnair, a Honda, a Philips, a Rolls-Royce és az Unilever - és az AMD riválisai, az Nvidia és az Intel is ügyfelek.

Az évek során a Silo AI létrehozta saját MI platformját, amelyet Silo Operating Systemnek nevez. Ez MI keretrendszereket, modelleket és egyéb MLOps eszközöket tartalmaz az MI modellek termelési telepítésének automatizálására, valamint az intelligens járművek, a felügyelet, a minőségellenőrzés, a beszédfelismerés és fordítás, valamint a dokumentumtár bővítése általános felhasználási eseteinek lefedésére. SiloGen szolgáltatásával a Silo AI egyéni LLM-et hoz létre az ügyfelek számára, és azt a vállalati alkalmazások mellett telepíti, majd ezt szolgáltatásként értékesíti a vállalatok számára.

Peter Sarlin, a Silo AI társalapítója és vezérigazgatója a felvásárlást "logikus következő lépésnek" nevezte, mivel a finn csoport "zászlóshajó" MI-vállalattá kíván válni. A Silo AI elkötelezett a nyílt forráskódú MI-modellek mellett, amelyek ingyenesen elérhetők és bárki által testre szabhatók. Ez megkülönbözteti az OpenAI-tól és a Google-től, amelyek saját, szabadalmaztatott vagy "zárt" modelljeiket részesítik előnyben. A startup korábban úgy jellemezte "Poro" elnevezésű nyílt modellcsaládját, mint fontos lépést "az európai digitális szuverenitás megerősítése" és az LLM-hez való hozzáférés demokratizálása felé. A legerősebb LLM-ek néhány amerikai székhelyű nagy techcég kezében történő koncentrációja időközben a washingtoni és brüsszeli trösztellenes szabályozók figyelmét is felkeltette.


Az AMD MI-technológiája az Nvidia technológiájával versenyez, mely a nagy teljesítményű chipek piacának oroszlánrészét birtokolja. Az Nvidia sikere idén 3 billió dollár fölé repítette a társaság értékét, mivel a technológiai vállalatok a legerősebb MI-modellek működtetéséhez szükséges számítástechnikai infrastruktúra kiépítésére törekednek. Az AMD tavaly év végén kezdte meg MI300-as chipjeinek bevezetését, ami közvetlen kihívás az Nvidia "Hopper" chipcsaládjának. Az AMD a Silo AI-t nagyon drágán veszi meg, a cég árbevételének 30-szorosát fizeti ki. Nyilvánvalóan a vállalat szakértőit akarja igénybe venni, de még az is kiderülhet, hogy az AMD még erőteljesebben fog a szolgáltatások felé nyomulni, segítve az ügyfeleket MI-rendszerek bevezetésében, ahogyan azt a Silo AI is tette. Ez az AMD-nek egy olyan üzletágat adna, amely eltér az Nvidiától, amely az ilyen munkát inkább rendszerintegrátorokra és tanácsadó cégekre bízza.

Sarlin továbbra is a Silo AI csapatának vezetője marad, amelyet az AMD mesterséges intelligencia csoportjába olvasztanak be, amelyet Vamsi Boppana vezető alelnök vezet. A Silo-ügylet azt mutatja, hogy az AMD igyekszik gyorsan bővíteni az üzletágát, és saját kínálatával ösztönözni az ügyfelek elkötelezettségét. Az AMD úgy tekint a Silóra, amely egyedi modelleket készít az ügyfelek számára, mint összekötő kapocsra az "alapvető" MI-szoftvere és a technológia valós alkalmazásai között. A szoftverek új csatatérré váltak a félvezetőgyártó vállalatok számára, mivel megpróbálják az ügyfeleket a hardverükhöz kötni, és kiszámíthatóbban bevételeket generálni, a chipek értékesítési ciklusain túl. Az Nvidia sikere a mesterséges intelligencia piacán annak köszönhető, hogy több milliárd dolláros befektetést eszközölt a Cuda szoftverbe, amely lehetővé teszi, hogy az eredetileg számítógépes grafika és videojátékok feldolgozására tervezett chipek az alkalmazások szélesebb körét futtassák.

A Cuda 2006-ban megkezdett fejlesztése óta az Nvidia számos alkalmazással és szolgáltatással bővítette szoftverplatformját, nagyrészt olyan vállalati ügyfeleket megcélozva, akiknek nincsenek olyan belső erőforrásaik és készségeik, mint a nagy technológiai vállalatoknak. Az Nvidia ma már több mint 600 "előre betanított" modellt kínál, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek számára egyszerűbb a telepítésük. A szintén kaliforniai székhelyű csoport a múlt hónapban kezdte meg a NIM nevű "mikroszolgáltatási" platform bevezetését, amely azt ígéri, hogy a fejlesztők gyorsan tudnak chatbotokat és egyéb MI szolgáltatásokat építeni. Történelmileg az Nvidia ingyenesen kínálta szoftvereit a chipjeit vásárlóknak, de idén közölte, hogy a NIM-hez hasonló termékekért díjat tervez felszámítani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások