A Linux meghódítja Hollywoodot is

A Linux meghódítja Hollywoodot is

2001. május 19. 16:41, Szombat
A hollywoodi cégek közül a Dream Works és a George Lucas birodalmához tartozó Industrial Light & Magic cég képviselői is azt nyilatkozták, hogy SGI munkaállomásaikat Linuxos hardverekre cserélik.

Egy csúnya, zöld, Shrek névre hallgató óriás a közeljövőben nagyon jó barátja lehet majd a Linux pinvinnek, ugyanis arról van szó, hogy a neves Dream Works SKG számítógépes csapata a közeljövőben egy olyan film speciális effektusait készíti majd el a Linux operációs rendszer segítségével, melyben a sárban fetrengő, csúnya kreatúra a gyönyörű számítógépes grafika és animáció segítségével pillanatok alatt romantikus hőssé alakul át. Ez csak egy példa abból az új hollywoodi szuperprodukcióból, mely többek közt valószínűleg arról is híres lesz majd, hogy speciális effektusainak elkészítéséhez a mai trendtől eltérően semmi köze sem lesz a Microsoft cég operációs rendszereinek, vagy a Silicon Graphics cég számítógépeinek.

"Szerintem sok más egyéb szakterülethez hasonlóan a filmiparban is egyre nagyobb szerephez jut a közeljövőben a nyílt forrású operációs rendszer, a Linux. Amennyiben valaki egy bizonyos összeget befektet valamilyen Linuxos számítógépes rendszerre, számíthat arra, hogy nemsokára busásan megtérül a befektetése." - nyilatkozta Ed Leonard, a Dream Works egyik vezető technológusa.

A hollywoodi cégek közül nem a Dream Works cég az egyetlen, amely kiáll a Linux mellett, hiszen a George Lucas birodalmához tartozó San Rafael-i (Kalifornia) székhelyű Industrial Light & Magic cég képviselői is azt nyilatkozták a napokban, hogy a jelenleg meglevő 1300 darab SGI munkaállomásuknak a közeljövőben több mint a felét le szeretnék majd cserélni, és helyettük valamilyen Linux operációs rendszerrel ellátott hardvert szeretnének vásárolni.

A Walt Disney cégnek a Toy Story című filmek elkészítésében rendkívül nagy segítséget nyújtó Pixar Animation Studios vezetői is azt nyilatkozták a közelmúltban, hogy számos új Linuxos munkaállomás beszerzését tervezték be. Ed Catmull a Emeryville-i (Kalifornia) székhelyű cég elnöke és vezető technológusa elmondta, hogy a cég korábbi SGI számítógépeit nemrégiben elkezdték lecserélni új Windows NT-s számítógépekre, de belátták, hogy ez nem jó lépés, így inkább valamilyen Linuxos munkaállomást próbálnak üzembe helyezni a közeljövőben.

Szakértők szerint a filmes speciális effektusok készítésével nem túl sok cég foglalkozik, mivel ez nem túl nagy piac, ennek ellenére mégis nagy elismerést jelent, ha valamely cég hardvereit, illetve szoftvereit ezen a nagyon nagy elvárásokat támasztó piacon alkalmazza valamelyik cég. A nyílt forrású Linux operációs rendszer pedig a jelek szerint nagyon jó úton halad afelé, hogy Hollywood egyik legkedveltebb szoftvere legyen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások