24x-esen írható Verbatim CD-R lemezek

24x-esen írható Verbatim CD-R lemezek

2001. június 14. 07:01, Csütörtök
[Register] A Verbatim bejelentette, hogy a társaság elkészítette és hitelesítette a világ első olyan CD-R egyszer írható lemezeit, amelyekre akár 24x-es sebességgel is megbízhatóan rögzíthető az információ.

A társaság az új 24x-esen írható CD-R lemezzel jócskán megelőzte a konkurenciát, mivel a piacon jelenleg nem kapható más, hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkező CD-R média. Bár a Ricoh május óta gyárt 24x-esen írható lemezeket, de ezeket nem lehet kapni szabad forgalomban. A Verbatim sajtóközleményében azt is ki kívánta emelni, hogy az új Verbatim CD-R lemezek "rendkívüli megbízhatóságukkal mind az audió, mind a videó és adat lemezek alapjaiként nagyszerűen megállják helyüket, és az új 24x-es írókkal akár 3,5 MB/s, az új 20x-os sebességű írókkal pedig maximum 3 MB/s írási sebességgel is felírhatóak. Emellett a lemezek a régebbi 1x-16x CD-írókkal is együttműködnek."

"Az új Verbatim 24x CD-R lemezeinkkel a teljes CD-írás mindössze három percet vesz igénybe, ami a 16x-os sebességgel írható médiákhoz képest 40%-os sebességnövekedés" - mondta Ron Hanafin, a Verbatim CD-alapú adathordozóinak marketingmenedzsere.

A Mitsubishi Chemical leányvállalataként működő Verbatim képviselői elmondták, hogy az új 24x-es sebességgel írható CD-R lemezeket a Sanyo, Yamaha, Ricoh és Plextor cégek is alapos tesztelésnek vetették alá a nagysebességű írás során mutatott megbízhatóság megállapítása céljából, és az összes cég tökéletesen megfelelőnek találta azokat. Mint a Verbatim sajtóközleményéből kiderült, az új lemezek már kereskedelmi forgalomba is kerültek.

A Verbatim bejelentése mellett azonban továbbra is nyitott marad a kérdés, hogy vajon tényleg szükség van-e az ilyen gyors CD-írásra. Ha csak az írási időt nézzük, a válasz egyértelmű igen. Ha azonban nagyobb figyelmet fordítunk a minőségre valamint a CD-írás költségeire, az új szupergyors írók használatának célszerűsége már nem ilyen egyértelmű, mivel a nagy sebességgel írt lemezek pontatlanabbak nyugodtabb tempóban készült társaiknál, amelyek később olvasási hibák formájában megbosszulhatják magukat. Ráadásul a gyors meghajtók ára is magasabb a lassabb változatokénál.

Természetesen a gyors író megvétele nem jelenti azt, hogy kötelező vele maximális sebességgel írni, de akkor meg ugyebár minek megvenni. Elgondolkoztató tény az is, hogy a CD-író körüli sebesség X-ek gyülekezésével a CD-írás időtartama egyre kisebb mértékben csökken. Miközben egy 2x-es és egy 4x-es sebességű író CD írási ideje között hozzávetőlegesen 20 perc különbség van, az új modellek már csak 1-2 perc előnyt szereznek valamivel lassabb társakhoz képest.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások