Továbbra is sikeres az Nvidia

Továbbra is sikeres az Nvidia

2001. május 25. 19:16, Péntek
[CNet] A processzorgyártó cégeket, a memóriachipgyártó cégeket, a hálózati termékek gyártásával foglalkozó cégeket, de még a digitális jelfeldolgozó chipek gyártóit is eléggé megviseli a számítástechnika világában már huzamosabb ideje tapasztalható gazdasági hullámvölgy, azonban a grafikus chipek piacán egyre nagyobb részesedést szerző Nvidia céget a jelek szerint nem igazán érinti a gazdasági recesszió.

Az Nvidia cég képviselői által ehéten nyilvánosságra hozott negyedéves jelentés szerint ugyanis az Nvidia kiváló gazdasági mutatókkal rendelkezik, és ebben a piaci szegmensben egy-két kivételt leszámítva nincs is igazán komoly versenytársa. Christine Hoberg, az Nvidia vezető gazdasági szakértője egy nemrégiben tartott konferencián elmondta, hogy az Nvidia várhatóan a közeljövőben is nagyon sikeres marad majd, hiszen az előrejelzések szerint a 2002-es üzleti évben a cég bevétele akár 50 százalékkal is növekedhet, ezenkívül pedig 2003-ban további 40 százalékkal szeretnék majd növelni a cég eladásait, magyarul az Nvidia úthengerként szeretné kilapítani a konkurenciát. A cég legutóbbi negyedéves gazdasági mutatói egyébként minden várakozást felülmúltak, ez pedig a mostani ínséges időkben nagy ritkaságnak számít a számítástechnika világában.

"A félvezetőiparban manapság képtelenség még egy olyan céget találni, mint az Nvidia, hiszen az Nvidia idei és következő évekre előrejelzett kiváló gazdasági mutatói példa nélküliek. Ki kell jelentenünk, hogy jelenleg csak az Nvidia képes ilyen óriási sikerekre" - nyilatkozta Eric Ross, piaci elemző.

Kétségtelen, hogy az Nvidia részvényekkel rendelkező emberkék is nagyon jól járnak, ha az Nvidia ilyen sikeres, hiszen mióta 1999 elején az Nvidia beszállt a tőzsdére, az Nvidia részvények értéke körülbelül megtízszereződött. Mióta az Nvidia a tavalyi év végén felvásárolta a szebb napokat is megélt 3dfx céget, részvényeinek értéke megháromszorozódott. Ennek a felvásárlásnak egyébként az Nvidia cég vezetőin kívül nem túl sokan örültek, mert még a 3dfx-szel nem éppen szimpatizáló felhasználók is elismerték, hogy egy ilyen nagy névnek a grafikuschipek piacáról való eltűnése számos káros hatással járhat, gondoljunk csak arra, hogy az Nvidia az ATI-t és a Matroxot leszámítva lényegében konkurencia nélkül maradt. Az ATI az amerikai piacon még jelentős tartalékokkal rendelkezik, a Matroxtól azonban sokan elvárnák, hogy egy újabb high-end grafikuschipet dobjon piacra, bár erre a közeljövőben nem túl sok esély van.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások