AMD Athlon processzorok szuperszámítógépekben

AMD Athlon processzorok szuperszámítógépekben

2001. május 19. 00:37, Szombat
Az AMD bejelentette, hogy öt nagy intézmény is a díjnyertes Athlon processzorokkal szerelt szuperszámítógépet vásárolt. Ez is mutatja, hogy az Athlon processzorok egyre jobban terjednek, egyre jobban megbíznak azok a nagy cégek is benne, amelyek korábban csak Intel processzorokat használtak.

A nagy teljesítményű, jól skálázható szuperszámítógépeket olyan intézmények használják majd kutatási célokra, mint például a Hong Kong-i Természettudományi és Műszaki Egyetem, a Tokiói Műszaki Egyetem, a Kaliforniai Egyetem egy NASA (National Aeronautics and Space Administration - Nemzeti Repülési és Űrkutatási Hivatal) program keretében, a Nyugat Michigani Egyetem egy NSF (National Science Foundation - Nemzeti Tudományos Alapítvány) program keretében, és a Calvin Főiskola.

"Az új rendszer segítségével realisztikus szimulációkat hajthatunk végre, pontos modelleket készíthetünk összetett anyagokról, és a különböző komplex anyagokkal kapcsolatos problémákat is sokkal hatékonyabban tudunk megoldani" - nyilatkozta P. W. Leung a Hong Kong-i Egyetem fizika tanszékének docense. A Tokiói Műszaki Egyetemen - ami Japán egyik legnevesebb felsőoktatási intézménye - egy PRESTO III rendszert állítottak fel, amely 78 Athlon processzort tartalmaz, és a Matsuoka laboratóriumban fogják használni fizikai és orvostudományi kutatásokra.

A NASA egy 32 Athlon processzort tartalmazó szuperszámítógép megvásárlásában támogatta a Kaliforniai Egyetemet, ahol a naprendszerben előforduló ütközési folyamatok vizsgálatára, és a bolygók erőtereinek - mint például a Föld mágneses tere - szimulálására fogják használni. A Nyugat Michigani Egyetemen szintén egy 32 processzoros szuperszámítógépet fognak felállítani, és várakozásaik szerint felbecsülhetetlen segítséget nyújt majd matematikai kutatásaik során.

A Calvin Főiskola egy 18 Athlon processzoros rendszert vásárolt meg azért, hogy a diákok testközelből is megtapasztalhassák a csúcstechnológiákat, és segítséget jelenthet majd nekik diplomamunkájuk készítése közben végzett kutatásaikban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások