Az IEEE-1394b lenyomja az USB 2.0-t?

Az IEEE-1394b lenyomja az USB 2.0-t?

2001. május 22. 05:21, Kedd
Szakértők szerint az IEEE-1394-es interfész újabb, nagyobb átviteli sebesség elérésére alkalmas változata jó eséllyel veheti majd fel a harcot a napjainkban éppen szárnyát bontogató USB (Universal Serial Bus) 2.0 interfésszel.

A különböző OEM cégek mostanában egyre jobban odafigyelnek az IEEE-1394b szabvány specifikációira, hiszen lehet, hogy ez lesz a közeljövő "nyerő" megoldása.
"Az utóbbi időkben újfent egyre nagyobb érdeklődés övezi az IEEE-1394-es interfészt a PC-s világban" - nyilatkozta Mark Kirstein, a Cahners In-Stat Group cég alelnöke.

Joseph Pinzarrone, a bedfordi székhelyű EndPoints cég alelnöke elmondta, hogy az IEEE-1394b szabvány szempontjából az elkövetkező két-három hónap rendkívül fontos lesz, hiszen a legtöbb, hardverek gyártásával foglalkozó cég ez idő alatt hozza majd meg a döntését, miszerint támogatja, vagy esetleg nem támogatja az új szabványt.

Szakértők szerint az első IEEE-1394b szabványnak megfelelő chipek az idei év harmadik negyedévében látnak majd napvilágot, az első kereskedelmi forgalomban is kapható komplett megoldások pedig várhatóan a következő év folyamán jelennek majd meg a piacon. Az IEEE-1394 szabvány az eszközök közötti távolságot száz méterben maximalizálja, valamint a rézhuzalozástól, illetve az üvegszálas kábelektől függően akár 800, 1600 Mbit/sec-os, vagy akár 3,2 GB/sec-os adatátviteli sebességet is lehetővé tesz.

Összehasonlításképpen a jelenleg érvényben levő IEEE-1394 szabvány 4,5 méteren belül 400 Mbit/sec-os adatátviteli sebességet ír elő, az egy évvel ezelőtt elkészült USB 2.0 szabvány pedig 5 méteren belül 480 Mbit/sec-os adatátviteli sebességet valósít meg.

Szakértők szerint elég nagy esély van arra, hogy az IEEE-1394b szabvány óriási sikereket arasson a közeljövőben, hiszen az USB 2.0-s eszközök még csak nagyon kis számban vannak jelen a piacon, így még lényegében semmi sem dőlt el ebben a piaci szegmensben. További esélyt jelent az IEEE-1394b szabványnak, hogy az Intel első integrált USB 2.0-s chipsete csak valamikor a jövő év folyamán jelenik majd meg, vagyis az 1394b még nyugodtan behozhatja a lemaradást. Sokan azért hozzák ki az USB 2.0 - IEEE-1394b csatából az utóbbit győztesnek, mert az legalább kétszer gyorsabb az USB 2.0-nál, valamint az ennek a szabványnak megfelelő chipek előállítási költsége is jóval kedvezőbb lesz majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások