Trump közölte, hogy nem védené meg Tajvant, egyből bezuhant minden tech-részvény

Trump közölte, hogy nem védené meg Tajvant, egyből bezuhant minden tech-részvény

2024. július 18. 14:07, Csütörtök
Néhány politikai fejleménynek köszönhetően több nagy félvezetőgyártó részvényárfolyama meredek zuhanásba kezdett.

Szerdán a TSMC részvényei 7,98 százalékkal estek a New York-i tőzsdén, az ASML 10,93 százalékkal, a Tokyo Electron 9,25 százalékkal, az Nvidia 6,62 százalékkal, az AMD 10,21 százalékkal esett. A teljes NASDAQ index 2,77 százalékkal esett - ezzel 2022 óta a legrosszabb napját produkálta. Az egyik politikai esemény, amely a jelek szerint elmérgesítette a piaci hangulatot, egy olyan jelentés volt, amely szerint a Biden-kormányzat a Kínába irányuló chipgyártási technológia korlátozásának szigorítását fontolgatja. Az új szabályok a Tokyo Electron és az ASML vállalatokat sújtanák, amelyek mindketten olyan chipgyártó berendezéseket gyártanak, amelyek nélkül lehetetlen fejlett félvezetőket gyártani. Egyértelmű, hogy a további szankciók mindkét vállalkozásnak árthatnak, és a kínai piac további elzárása nyilvánvalóan rossz hír a többi chipgyártó számára, mivel megfosztja őket egy óriási vevőköröktől.

A másik aggasztó elem egy interjú volt a republikánus elnökjelölt Donald Trumppal, akit arról kérdeztek, hogy megvédi-e Tajvant Kínával szemben, ha visszatérne a Fehér Házba. A következőket mondta szó szerinti fordításban, szerkesztés nélkül: "Nagyon jól ismerem az embereket, nagyon tisztelem őket. A chip-üzletünk körülbelül 100%-át elvették. Úgy gondolom, Tajvannak fizetnie kellene nekünk a védelemért. Tudja, mi nem különbözünk egy biztosítótársaságtól. Tajvan nem ad nekünk semmit. Tajvan 9500 mérföldre van tőlünk. 68 mérföldre van Kínától. Egy kis előny, és Kína egy hatalmas földdarab, egyszerűen lebombázhatják. Még csak nem is kell... Úgy értem, szó szerint csak gránátokat küldhetnek. De ezt nem akarják megtenni, mert nem akarják elveszíteni azokat a chipgyárakat. Tudod, az összes gyárat, és ezt nem akarják megtenni. De meg kell mondanom, hogy ez Xi elnök úr szeme fénye, nagyon jó barátom volt Covidig. Ugyanez a helyzet Putyinnal."

"Én most nem érezném magam olyan biztonságban, ha a helyükben lennék, de ezt ne feledjétek: Tajvan elvette tőlünk a chip-üzletünket, úgy értem, milyen hülyék vagyunk? Elvették az összes chip üzletünket. Mérhetetlenül gazdagok. És nem hiszem, hogy mi különbözünk egy biztosítótól. Miért? Mert nem vagyunk olyanok, mint egy biztosítási kötvény. Miért csináljuk ezt? Elvették a chipiparunk majdnem 100%-át, elismerésem nekik. Azért, mert hülye emberek irányították az országot. Nem kellett volna hagynunk, hogy ez megtörténjen. Most dollármilliárdokat adunk nekik, hogy új chipeket építsenek az országunkban, és aztán ezt is elviszik, más szóval, megépítik, de aztán visszaviszik az országukba."


Ez a szósaláta egyrészt pontatlan, hiszen Tajvan nem vette el az USA chipüzletágát, és a tajvani cégek - mint például a TSMC - pont hogy Amerikában építenek gyárakat. Másrészt eltér Biden elnök álláspontjától, mely szerint az USA részt venne egy konfliktusban Tajvan védelmében. A nyilatkozat a jelenlegi amerikai hozzáállás potenciális gyengülését jelenti. És ahogy Trump pontosan felmérte, Kína tudja, hogy Tajvan chipgyárai fontos zsákmányt jelentenek, hiszen a világ legfejlettebb ilyen létesítményei közé tartoznak. Olyan stratégiai jelentőségűek, hogy a legutóbbi Trump-kormányzat egyik tisztviselője azt javasolta, hogy invázió esetén megsemmisítenék őket.

Az Intel - amely saját gyárakat üzemeltet, és egy olyan üzletágat hozott létre, amely bérbe adja a kapacitásokat, így kevésbé függ a tajvani gyártóktól - szerdán nem tapasztalt árfolyamcsökkenést, ehelyett 0,35 százalékos felfelé ugrást élvezhetett. Ami azt mutatja, hogy a befektetők úgy érzik, hogy nincs hatással rá az, ami miatt más félvezetőipari cégeket leértékeltek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások