Az Itanium ugyan itt van, de a gyártók követőire várnak

Az Itanium ugyan itt van, de a gyártók követőire várnak

2001. május 29. 02:09, Kedd
A chipóriás Intel jelenlegi egyik legnagyobb kérdése az, hogy a gyártók "Az Itaniumra várunk" álláspontja nem fog-e "A McKinley-re várunk"-ra változni.

Az Intel új, 64 bites Itanium processzorának néhány héttel ezelőtti hivatalos bejelentése után a chip a héten végre forgalomba kerül. A társaság új IA-64 arhitektúrájára épülő chip hosszas késések után jelenhet végre meg. Az Itanium kezdő órajele 800 MHz lesz, amely elsőre alacsonynak tünhet ugyan, de 64 bites processzor lévén a chip teljesítménye ennek ellenére jónak mondható.

Bár a nagy számítógépgyártók már felkészültek az Itanium-alapú, 2, 4, illetve 16 processzoros rendszerek tömeggyártására, sok cég úgy döntött, inkább megvárja az Itanium utódját, a McKinley-t, amely az Itaniumnál sokkal meggyőzőbb teljesítményű lesz. "Ez egy 3-5 éves átállás lesz" - mondta Mark Hudson, a Hewlett-Packard HP9000 termékcsaládjának nemzetközi marketingmenedzsere. A HP hatékonyan segédkezett az Itanium és McKinley processzorok kifejlesztésében, és a társaság már kész a 2-, 4-, és 16-utas (processzoros) Itanium rendszerek kiadására.

Elemzők szerint az Itanium rendszerek egyelőre legfőképpen fejlesztőrendszerek lesznek a jövőbeli McKinley-alapú alkalmazások elkészítésének, és széleskörű elterjedésük nem várható. Még maga az Intel is úgy nyilatkozott korábban, hogy az Itanium csak mintegy próba lesz a 64 bites chipek világában, az első igazi, ütőképes, 64 bites Intel chip a McKinley lesz. A McKinley mintadarabjai az év legvégére várhatóak, a tömegtermelés pedig 2002. elején kezdődik meg. A chip teljesítménye jóval nagyobb lesz, mint az Itaniumé, és emellett a második generációs Merced chip minden bizonnyal kiforrottabb is lesz elődjénél.

A McKinley kiadásával az Intel többek között olyan "hibákat" fog kijavítani az Itaniumban, mint a kisméretű L1 cache gyorsítótár, valamint a kis memória-CPU adatátviteli sebesség. Az Itanium memóriabuszánál még a 32 bites Pentium 4 azonos egysége is gyorsabb. A McKinley várhatóan 1,2 GHz-körüli órajellel fog megjelenni, de az Intel a chipet nemsokkal kiadása után átülteti a 130 nm-es gyártástechnológiára, amely az órajel gyors növekedését fogja eredményezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások