Az Xbox november 8-án jelenik meg

Az Xbox november 8-án jelenik meg

2001. május 18. 04:05, Péntek
[ZDNET] A Microsoft képviselői hivatalosan is bejelentették, hogy a cég sokak által várva várt első játékkonzolja, az Xbox idén november 8-tól lesz kapható, mégpedig 299 dolláros (~90e Ft) áron.

A cég az első árusítási napig körülbelül 600-800 ezer Xboxot tud legyártani, így a Microsoft reményei szerint az Xbox nem lesz majd olyan hiánycikk, mint amilyen a Sony PlayStation 2 volt a debütálást követő időkben. A cég tervei szerint az idei év végéig, vagyis lényegében szűk két hónap alatt egy-másfélmillió darab Xboxot szeretnének majd eladni.
A mostani szerdai bejelentéskor a redmondi székhelyű szoftveróriás két tucat olyan új céget is megnevezett, melyek az Xboxra fejlesztenek, így többek közt a Bandai, az Electronic Arts, a LucasArts Entertainment, a Sega Entertainment és az Ubisoft cégek is bemutatnak majd az év végéig különböző konzolos játékszoftvereket.


Az Xbox fejlesztéseinek felelőse Robbie Bach, kezében egy konzollal

A Microsoft reményei szerint már az Xbox bemutatásának pillanatában lesz elegendő Xboxos játékprogram, így, ha minden jól megy akkor november 8-án már 15-20 darab játék közül válogathatnak kedvükre a vélhetően boldog Xbox tulajdonosok. Az első Xboxos játékok közé tartozik majd néhány Sega Sport játék, a Tony Hawk Pro Skater 3, az Unreal Championship, valamint a Tom Clancy's Ghost Recon.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Microsoft egyáltalán nem kívánja a véletlenre bízni az Xbox sikerét, így a világ eddigi egyik legnagyobb költségvetésű reklámkampányát indítja el hamarosan. A cég természetesen úgy véli, hogy ez az összeg idővel megtérül majd neki, amire van is esély, hiszen a játékkonzol iparban évente körülbelül 10 milliárd dolláros forgalommal számolnak a gazdasági szakemberek. A 10 GB-os kapacitású merevlemezzel és szélessávú internetkapcsolatra is alkalmas hálózati megoldásokkal is ellátott Xbox a Microsoft reményei szerint nem csak mint egy újabb játékkonzol lesz ismert a felhasználók körében, hanem mint egy olyan multimédiás eszköz, mely több feladatra is alkalmas.


Az Xbox árának kialakításában nagy szerepet játszott, hogy a konkurens Sony cég PlayStation 2-es játékkonzolja is 299 dollárba kerül, így ennél az összegnél nem kíván többet kérni a Microsoft. Mivel az Xbox előállítási költsége 400-425 dollár körül van, a cég minden egyes eladott Xboxon 100-125 dollárt bukik, ám a későbbi licenszjogokból a Microsoft vélhetően még így is jól megszedi majd magát, persze ehhez az is kell, hogy az Xboxot vigyék majd, mint a cukrot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások