Internet a vasúti kocsikban

Internet a vasúti kocsikban

2001. május 23. 18:42, Szerda
Az utasok részéről egyre nagyobb az igény a megfelelő minőségű Internet kapcsolat iránt. Ebből a szempontból nemcsak a vasúti kocsiknak kell még fejlődniük, hanem többek között a repülőgépeknek is.

Nemrégen a Boeing jelentette be, hogy a repülőgépein csak a tervezetnél később tudja megvalósítani az Internet elérést. A Royal Canadian Pacific képviselője elmondta, hogy az utasok Internet iránti igénye már a múlt évben komolyan felmerült. Ezért az elmúlt időszakban mindent megtett a cég, hogy olyan megoldásokkal lássa el a vasúti kocsikat, amelyek biztosítják a Világháló elérését.

A Royal Canadian Pacific egyelőre csak kísérleti jelleggel vezette be az új szolgáltatását. Ezért ezt egyelőre még csak a Szikláshegységnél nyáron közlekedő vonatokon lehet igénybe venni. Viszont mindenképpen nagy újdonságról van szó, hiszen eddig még személyvonatokon nem lehetett ilyen módon internetezni. Az utasok amellett, hogy böngészhetik az Internetet még elektronikus levelezésre is lehetőségük van. Minden egyes utasfülkében beszerelték azokat a hálózati eszközöket, amelyek feltétlenül szükségesek. Így a fülkékben megtalálható többek között egy hagyományos telefoncsatlakozó és egy modemport is, amihez csatlakoztatható a notebook.

A cég képviselője elmondta, hogy a fejlesztések során a legnehezebb feladatot a vasúti kocsik közötti összeköttetés megteremtése jelentette, ugyanis a vezetékek nagy igénybevételnek vannak kitéve, és sok zavaró hatást kell kiszűrni. A szerelvényen egy fedélzeti alközpont is megtalálható, amely modern vezetéknélküli megoldásokkal létesít kapcsolatot a megfelelő szolgáltatóval. Az adatátviteli sebesség 4,8-9,6 kilobájt lehet másodpercenként. A sebesség elsősorban a központok közötti távolságoktól és a földrajzi viszonyoktól függ.

Szakértők szerint a Royal Canadian Pacific hamarosan követőkre talál, és az utasok minden bizonnyal szívesen fogadják majd a hasonló megoldásokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások