Az IBM kiáll a Linux mellett

Az IBM kiáll a Linux mellett

2001. június 1. 06:56, Péntek
[ZDNET] A Big Blue-nak is becézett IBM a jelek szerint továbbra is szívügyének tekinti a Linux operációs rendszerek fejlesztését, ugyanis a cég képviselői a napokban bejelentették, hogy két japán Linux projektben is részt fognak venni az IBM munkatársai.

Az egyik ilyen Linuxos fejlesztési projekt keretein belül az IBM a nagyteljesítményű szerverek fejlesztésében és gyártásában jártas japán NEC, Fujitsu és Hitachi cégekkel fog a közeljövőben együttműködni. Az együttműködő felek által kitűzött célok közül az egyik legfontosabb, hogy a Linuxot nagyvállalati felhasználási szempontokat figyelembe véve fejlesszék tovább. A másik Linux fejlesztési projekt az előbbitől teljesen különálló, de azonos célból létrehozott kezdeményezés, melynek keretein belül az OSDL (Open-Source Development Lab) egy nemrégiben létrehozott japán fejlesztő részlegének a programozói kívánnak a közeljövőben együttműködni az IBM fejlesztőivel.

Az OSDL-t többek között olyan nagy cégek és vállalatok hozták létre Beavertonban, mint például az IBM, az NEC, az Intel, az SGI, a Dell Computer, vagy a Hewlett-Packard, a kezdeményezésnek pedig az a célja, hogy a Linuxos fejlesztéseket közös erővel minél hatékonyabban tudják fejleszteni. Az OSDL projektnek Japánban is számos támogatója akad, hiszen többek között a Hitachi, a Fujitsu, az NEC, a Mitsubishi Electric és a Miracle Linux is elkötelezte magát a Linux operációs rendszerek fejlesztése mellett.

A Linux operációs rendszert Linus Torvalds hobbiszinten kezdte el fejleszteni számos egyéb önkéntes programozó segítségével, és mivel a Linux nyílt forrású szoftver, a világ különböző részein élő programozók egyaránt kivehették részüket a fejlesztési munkálatokból. A Linux napjainkban egyre nagyobb sikereket arat mind az otthoni felhasználók, mind a nagyvállalatok körében, de a szakértők egyetértenek abban, hogy amennyiben versenyképes Linux rendszerekkel szeretnénk találkozni a jövőben, akkor mindenképpen nagy szükség van az OSDL-hez hasonló Linux fejlesztési projektekre, melyek főállásban foglalkoztatják a világ legképzettebb programozóit.

Az IBM és a fentebb említett japán óriáscégek a Linuxot elsősorban a nagyvállalati felhasználás szempontjából szeretnék továbbfejleszteni, így az elsődleges célok között szerepel a Linuxnak a többprocesszoros számítógépeken való működésének optimalizálása, valamint skálázhatóságának növelése.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások