A Microsoft az internet monopolizálására törekszik?

A Microsoft az internet monopolizálására törekszik?

2001. május 21. 05:16, Hétfő
[BBC] Miközben az amerikai fellebbviteli bíróság még mindig a Microsoft antitröszt-pereivel van elfoglalva, addig a Microsoft riválisai már újabb perekkel fenyegetik a szoftveróriást, szerintük ugyanis a Microsoft olyan piaci stratégiát folytat, melynek segítségével megpróbálja monopolizálni az internetet.



A Microsoft cég piaci versenytársait magába tömörítő Procomp csoport képviselői a napokban bejelentették, hogy azzal vádolják a Microsoftot, hogy a cég .Net-es stratégiája, valamint a közeljövőben megjelenő Windows XP operációs rendszere csak arra szolgál, hogy a Microsoft monopolhelyzetbe kerüljön a piacon. A csoportosulás szóvivői elmondták, hogy szerintük a Microsoftnak az a célja, hogy a különböző Windows operációs rendszerek és az Internet Explorer webböngésző szoftver segítségével a .Netes internet platform alkalmazására kényszerítse a felhasználókat.

"A Microsoft jelenlegi piaci stratégiája arra irányul, hogy a .Net platformmal megőrizze, sőt még növelje is a már eddig is jelentős piaci részesedését, vagyis, hogy minél stabilabb monopolhelyzetbe kerüljön. A .Net-es platformot egyébként lényegében akár "Microsoft Windows for the Internet"-nek is nevezhetnék" - áll a Procomp által a héten kiadott nyilatkozatban, melyben ezenkívül azt is leírták, hogy a Microsoft a .Net-es stratégiája révén az internetet valamiféle előfizetéses alapokon nyugvó nagy Microsoft hálózattá szeretné átalakítani, és sok, manapság még teljesen ingyenes internetes szolgáltatásért szeretne pénzt kérni a közeljövőben.

A Microsoft képviselői korábban azt nyilatkozták, hogy terveik szerint a jelenlegi szoftvereket és néhány egyéb szolgáltatást a jövőben valamilyen havi előfizetési díj ellenében használható .Net-es szolgáltatásra szeretnék majd átalakítani, tehát a Procomp csoport aggodalma nem alaptalan. A mostani Procomp nyilatkozat közzététele után a Microsoft cég képviselőit nem lehetett elérni, így nem lehet tudni, mi a véleményük az üggyel kapcsolatban. Korábban hasonló esetekben a Microsoft vezetői azt nyilatkozták, hogy az őket ért vádak alaptalanok, és hogy a konkurencia pereskedéssel szeretné megakadályozni a Microsoftot abban, hogy folyamatosan új szoftverekkel és szolgáltatásokkal jelenjen meg a piacon.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások