Újabb CD másolásvédelmi rendszer mondott csődöt?

Újabb CD másolásvédelmi rendszer mondott csődöt?

2001. május 17. 06:37, Csütörtök
[ZDNET] Az Amerikában rendkívül nagy népszerűségnek örvendő country zenész, Charley Pride nemrégiben kiadta legújabb CD-jét. A hír eddig semmi érdekeset sem jelent a számunkra, ám, ha hozzáteszem, hogy az előadónak a héten megjelent legújabb albumán olyan másolásvédelmi biztonsági megoldásokat alkalmazott a hanglemezgyártó cég, mely által szerintük lehetetlen a CD bárminemű másolása, akkor a dolog mindjárt érdekesebben hangzik. Az pedig még érdekesebbé teheti a dolgot, hogy a lemásolhatatlannak kikiáltott audio CD-ről készített első digitális másolatok a CD debütálását követően alig pár órával később már fent voltak az interneten, magyarul egy újabb százszázalékosnak mondott másolásvédelmi rendszer mondott csődöt a napokban; a CD-t készítő cég vezetői azonban természetesen máshogy látják a dolgot.


Charley Pride
Az új másolásvédelmi rendszerrel ellátott audio CD-t, a Nashville-i székhelyű Music City Records cég adta ki, egyébként akit a dolog jobban érdekel, az album címe a következő: "A Tribute to Jim Reeves". A nagy dirrel-dúrral beharangozott "lemásolhatatlan" audio CD tizenöt felvételt tartalmaz, melyek közül nyolc darab már nem sokkal a megjelenés után napvilágot látott digitális formátumban egy Yahoo által hosztolt website-on.

Az interneten feltűnt MP3 formátumú digitálisan tömörített zenefájlok ténylegesen a nemrégiben napvilágot látott Charley Pride CD-ről lettek bedigitalizálva, ám az érintettek úgy vélik, hogy nem az új másolásvédelmi megoldás mondott csődöt. Az új rendszert kifejlesztő Phoenix-i székhelyű SunnComm cég képviselői szerint elképzelhetetlen, hogy valakinek ilyen rövid idő alatt sikerült volna feltörnie a rendszert, így az interneten nemrégiben feltűnt, illegálisan lemásolt és terjesztett MP3 fájlok minden bizonnyal azért kerülhettek nyilvánosságra, mert Ausztáliában 2000 darabot adtak el Pride CD-jének másolásvédelmi rendszer nélküli változatából.

John Aquilino, a SunnComm cég elnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy ők csak az amerikai piacon forgalomba hozott Pride CD-ket láthatták el az új másolásvédelmi rendszerrel, így az ausztrál piacért semmilyen felelőséget sem vállalnak.

A dolog tehát több szempontból is érthetetlen, hiszen a hackerek azt állítják, hogy az új másolásvédelmi rendszert ténylegesen fel lehet törni, másrészről pedig az internet korszakában mi értelme van úgy kiadni egy ilyen új védelmi rendszerrel ellátott CD-t a világ egyik részén, hogy közben máshol egy mindenfajta másolásvédelmet nélkülöző verziót is forgalomba hoznak belőle?

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások