Készülőben vannak a különféle ATI chipes videókártyák

Készülőben vannak a különféle ATI chipes videókártyák

2001. június 12. 09:21, Kedd
[IDG] Bár a grafikus chip és kártyagyártó ATI Technologies mindmáig egyetlen céget nevezett meg, amely már bizonyosan ki fog adni Radeon illetve Radeon VE chipes videókártyát, számos más cég is fontolóra vette a lépést.

Az ATI Technologies mindmáig saját maga gyártotta a cég grafikus chipjein alapuló videókártyákat. Az utóbbi időben az nVidia térhódítása azonban arra késztette a céget, hogy kövesse a nagy rivális stratégiáját, és más gyártóknak is átadja az ATI chipeken alapuló videókártyák gyártási licenszét. Miközben egyre több videókártya-gyártó cég érdeklődik az ATI grafikus chipek iránt, egy cég már bejelentette, biztosan nem fog ATI chipes kártyát kiadni.

Az AOpen Inc. a napokban közölte: nem áll szándékában ATI processzorra épülő kártyát gyártani. A cég minden bizonnyal nem kívánta megkockáztatni, hogy ellentétes döntés esetén az nVidia esetleg megtagadja a GeForce X grafikus chipek szállítását. "A cégünk hiszi, hogy partnereinek legnagyobb lehetősége abban rejlik, ha továbbra is szorosan együttműködnek velünk, és minden kategóriában nVidia-alapú terméket gyártanak" - mondta az nVidia szóvivője, Derek Perez. "A társaságok kezében van a döntés joga, mi senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy a mi termékeinket árulja."

Az AOpen anyacége, az ACER azonban már megszerezte az ATI chipes kártyák gyártási engedélyét. A hírt, hogy az ACER Inc. Design, Manufacturing and Services (DMS) részlege megszerezte a licenszt, már az ATI vezetői is megerősítették.

A Jetway szintén gyártani fog ATI chipes videókártyákat, bár ezt az ATI képviselői még nem erősítették meg. A társaság a Computexen már be is mutatta ATI grafikus kártyáinak prototípusait. Nem mutatott be viszont semmilyen ATI-alapú prototípust az ASUStek és a GigaByte, az a két cég, amely az ATI képviselői szerint várhatóan gyártani fog Radeon-alapú videókártyát.

A FIC (First International Computer) a Jetway-hez hasonlóan szintén rendelkezik működő, ATI-alapú videókártya prototípusával, de a társaság még nem döntötte el, gyárt-e a jövőben ilyen grafikus kártyákat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások