Bush "tiszta" szénerőművei

Bush "tiszta" szénerőművei

2001. május 24. 09:47, Csütörtök
[NewScientist] A napokban beszámoltunk az Egyesült Államok új energiatervezetéről, melynek lényege, hogy - ahogy Bush elnök kihirdette - számos új fosszilis energiaforrást szeretnének kiaknázni a közeljövőben, olajfúró állomásokat építenek az Alaszkai természetvédelmi területeken, 1300 új erőművet építenek, valamint 2 milliárd dollárt költenek egy újfajta, "tiszta" működésű szénerőmű kifejlesztésére. Most minket ez az utóbbi érdekel, ugyanis a napokban különböző információk és kritikák ütötték fel a fejüket ezekkel az új, tiszta szénerőművekkel kapcsolatban.

A dolog lényege, hogy az amerikai kormányzat az elkövetkező tíz év alatt 2 milliárd dollárt fordít egy olyan szénerőmű technológia kifejlesztésére, mely a jelenlegi erőművekhez képest sokkal kevésbé szennyezné a környezetet, bár a legtöbb szakértő szerint a tiszta működésű szénerőmű fogalma lényegében oximoron.

Két évvel ezelőtt az amerikai kormányzat még egy fillérrel sem támogatta a tiszta szénerőmű projektet, ami érthető is volt, hiszen akkoriban még a gázenergia felhasználása sokkal olcsóbb - és tegyük hozzá, nem utolsó sorban - környezetkímélőbb is volt. Az elmúlt pár hónapban azonban jelentősen megdrágult a gázenergia ára, melynek egyenes következménye az volt, hogy a Bush kormány az új energia tervezetben az atomerőművek építése mellett rendkívül nagy hangsúlyt fektetett az újgenerációs szénerőművek kifejlesztésére is.

A legtöbb szakértő szerint képtelenség a tiszta üzemű szénerőművek létrehozása, hiszen a szén égetése során szmogot és savas esőt gerjesztő nitrogénoxidok, valamint kéndioxidok kerülnek nagy mennyiségben a levegőbe. Különböző szűrőberendezések már ma is léteznek, melyek viszonylag hatékonyak, ám a százszázalékos hatékonyságtól még nagyon messze vannak.

A szénben ezenkívül az emberi egészségre köztudottan káros hatással levő higany is van, melyet ugyan el lehet távolítani a szénből, de az így keletkezett mérgező iszapot is el kell ám helyezni valahol. Ezen felül a szén égetésekor jelentős mennyiségű karbondioxid is a levegőbe kerül, mely köztudottan egy, az üvegházhatás kialakulását előidéző gáz.

Szakértők szerint, ha még esetleg létezne is olyan eljárás, mellyel a szénből ki lehetne vonni a nem kívánatos anyagokat, az olyan drága eljárás lenne, hogy egyáltalán nem lenne nyereséges az ilyen újfajta szénnel üzemelő szénerőművek üzemeltetése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások