Az MI miatt megszűnő munkahelyek miatt aggódnak a brit szakszervezetek

Az MI miatt megszűnő munkahelyek miatt aggódnak a brit szakszervezetek

2024. augusztus 28. 18:18, Szerda
A brit munkavállalói csoportok fokozzák az új technológiák munkahelyi szabályozására irányuló felhívásokat.

A bankoknak, biztosítóknak és könyvelőcégeknek fel kell készülniük arra, hogy több millió olyan munkavállaló átképzését kell kifizetniük, akiknek a mesterséges intelligencia miatt megszűnhet a munkahelye - figyelmeztetnek a brit szakszervezetek. A banki dolgozókat képviselő Accord a szakszervezeti mozgalom, a Trades Union Congress (TUC) éves konferenciájára benyújtott indítványában felszólítja a pénzügyi szolgáltató csoportokat, hogy készüljenek fel egy „jelentős” program finanszírozására, amelynek célja a közel 2,5 millió brit alkalmazott átképzése. A Citigroup júniusi jelentése arra figyelmeztetett, hogy a banki munkahelyek felét veszélyezteti az automatizálás.

"A kongresszus aggodalommal veszi tudomásul a 2024. júniusi jelentést, amely szerint a banki munkahelyek akár 54 százalékát és a biztosítási munkakörök 48 százalékát is kiszoríthatja a jövőben a mesterséges intelligencia” - olvasható a TUC honlapján közzétett Accord indítványban. "Az előrejelzések szerint a pénzügyi szolgáltatásokban nagyobb lesz a mesterséges intelligencia okozta munkahely-szűkülés, mint a gazdaság bármely más ágazatában” - teszik hozzá. Közben Sharon Graham, az egyik legnagyobb szakszervezet, az Unite főtitkára azt mondta, hogy Nagy-Britannia „lemaradásban van”, és támogatnia kell az „új technológiákat”. "Ez azt jelenti, hogy a kormány és a munkaadók a szakszervezetekkel együttműködve egy jobb jövőt építenek mindenki számára, amely elkerüli a mesterséges intelligencia által generált munkanélküliség, egyenlőtlenség és előítéletesség nagyon is valós veszélyeit” - mondta.

A jövő hónapban Brightonban megrendezésre kerülő konferencián több szakszervezeti vezető is fokozni fogja a nyomást a munkaügyi miniszterre, hogy vezessen be a munkáltatók számára kötelező, a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó jogszabályokat. A szakszervezeti küldöttek négy külön indítványt vitatnak meg a gyorsan fejlődő technológiáról, köztük az Accord által előterjesztett indítványt - olvasható a TUC honlapján. Az elfogadott indítványok a TUC hivatalos politikájává válnak.

Az elmúlt 14 évben a konzervatív brit kormány gyakran figyelmen kívül hagyta a TUC-t, de a Munkáspárt - amely több millió fontnyi adományt kap a szakszervezet támogatóitól - elsöprő választási győzelme azt jelenti, hogy ez most megváltozik. Sir Keir Starmer miniszterelnök egy olyan „New Deal” foglalkoztatási reformcsomagot hajt végre, amely gyakorlatilag a szakszervezeti mozgalom kívánságlistáját jelenti, beleértve az elmúlt évtized összes sztrájkellenes tory törvényének eltörlését. Starmer kormánya egy mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslaton is dolgozik a gyorsan változó ágazat szabályozására, de a javasolt jogszabály nem fog megfelelni a TUC és a hozzá tartozó szakszervezetek által a munkahelyek jövőjével kapcsolatban felvetett aggályoknak. Ehelyett nagyon szűk körű lesz, és a biztonsági tesztelésre és a legfejlettebb és legnagyobb MI-modellek kormányzati felügyeletére összpontosít majd, amelyeket olyan technológiai csoportok fejlesztenek, mint az OpenAI.

Tavaly a TUC közzétett egy tervezetet a mesterséges intelligencia munkahelyi szabályozására, amelyben új jogokat határoz meg, többek között átláthatósági kötelezettséget, amikor a munkáltatók mesterséges intelligenciát alkalmaznak, és védelmet a technológia által okozott tisztességtelen elbocsátásokkal szemben. Kate Bell, a TUC főtitkár-helyettese szerint a mesterséges intelligencia már most is „életbevágó döntéseket” hoz a munkahelyeken, többek között a munkaerő-felvétel, az irányítás és az elbocsátás módját illetően. "Más országok szabályozzák a munkahelyi mesterséges intelligenciát, hogy a munkavállalók és a munkáltatók tudják, hol a helyük” - mondta, idézve az Egyesült Államok, Kína és Kanada jogszabályait. "Az Egyesült Királyságnak sürgősen új biztosítékokat kell bevezetnie, hogy megvédje a munkavállalókat a kizsákmányolástól és a diszkriminációtól.”

Jana Mackintosh, a UK Finance kereskedelmi szervezet innovációért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: "Mivel ez egy szigorúan szabályozott ágazat, a cégek óvatosan haladnak a mesterséges intelligencia bevezetésével. Az e területen történő toborzás mellett a cégek megvitatják a legjobb gyakorlatokat, új készségekre képzik a személyzetet és továbbképzik a szélesebb körű munkaerőt az MI hatékony és felelősségteljes alkalmazására a munkakörükben.”.

A TUC konferenciáján benyújtandó három másik indítványt az Unite, az Artists' Union England és a TUC Fiatal Munkavállalók Konferenciája dolgozta ki. Az Unite indítványa arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligenciát egyre inkább arra használják, hogy „megfigyeléssel irányítsák a munkavállalókat”, és az etnikai kisebbségi háttérrel rendelkező, alacsony fizetésű, kiszervezett alkalmazottak a legsebezhetőbbek. Az indítvány felszólítja a kormányt, hogy hozzon olyan jogszabályokat, amelyek jogot biztosítanak a szakszervezeteknek arra, hogy konzultáljanak velük a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazásáról, biztosítják, hogy a munkaerő-felvétel mentes legyen az előítéletektől és a diszkriminációtól, megvédik a munkavállalókat a mesterséges intelligencia által vezérelt döntéshozataltól, és „biztosítják az emberi részvétel jogát, amikor a technológia olyan nagy kockázatú döntéseket hoz, mint a felvétel és az elbocsátás”.

Az Artists' Union England sürgeti a kormányt, hogy „erősítse meg a demokratikus rendszereket” a mesterséges intelligencia lehetséges fenyegetéseivel szemben. Indítványuk felszólítja a TUC-t, hogy lobbizzon a művészek és a kreatív munkavállalók szellemi tulajdonjogainak védelmét szolgáló jogszabályokért, és követeli „a mesterséges intelligencia munkahelyi alkalmazásának tilalmát kifejezett kollektív megállapodás nélkül”. A TUC Fiatal Munkavállalók Konferenciájának negyedik indítványa felszólítja a munkáltatókat, hogy konzultáljanak a munkavállalókkal az új munkahelyi technológiák alkalmazásáról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások