Infineon: A DDR nem lesz domináns 2003 előtt

Infineon: A DDR nem lesz domináns 2003 előtt

2001. június 10. 14:45, Vasárnap
[IDG] A német memóriagyártó Infineon szerint 2003. lesz a DDR SDRAM éve. Két év múlva a DDR memóriák ugyanis elérik az 50%-os piaci részesedést, és átveszik a jelenlegi hagyományos, SDR SDRAM memóriák vezető helyét.

A DigiTimes információi szerint az Infineon 2003-ra várja a DDR memóriák végleges piachódítását. A Siemenstől különvált Infineon ezzel egyidőben 45-ről 30%-ra csökkenti majd memóriatermékekből származó bevételét, és nagyobb figyelmet fordít majd más üzletágak felé, közölte a társaság. Hogy mi tart ilyen sokáig? Jelenleg a DDR chipkészletek viszonylagos hiánya akadályozza meg a technológia elterjedését. Hiába az egyre eső DDR SDRAM memóriaárak, amelyek -ahogy a Micron megjósolta- már lassan a sima SDRAM modulok szintjén tartanak, a támogatás hiánya egyelőre visszatartja a technológia térhódítását.

Változás akkorra várható, amikor az Intel Pentium 4-es processzora a szebbnél szebb igéretek után végre DDR-támogatást kap majd a második generációs Brookdale, vagy az ALi/SiS/VIA chipkészletek által. Az Intel konkurens AMD Athlon és Duron processzorai jelenleg is használhatóak DDR memóriákkal, mivel ehhez többféle chipset is rendelkezésre áll. Az AMD azonban az utóbbi idők sikerei ellenére még mindig viszonylag kis piaci részesedéssek bír, és ráadásul az AMD rendszerek körében sem 100%-os a DDR alkalmazása. A DDR így jelenleg mindössze 5%-át teszi ki a memóriapiacnak.

A tajvani chipsetgyártó VIA Technologies hamarosan elkészül P4X266 típusjelű Pentium 4-DDR chipkészletével, amelynek gyártásához azonban az Intel szerint nincs joga a cégnek. Az ACER Labs. Inc. (ALi) és a Silicon Integrated Systems (SIS) szintén elkészültek (Intel által is engedélyezett) Pentium 4-DDR chipkészlet-megoldásaikkal, de a három gyártó egyike sem kezdi el a P4 chipsetek tömeggyártását az év legvége előtt.

Az Infineon szerint 2002-ben a DDR-es Brookdale, valamint a VIA, ALi, SIS chipkészletek megjelenésével fellendül a DDR termékek iránti kereslet, de a vezető piaci pozíciót csak 2003-ban veszi át az újfajta SDRAM memória. Az Infineon a DRAM-üzletág bizonytalan helyzete miatt a jövőben inkább hálózati és vezetéknélküli kommunikációs eszközökkel kíván foglalkozni, a DRAM-termelés a cég bevételének mindössze 30%-áért lesz felelős.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások